Георги Иванов е новият президент на Македония

Македонският консервативен кандидат професор Георги Иванов спечели убедително втория тур на президентските избори, които наблюдателите определят като ключов тест за евроатлантическата интеграция на балканската страна.

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ спечели 63,41% срещу 36,56% за неговия опонент Любомир Фръчковски, издигнат от Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/, обявиха от Държавната избирателна комисия. Тези резултати се базират на 96% преброени бюлетини. Избирателната активност беше 42,86% и с малко надвишаваше необходимите 40%, които се изискват, за да бъдат признати изборите за легитимни.

Професор Иванов заяви по националната телевизия, че неговите три основни приоритети са македонската интеграция в НАТО и Европейския съюз, както и разрешаването на 18 годишния спор за името с Гърция.

Признавайки своето поражение, Фръчковски поздрави избирателите за провеждането на избори без насилие, което помрачи миналогодишния парламентарен вот. "Проведохме спокойни и мирни избори. Използвам възможността за поздравя господин Иванов. Господи, пази Македония", заяви Фръчковски пред свои поддръжници. Същото мнение изрази и македонският премиер Никола Груевски: "Проведохме свободни, демократични и мирни избори. Днес гражданите показаха демократичните възможности и воля за свободни и демократични избори. Това силно открива нашите перспективи за евроатлантическа интеграция", каза той.

Кампанията на Иванов беше фокусирана върху обещания за просперитет и разрешаване на дългогодишния спор за името с Гърция, което е пречка за влизането на бившата югославска република в ЕС и НАТО. Георги Иванов, който е политолог и е бил гостуващ професор в Гърция, е известен със своето трудолюбие, но е критикуван заради липсата на практически политически опит. Президентският пост има церемониални функции в страната, макар държавният глава да е главнокомандващ на армията и да участва в определянето на външната политика.

Припомняме, че след обявяването на независимостта на Македония страната е имала трима президенти - Киро Глигоров (от 1991 до 1999), Борис Трайковски (от 1999 до 2004) и досегашният държавен глава Бранко Цървенковски (от 2004 до 2009). Глигоров пострада жестоко при атентат в центъра на Скопие на 3 октомври 1995 година, а Трайковски загина при самолетна катастрофа в Босна и Херцеговина на 26 февруари 2004 година.

Република Македония е създадена през 1991 година - провъзгласена след референдум за независима Република Македония. На 15 януари 1992 година България първа признава независимостта и - и то под конституционното име. Македония е парламентарна република начело с президент, избиран за 5 години. Висш законодателен орган в страната е Събранието, което се състои от 120 депутати, избирани за 4 години. Висш изпълнителен орган в държавата е правителството начело с министър-председател.

Според последното преброяване от 2002 година в страната живеят 2 022 547 души. От тях - 64,18% са македонци, 25,17% - албанци, 3,85% - турци, 2,66% - роми, 0,48% - власи и 0,84% - сърби.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини