4 °C

Вени Паунова оставя „Следи“ върху черно-бяла лента

Изображение 1 от 4

  Венета Паунова откри своята първа самостоятелна изложба „Следи“. Тя е родена в Първомай, а от 4 години учи специалността Фотография в НАТФИЗ. „Следи“ е нейна дипломна работа и ще остане във фоайето на учебния театър на Академията  до 29 януари. Фотографиите са 20 на брой. Те представляват двойни експонации,   заснети на черно-бял фотографски филм, отпечатани в размер 60/40 см.

  Вени, разкажи ни за идеята ти?

  Когато гледаме фотографии, ние виждаме едно „уловено“, но отминало време. Фотографиите винаги са били начин да се съхрани нещо мимолетно от разрушителното влияние на времето и неговата крайна точка – смъртта. „Memento mori“ е известен латински израз, който свободно може да бъде преведен като „ Помни, че си смъртен“. През вековете са създадени много артистични произведения, които се различават широко едно от друго, но имат една и съща цел – да напомнят на хората за тяхната собствена смъртност.

  В своята изложба „Следи“ целя точно това усещане за приближаващ край. С нея се опитвам да илюстрирам преходността на човешкия живот и нетрайните следи, които оставяме след себе си.

  Не е ли малко мрачно  млада жена като теб да мисли за смъртта?

  Е, аз понякога съм мрачен човек, макар да не ми личи.

  Ползваш ли софтуер за обработка на снимките?

  По принцип използвам Photoshop или Lightroom. И сега съм използвала Фотошоп за предпечатната подготовка с минимални корекции. Иначе снимките за изложбата „Следи“ не са манипулирани с програма, а са заснети „така, както ги виждаш“ на черно-бял фотографски филм и  не са монтажи след снимачния процес.

  И как така  се получават едно върху другo две изображения?

  За да изобразя идеята си съм използвала метода на двойната експонация. Това е метод с който се заснемат два кадъра един върху друг, а крайният резултат е едно изображение. Единият кадър е детайл от човешко тяло, а другият – детайл от нещо, направено от човека, но вече разпадащо се – разкъсани улични плакати, пукнатини в стени, счупени стъкла и т. н. Чрез този метод искам да създам илюзия за една органична връзка между човекът и сътвореното то него.

  Двойните експонации са черно-бели. Чрез липсата на цвят наблягам на графиката на изображението и лишавам формата от буквалността на цвета.

  Фотографиите ти създават чувство за история, за нещо отминало…

  Друг важен образ във фотографиите е времето – макар и невидимо, то е мерна единица за нашия живот и има начини да бъде изобразено.

  С тази серия искам да покажа преходността на изкуствено изграденият от нас свят. В нея не наблягам на хората като индивидуалности. Те също са „следи“, които изчезват във времето.

  Каква е разликата между твоето образование и курсовете по фотография, които станаха популярни напоследък?

  Не съм посещавала такъв курс, но предполагам във времето и различното количество материал, който може да покрие един курс от няколко месеца и едно образование за степен „бакалавър“, което трае 4 години. Колкото повече време отделяш на нещо и учиш различни неща в тази насока, с помощ от утвърден учител и професионалист в тази сфера, вероятно винаги е по-добре за развитието ти. Според мен всякакъв вид образование и курсове са полезни. Фотографията вече е много достъпна за всеки и адски много информация може да се намери в интернет…

  Как искаш да реализираш способностите си?

  В най-скоро време ще предложа изложбата си в галерия. Надявам се да се хареса. Преди това имам още 1-2 кадъра в главата, които искам да реализирам от тази серия.

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 04.12.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Щастието ни не се състои в това да “ се надяваме”, че все някой и все някога – дано още днес – по някакъв начин – ще ни го поднесе на тепсия. То започва в мислите ни, сега, веднага. И започва винаги с това да уловим мига, в който да вземем недвусмислено решение.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще успеете в намеренията си днес, независимо, че емоциите ви ще са в повече. Отдайте цялото си внимание на това, с което ще се занимавате и ще получите бърза реализация на идеята си. Не предизвиквайте близките си с необмислени приказки и ще запазите добрия тон. Отделете от времето си и за личните си нужди.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Следвайте печелившите си идеи, като изчистите програмата си от не дотам важните неща в нея. Имате знанията и опита да ги осъществите, от вас зависи те да са успешни. Романтична среща ще направи вечерта ви специална. Други от вас ще преминат през деня в надпревара с времето, колегите и конкуренцията.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Голяма част от вас днес позволяват на емоциите да властват на тях и като цяло едва ли ще останете особено доволни от делата, които вършите. В определени моменти ще ви се наложи да изчакате, да забавите действията си и ако не го направите, ще загубите добри позиции. Доверете се на човек, на когото държите и не се колебайте да му споделите вълненията си.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Възможно е да се заемете със задача, която не е влизала в плановете ви. Въпреки това я свършете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор. Предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате. Съвсем скоро ще получите това, към което отдавна се стремите.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Приключете с деловите си задачи днес за да имате време и за себе си през почивните дни. Динамичното развитие на важен за вас въпрос е изострило чувствителността ви, за това бъдете внимателни в приказките си. Отнасяйте се с повече внимание и към партньора си. Сега той има особена нужда от вас.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не изпадайте в дребнавости, когато оценявате работата на другите. Грижете се за своите си дела и ще откриете предимства, за които при други обстоятелства не бихте се сетили. Дайте своя принос в обществените дела. Ще подобрите бита си, като внесете повече настроение и светлина в жилището си.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С поведението си ще провокирате промени, но не бива да се притеснявате. Делата ви ще се подреждат добре. Станете по-гъвкави в преценките си и търсете причините за нещата, които се случват около и с вас. В отлична кондиция сте и моментът е подходящ за нови начинания.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Влагайки старание и хъс ще напреднете в област, която е нова за вас. Опита и знанията ви са факти, които никой не може да пренебрегне, работете за просперитета на всички участници в проекта. Ако ви привлича изкуството ще заситите духовния си глад с посещение на галерия, театър, концерт.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Имате интересни идеи, възможно е голяма част от тях да намерят реално приложение. Изпълнени сте с енергия и добро настроение. Добре свършената работа отпразнувайте вечерта с приятна компания.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се отнесете с внимание към домашните си задачи, давайки си сметка за малкото време, което отделяте за тях. В желанието си да свършите всичко може да се изнервите, но не унивате. Има кой да се погрижи за това денят ви да е интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията му.
  04 дек 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  04 дек 2020
  Последни новини