10 °C

Студентката Елена Иванова получи Международна награда от херцога на Единбург

  Студентката по медицина Елена Иванова е четвъртият първомаец, носител на Наградата на херцога на Единбург.

  Международната награда на херцога на Единбург (наричана за краткост Наградата) е водеща международна младежка Програма за личностно развитие и постижения. Участниците в нея се състезават със самите себе си, като предизвикват собствените си убеждения за това на какво са способни и до къде най-далеч могат да стигнат. Постигайки целите си, младите развиват умения и качества, които остават за цял живот.

  Тази година за трети пореден път, в Централен Военен Клуб беше организирана церемония по награждаване на младежи преминали през Международната награда на херцога на Единбург – България. Президентът Румен Радев, патрон на организацията, връчи почетните значки и сертификати на над 120 младежи от цялата страна. В събитието специално участие взе и Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания.

  Елена Иванова е завършила Хасковската езикова гимназия, а в момента  е студентка по медицина във II курс, в Пловдивския медицински университет. За наградата е била е в екип от 8 човека, разделен на две групи. Неин ръководител е Христина Попова, която също е от Първомай.

  Когато разбрах, че мога да бъда наградена за начина, по който съм избрала да живея живота си, беше ключов момент, за да се включа в програмата, споделя Елена Иванова, а освен бронзовата значка получава безценните организационни умения и лидерски способности.

  За всеки участник има 4 предизвикателства. Три от тях са доброволчество, умения и физически усилия. По програма тя трябва да избере едно, което да бъде водещо и да го упражнява 6 месеца. Елена избира доброволчеството. Другите две са с продължителност от 3 месеца. Четвъртото изпитание е приключение и е еднократно.

  Елена се включва в организация за обмен на студенти и бързо става Локален отговорник по научен обмен на заминаващи и пристигащи студенти по медицина. Доброволно се включва в организирането на научни конференции като по този начин придобива опит и едновременно с това - нови знания.

  За усвояване на умения Елена избира да завърши шофьорски курс, а получената шофьорска книжка счита за допълнителна награда.

  Физическата ѝ дейност е свързана с фитнес, като приема 30-дневно спортно предизвикателство на VicyFit.

  Най-трудното, но и най-емоционалното и запомнящо се е четвъртото предизвикателство – планински преход от Перущица през Бряновщица до Храбрино, без телефон и Интернет, но за сметка на това под непрекъснат дъжд. На преходите бъдещите носители на Наградата излизат с ментори, които ги учат на важни за планината неща – как да се ориентират, как да опънат палатките си. Елена разказва с вълнение за това как като градски хора са преживяли неудобството да спиш под дъжда в тясна палатка и за изкачването на връх Коруджи тепе, който макар и само 825 м, не е бил най-гостоприемен по това време на годината.

  Сега Елена Иванова иска да завоюва сребърна значка. Предстои ѝ да формулира целите си. В тази фаза всяко от предизвикателствата е два пъти по-дълго. Тя продължава да изживява мечтата си да стане лекар, като не спира да се занимава с доброволчество.

  Преди Елена, носители на бронзова значка станаха нейните връстници Мариана Колева, Гергана Коева и Иван Караславов. От създаването си през 1956 г. до днес повече от 8 000 000 млади хора в 144 страни са предприели редица доброволни и предизвикателни дейности, включвайки се в програмата на Наградата. В момента над 1 000 000 младежи по целия свят постигат своите личностни цели, като част от Наградата.

  Елена Иванова е една от тях.

  Теодора Кирякова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Та
   Татяна
   3 0
   13:04, 15 яну 2018
   Браво на момичето, но е петата носителка на тази награда от гр. Първомай. 2017 г. Месец януари има още един студент от Първомай спечелил наградата.
   • Пъ
    Първомай
    1 -3
    14:03, 15 яну 2018

    и уверявам Ви, нямаше да го пропуснем, ако имахме някаква информация за това.

  • 2
   Де
   Дебър
   6 -2
   19:53, 15 яну 2018
   Голямо предизвикателство да направиш един преход в планината и супер умение да вземеш шофьорска книжка! А бе, ей добре ли сте! И за това се дават награди? Нещо сбъркано има в това време.
  • 3
   Ив
   Иво
   5 -1
   11:41, 16 яну 2018
   Позволявам си да пиша, тъй като познавам Христина и ми е разказвала за участието си в Наградата.
   Всъщност Наградата се присъжда за това, че младежите съумяват да си поставят реалистични цели в четири направления (доброволчество, умения, физ. активност и приключенско пътуване), да ги следват в срок от 6-18 месеца и да ги завършват успешно. Съществено е, че всяка седмица трябва да работят във всяко едно от направленията. Тоест моето впечатление е, че Наградата се дава за развитие на качества като целеустременост, постоянство, упоритост и т.н., които липсват на много хора, не само на младежите. И тук идва въпрсът, колко от нас ходят на работа/училище, доброволци са ежеседмично някъде, учат нещо ново извън работа/ училище, спортуват ежеседмично и правят преходи в планината по 2-4 дни?
  • 4
   12
   123
   2 -1
   19:47, 16 яну 2018
   Ивчо,много са Ви ниски целите бе,, моето дете! А случайно да си поставяте цели като как да бъдете полезни на обществото а не само на себе си или ви учат как да бъдете оформени егоисти и единаци?
  • 5
   Ив
   Иво
   1 -1
   22:12, 16 яну 2018
   Целите са на всеки му според възможностите му. Може да споделите Вашите цели като пример явно за високо ниво. Що се отнася до полза за обществото мисля, че споменах за доброволчество.
   Спокойна вечер!

  Хороскоп за 12.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Проявявайте повече сдържаност в оценките си за хората. Рискувате много, ако налагате мнението си или пък го споделяте с неподходящи хора. С повече разбиране и подход решавайте спорните въпроси. Отношенията в семейството стават най-важните за вас. Не прибързвайте при вземането на крайни решения, съвсем скоро ще ви се открият прекрасни шансове за реализация.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Романтични влечения ще ви потопят в приятната компания на личност, към която се стремите отдавна. Деловите представители измежду вас ще посветят от времето си на срещи и договорености, свързани с предстоящи сделки. Финансите ви ще са пропорционални на енергията, която влагате в работата си, но не при всички.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Финансови успехи днес ще отвлекат вниманието ви от интимната сфера. Все пак може би някои от вас ще забележат вниманието, с което ви дарява привлекателна личност от противоположния пол. Не пропускайте шанса си, може да съжалявате. Някои от вас се насочват към мащабни покупки, планирани отдавна.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Интелигентни и находчиви ще привличате околните, насърчавайки ги да работят усърдно в подкрепа на общите ви интереси. Ако желаете да запазите и занапред уважението им бъдете открити, но личните си вълнения запазете за себе си. Остротата на нечие мнения ще ви кара да бъдете по-внимателни.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Правилното разпределение на задачите ще ви осигури време за всичко, което предвиждате за днес. Навременна информация ще улесни работата ви и ще ви осигури водещи позиции в проекта, върху който се трудите. Качествата ви се ценят и от много посоки ще търсят съдействието и съветите ви.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Контактите с хора от вашата професионална среда(или сферата в която се реализирате), ще бъдат особено плодотворни днес. Споделените идеи ще ви заредят с енергия, а за доброто ви настроение решаващи са и неочакваните приходи, които ще реализирате.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Имате планове и конкретни идеи за развитието на проекта, върху който работите, но не бива да губите търпението си. Възползвайте се от услугите на колегите си и не пренебрегвайте желанието им да са ви полезни, ако не с друго, то с опита си. Вземете мерки и по отношение на здравословен проблем.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ускорено ще се развиват за вас събитията днес, с последните си действия сте създали условия за това. Без да изпадате в излишно притеснение, ще следвате логиката и интересите си, грижейки се наред с това и за доброто на хората от близкото си обкръжение. За всички е вярно, че скоро ще получат това, към което се стремят.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Със съдействието на влиятелна личност успявате да преодолеете административните спънки, които ви забавят в момента. Съвсем скоро ще имате нужната ви свобода на действие и ще осъществите идеите си. Възможно е неразбирателство с делови партньори по финансирането на съвместен проект. За сега имате достатъчно време за да направите нужните промени.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ще ви предложи възможности за добра реализация, най-вече на бизнесмените. Ще се чувствате удобно и в добро настроение. Причина за това може да бъде реализирана сделка или друга придобивка. Ще споделите вълненията си с приятели и ще се радвате на близостта си.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Няма да се поддадете на напрежението и ще работите за приключване на започнатите задачи и всички останали, които очакват вниманието ви днес. Уверено ще се впуснете в надпревара с можещите, доказвайки качествата и правото си да сте сред първите. Приемането на чуждите успехи ви прави чест.
  12 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Учете се от опита на успелите, за да постигне целите си. Правете компромиси и ще постигнете повече в отношенията си с околните, и което е по-важно, няма да оставате разочаровани. Нечие натрапващо се присъствие ви идва в повече. Мислите ви са в друга посока, но човека, който ги владее не подозира за тях.
  12 дек 2019
  Последни новини