19 °C

Вени Паунова оставя „Следи“ върху черно-бяла лента

Изображение 1 от 4

  Венета Паунова откри своята първа самостоятелна изложба „Следи“. Тя е родена в Първомай, а от 4 години учи специалността Фотография в НАТФИЗ. „Следи“ е нейна дипломна работа и ще остане във фоайето на учебния театър на Академията  до 29 януари. Фотографиите са 20 на брой. Те представляват двойни експонации,   заснети на черно-бял фотографски филм, отпечатани в размер 60/40 см.

  Вени, разкажи ни за идеята ти?

  Когато гледаме фотографии, ние виждаме едно „уловено“, но отминало време. Фотографиите винаги са били начин да се съхрани нещо мимолетно от разрушителното влияние на времето и неговата крайна точка – смъртта. „Memento mori“ е известен латински израз, който свободно може да бъде преведен като „ Помни, че си смъртен“. През вековете са създадени много артистични произведения, които се различават широко едно от друго, но имат една и съща цел – да напомнят на хората за тяхната собствена смъртност.

  В своята изложба „Следи“ целя точно това усещане за приближаващ край. С нея се опитвам да илюстрирам преходността на човешкия живот и нетрайните следи, които оставяме след себе си.

  Не е ли малко мрачно  млада жена като теб да мисли за смъртта?

  Е, аз понякога съм мрачен човек, макар да не ми личи.

  Ползваш ли софтуер за обработка на снимките?

  По принцип използвам Photoshop или Lightroom. И сега съм използвала Фотошоп за предпечатната подготовка с минимални корекции. Иначе снимките за изложбата „Следи“ не са манипулирани с програма, а са заснети „така, както ги виждаш“ на черно-бял фотографски филм и  не са монтажи след снимачния процес.

  И как така  се получават едно върху другo две изображения?

  За да изобразя идеята си съм използвала метода на двойната експонация. Това е метод с който се заснемат два кадъра един върху друг, а крайният резултат е едно изображение. Единият кадър е детайл от човешко тяло, а другият – детайл от нещо, направено от човека, но вече разпадащо се – разкъсани улични плакати, пукнатини в стени, счупени стъкла и т. н. Чрез този метод искам да създам илюзия за една органична връзка между човекът и сътвореното то него.

  Двойните експонации са черно-бели. Чрез липсата на цвят наблягам на графиката на изображението и лишавам формата от буквалността на цвета.

  Фотографиите ти създават чувство за история, за нещо отминало…

  Друг важен образ във фотографиите е времето – макар и невидимо, то е мерна единица за нашия живот и има начини да бъде изобразено.

  С тази серия искам да покажа преходността на изкуствено изграденият от нас свят. В нея не наблягам на хората като индивидуалности. Те също са „следи“, които изчезват във времето.

  Каква е разликата между твоето образование и курсовете по фотография, които станаха популярни напоследък?

  Не съм посещавала такъв курс, но предполагам във времето и различното количество материал, който може да покрие един курс от няколко месеца и едно образование за степен „бакалавър“, което трае 4 години. Колкото повече време отделяш на нещо и учиш различни неща в тази насока, с помощ от утвърден учител и професионалист в тази сфера, вероятно винаги е по-добре за развитието ти. Според мен всякакъв вид образование и курсове са полезни. Фотографията вече е много достъпна за всеки и адски много информация може да се намери в интернет…

  Как искаш да реализираш способностите си?

  В най-скоро време ще предложа изложбата си в галерия. Надявам се да се хареса. Преди това имам още 1-2 кадъра в главата, които искам да реализирам от тази серия.

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 05.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
  05 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
  05 юни 2020

  Случаен виц

  Последни новини