5 °C

Вени Паунова оставя „Следи“ върху черно-бяла лента

Изображение 1 от 4

  Венета Паунова откри своята първа самостоятелна изложба „Следи“. Тя е родена в Първомай, а от 4 години учи специалността Фотография в НАТФИЗ. „Следи“ е нейна дипломна работа и ще остане във фоайето на учебния театър на Академията  до 29 януари. Фотографиите са 20 на брой. Те представляват двойни експонации,   заснети на черно-бял фотографски филм, отпечатани в размер 60/40 см.

  Вени, разкажи ни за идеята ти?

  Когато гледаме фотографии, ние виждаме едно „уловено“, но отминало време. Фотографиите винаги са били начин да се съхрани нещо мимолетно от разрушителното влияние на времето и неговата крайна точка – смъртта. „Memento mori“ е известен латински израз, който свободно може да бъде преведен като „ Помни, че си смъртен“. През вековете са създадени много артистични произведения, които се различават широко едно от друго, но имат една и съща цел – да напомнят на хората за тяхната собствена смъртност.

  В своята изложба „Следи“ целя точно това усещане за приближаващ край. С нея се опитвам да илюстрирам преходността на човешкия живот и нетрайните следи, които оставяме след себе си.

  Не е ли малко мрачно  млада жена като теб да мисли за смъртта?

  Е, аз понякога съм мрачен човек, макар да не ми личи.

  Ползваш ли софтуер за обработка на снимките?

  По принцип използвам Photoshop или Lightroom. И сега съм използвала Фотошоп за предпечатната подготовка с минимални корекции. Иначе снимките за изложбата „Следи“ не са манипулирани с програма, а са заснети „така, както ги виждаш“ на черно-бял фотографски филм и  не са монтажи след снимачния процес.

  И как така  се получават едно върху другo две изображения?

  За да изобразя идеята си съм използвала метода на двойната експонация. Това е метод с който се заснемат два кадъра един върху друг, а крайният резултат е едно изображение. Единият кадър е детайл от човешко тяло, а другият – детайл от нещо, направено от човека, но вече разпадащо се – разкъсани улични плакати, пукнатини в стени, счупени стъкла и т. н. Чрез този метод искам да създам илюзия за една органична връзка между човекът и сътвореното то него.

  Двойните експонации са черно-бели. Чрез липсата на цвят наблягам на графиката на изображението и лишавам формата от буквалността на цвета.

  Фотографиите ти създават чувство за история, за нещо отминало…

  Друг важен образ във фотографиите е времето – макар и невидимо, то е мерна единица за нашия живот и има начини да бъде изобразено.

  С тази серия искам да покажа преходността на изкуствено изграденият от нас свят. В нея не наблягам на хората като индивидуалности. Те също са „следи“, които изчезват във времето.

  Каква е разликата между твоето образование и курсовете по фотография, които станаха популярни напоследък?

  Не съм посещавала такъв курс, но предполагам във времето и различното количество материал, който може да покрие един курс от няколко месеца и едно образование за степен „бакалавър“, което трае 4 години. Колкото повече време отделяш на нещо и учиш различни неща в тази насока, с помощ от утвърден учител и професионалист в тази сфера, вероятно винаги е по-добре за развитието ти. Според мен всякакъв вид образование и курсове са полезни. Фотографията вече е много достъпна за всеки и адски много информация може да се намери в интернет…

  Как искаш да реализираш способностите си?

  В най-скоро време ще предложа изложбата си в галерия. Надявам се да се хареса. Преди това имам още 1-2 кадъра в главата, които искам да реализирам от тази серия.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Мнозина от вас ще предпочетат да посветят времето си на полезни и приятни неща, с които да зарадват най-близките си. Забравете за грижите свързани с професионалните дела и се наслаждавайте пълноценно на почивката си. Можете също така да освободите голяма част от натрупаното напрежение, като се занимавате със спорт.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се поддавайте на внушения и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очакват ви приятни часове с любимия човек. Не подценявайте желанието му да сте заедно. Ще се изненадате от едно предложение.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Едва ли ще се задържате за по-дълго време на едно място днес и с право приятелите ви ще се оплакват, че не могат да ви открият. Имате нужда от свеж въздух, затова едва ли стоенето вкъщи ще е предпочетеният от повечето от вас вариант. Разходка сред природата ще ви се отрази чудесно и ще ви зареди с достатъчно свежа енергия.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Мислете за себе си и за бъдещето си. Погрижете се за нещата, които ви дават сигурност и не пренебрегвайте мнението на близките си. С добра организация ще подобрите работата и материалното си положение, което ще се отрази на целия ви живот. Отношенията ви с партньора се нуждаят от повече яснота.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще получите добри възможности за придобивки, от които ще се възползвате максимално. Основателно ще насочите интересите си към сегменти, в които владеете положението, от там ще дойдат и парите. Не избързвайте в нищо и внимателно обмисляйте действията си. Погрижете се да не пропускате важните моменти в живота на близките си.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Голяма част от вас посрещат гости днес, затова е твърде възможно планираната почивка да остане на заден план. Затова пък бъдете сигурни, че приятното прекарване ви е сигурно. Имате конкретна идея за нещо, което отдавна ви вълнува и съвсем скоро ще се радвате на чудесна възможност, за да я осъществите. Намерете време и за почивка днес.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят ви ще е забързан и често с напрежение, но не изпадайте в стрес. Ще работите по приключване на задача, резултатите от която имат отношение към финансите на семейството ви. Ако времето не ви стигне за всичко, което планирате, потърсете подкрепа. Сигурно е, че такава няма да ви бъде отказана.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес ще трябва да обърнете повече внимание на отношенията си със сърдечния партньор. Дайте всичко от себе си, за да предотвратите евентуалните конфликти. Ще срещнете хора, с чиято помощ може да повишите професионалната си квалификация, а също и финансовите си приходи. Не пренебрегвайте и духовното си здраве.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможно е да се ангажирате с непредвидени задачи и да поемете чужди отговорности. Това ще обогати житейския ви опит, но ще ви по изнерви. Домашните проблеми също ще ви заставят да търсите решения и в края на деня се очаква да сте уморени. Починете си и не търсете причини да слизате в конфликт с близките си.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не са изключени затруднения, които да ви разколебаят по отношение на планирано пътуване или друга подготвяна среща. Каквито и да са причините, не се гневете на околните. Избягвайте ненужни спорове и доказване на надмощие. Нуждаете се от почивка, за това приемете приятелска покана за среща.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще трябва да положите усилия, за да постигнете разбирателството, към което се стремите. Нищо не идва от само себе си през този ден, но нека това не ви обезсърчава. Не се поддавайте на лошо настроение, а направете нещо, което ще ви накара да се почувствате добре. Дори да смятате, че това е прост каприз, не се колебайте да го изпълните.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви направи доволни и ще повиши самочувствието ви. Но не се изживявайте като първа инстанция, дайте правото и на другите да имат мнение. Така достойнството и авторитетът ви ще се запазят, освен това ще научите нещо полезно за себе си. Усещането ви за скорошна развръзка на личен проблем не е погрешно.
  22 фев 2020
  Последни новини