6 °C

Студентката Елена Иванова получи Международна награда от херцога на Единбург

  Студентката по медицина Елена Иванова е четвъртият първомаец, носител на Наградата на херцога на Единбург.

  Международната награда на херцога на Единбург (наричана за краткост Наградата) е водеща международна младежка Програма за личностно развитие и постижения. Участниците в нея се състезават със самите себе си, като предизвикват собствените си убеждения за това на какво са способни и до къде най-далеч могат да стигнат. Постигайки целите си, младите развиват умения и качества, които остават за цял живот.

  Тази година за трети пореден път, в Централен Военен Клуб беше организирана церемония по награждаване на младежи преминали през Международната награда на херцога на Единбург – България. Президентът Румен Радев, патрон на организацията, връчи почетните значки и сертификати на над 120 младежи от цялата страна. В събитието специално участие взе и Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания.

  Елена Иванова е завършила Хасковската езикова гимназия, а в момента  е студентка по медицина във II курс, в Пловдивския медицински университет. За наградата е била е в екип от 8 човека, разделен на две групи. Неин ръководител е Христина Попова, която също е от Първомай.

  Когато разбрах, че мога да бъда наградена за начина, по който съм избрала да живея живота си, беше ключов момент, за да се включа в програмата, споделя Елена Иванова, а освен бронзовата значка получава безценните организационни умения и лидерски способности.

  За всеки участник има 4 предизвикателства. Три от тях са доброволчество, умения и физически усилия. По програма тя трябва да избере едно, което да бъде водещо и да го упражнява 6 месеца. Елена избира доброволчеството. Другите две са с продължителност от 3 месеца. Четвъртото изпитание е приключение и е еднократно.

  Елена се включва в организация за обмен на студенти и бързо става Локален отговорник по научен обмен на заминаващи и пристигащи студенти по медицина. Доброволно се включва в организирането на научни конференции като по този начин придобива опит и едновременно с това - нови знания.

  За усвояване на умения Елена избира да завърши шофьорски курс, а получената шофьорска книжка счита за допълнителна награда.

  Физическата ѝ дейност е свързана с фитнес, като приема 30-дневно спортно предизвикателство на VicyFit.

  Най-трудното, но и най-емоционалното и запомнящо се е четвъртото предизвикателство – планински преход от Перущица през Бряновщица до Храбрино, без телефон и Интернет, но за сметка на това под непрекъснат дъжд. На преходите бъдещите носители на Наградата излизат с ментори, които ги учат на важни за планината неща – как да се ориентират, как да опънат палатките си. Елена разказва с вълнение за това как като градски хора са преживяли неудобството да спиш под дъжда в тясна палатка и за изкачването на връх Коруджи тепе, който макар и само 825 м, не е бил най-гостоприемен по това време на годината.

  Сега Елена Иванова иска да завоюва сребърна значка. Предстои ѝ да формулира целите си. В тази фаза всяко от предизвикателствата е два пъти по-дълго. Тя продължава да изживява мечтата си да стане лекар, като не спира да се занимава с доброволчество.

  Преди Елена, носители на бронзова значка станаха нейните връстници Мариана Колева, Гергана Коева и Иван Караславов. От създаването си през 1956 г. до днес повече от 8 000 000 млади хора в 144 страни са предприели редица доброволни и предизвикателни дейности, включвайки се в програмата на Наградата. В момента над 1 000 000 младежи по целия свят постигат своите личностни цели, като част от Наградата.

  Елена Иванова е една от тях.

  Теодора Кирякова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Та
   Татяна
   3 0
   13:04, 15 яну 2018
   Браво на момичето, но е петата носителка на тази награда от гр. Първомай. 2017 г. Месец януари има още един студент от Първомай спечелил наградата.
   • Пъ
    Първомай
    1 -3
    14:03, 15 яну 2018

    и уверявам Ви, нямаше да го пропуснем, ако имахме някаква информация за това.

  • 2
   Де
   Дебър
   6 -2
   19:53, 15 яну 2018
   Голямо предизвикателство да направиш един преход в планината и супер умение да вземеш шофьорска книжка! А бе, ей добре ли сте! И за това се дават награди? Нещо сбъркано има в това време.
  • 3
   Ив
   Иво
   5 -1
   11:41, 16 яну 2018
   Позволявам си да пиша, тъй като познавам Христина и ми е разказвала за участието си в Наградата.
   Всъщност Наградата се присъжда за това, че младежите съумяват да си поставят реалистични цели в четири направления (доброволчество, умения, физ. активност и приключенско пътуване), да ги следват в срок от 6-18 месеца и да ги завършват успешно. Съществено е, че всяка седмица трябва да работят във всяко едно от направленията. Тоест моето впечатление е, че Наградата се дава за развитие на качества като целеустременост, постоянство, упоритост и т.н., които липсват на много хора, не само на младежите. И тук идва въпрсът, колко от нас ходят на работа/училище, доброволци са ежеседмично някъде, учат нещо ново извън работа/ училище, спортуват ежеседмично и правят преходи в планината по 2-4 дни?
  • 4
   12
   123
   2 -1
   19:47, 16 яну 2018
   Ивчо,много са Ви ниски целите бе,, моето дете! А случайно да си поставяте цели като как да бъдете полезни на обществото а не само на себе си или ви учат как да бъдете оформени егоисти и единаци?
  • 5
   Ив
   Иво
   1 -1
   22:12, 16 яну 2018
   Целите са на всеки му според възможностите му. Може да споделите Вашите цели като пример явно за високо ниво. Що се отнася до полза за обществото мисля, че споменах за доброволчество.
   Спокойна вечер!

  Хороскоп за 27.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
  27 фев 2020
  Последни новини