19 °C

Студентката Елена Иванова получи Международна награда от херцога на Единбург

  Студентката по медицина Елена Иванова е четвъртият първомаец, носител на Наградата на херцога на Единбург.

  Международната награда на херцога на Единбург (наричана за краткост Наградата) е водеща международна младежка Програма за личностно развитие и постижения. Участниците в нея се състезават със самите себе си, като предизвикват собствените си убеждения за това на какво са способни и до къде най-далеч могат да стигнат. Постигайки целите си, младите развиват умения и качества, които остават за цял живот.

  Тази година за трети пореден път, в Централен Военен Клуб беше организирана церемония по награждаване на младежи преминали през Международната награда на херцога на Единбург – България. Президентът Румен Радев, патрон на организацията, връчи почетните значки и сертификати на над 120 младежи от цялата страна. В събитието специално участие взе и Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания.

  Елена Иванова е завършила Хасковската езикова гимназия, а в момента  е студентка по медицина във II курс, в Пловдивския медицински университет. За наградата е била е в екип от 8 човека, разделен на две групи. Неин ръководител е Христина Попова, която също е от Първомай.

  Когато разбрах, че мога да бъда наградена за начина, по който съм избрала да живея живота си, беше ключов момент, за да се включа в програмата, споделя Елена Иванова, а освен бронзовата значка получава безценните организационни умения и лидерски способности.

  За всеки участник има 4 предизвикателства. Три от тях са доброволчество, умения и физически усилия. По програма тя трябва да избере едно, което да бъде водещо и да го упражнява 6 месеца. Елена избира доброволчеството. Другите две са с продължителност от 3 месеца. Четвъртото изпитание е приключение и е еднократно.

  Елена се включва в организация за обмен на студенти и бързо става Локален отговорник по научен обмен на заминаващи и пристигащи студенти по медицина. Доброволно се включва в организирането на научни конференции като по този начин придобива опит и едновременно с това - нови знания.

  За усвояване на умения Елена избира да завърши шофьорски курс, а получената шофьорска книжка счита за допълнителна награда.

  Физическата ѝ дейност е свързана с фитнес, като приема 30-дневно спортно предизвикателство на VicyFit.

  Най-трудното, но и най-емоционалното и запомнящо се е четвъртото предизвикателство – планински преход от Перущица през Бряновщица до Храбрино, без телефон и Интернет, но за сметка на това под непрекъснат дъжд. На преходите бъдещите носители на Наградата излизат с ментори, които ги учат на важни за планината неща – как да се ориентират, как да опънат палатките си. Елена разказва с вълнение за това как като градски хора са преживяли неудобството да спиш под дъжда в тясна палатка и за изкачването на връх Коруджи тепе, който макар и само 825 м, не е бил най-гостоприемен по това време на годината.

  Сега Елена Иванова иска да завоюва сребърна значка. Предстои ѝ да формулира целите си. В тази фаза всяко от предизвикателствата е два пъти по-дълго. Тя продължава да изживява мечтата си да стане лекар, като не спира да се занимава с доброволчество.

  Преди Елена, носители на бронзова значка станаха нейните връстници Мариана Колева, Гергана Коева и Иван Караславов. От създаването си през 1956 г. до днес повече от 8 000 000 млади хора в 144 страни са предприели редица доброволни и предизвикателни дейности, включвайки се в програмата на Наградата. В момента над 1 000 000 младежи по целия свят постигат своите личностни цели, като част от Наградата.

  Елена Иванова е една от тях.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Та
   Татяна
   3 0
   13:04, 15 яну 2018
   Браво на момичето, но е петата носителка на тази награда от гр. Първомай. 2017 г. Месец януари има още един студент от Първомай спечелил наградата.
   • Пъ
    Първомай
    1 -3
    14:03, 15 яну 2018

    и уверявам Ви, нямаше да го пропуснем, ако имахме някаква информация за това.

  • 2
   Де
   Дебър
   6 -2
   19:53, 15 яну 2018
   Голямо предизвикателство да направиш един преход в планината и супер умение да вземеш шофьорска книжка! А бе, ей добре ли сте! И за това се дават награди? Нещо сбъркано има в това време.
  • 3
   Ив
   Иво
   5 -1
   11:41, 16 яну 2018
   Позволявам си да пиша, тъй като познавам Христина и ми е разказвала за участието си в Наградата.
   Всъщност Наградата се присъжда за това, че младежите съумяват да си поставят реалистични цели в четири направления (доброволчество, умения, физ. активност и приключенско пътуване), да ги следват в срок от 6-18 месеца и да ги завършват успешно. Съществено е, че всяка седмица трябва да работят във всяко едно от направленията. Тоест моето впечатление е, че Наградата се дава за развитие на качества като целеустременост, постоянство, упоритост и т.н., които липсват на много хора, не само на младежите. И тук идва въпрсът, колко от нас ходят на работа/училище, доброволци са ежеседмично някъде, учат нещо ново извън работа/ училище, спортуват ежеседмично и правят преходи в планината по 2-4 дни?
  • 4
   12
   123
   2 -1
   19:47, 16 яну 2018
   Ивчо,много са Ви ниски целите бе,, моето дете! А случайно да си поставяте цели като как да бъдете полезни на обществото а не само на себе си или ви учат как да бъдете оформени егоисти и единаци?
  • 5
   Ив
   Иво
   1 -1
   22:12, 16 яну 2018
   Целите са на всеки му според възможностите му. Може да споделите Вашите цели като пример явно за високо ниво. Що се отнася до полза за обществото мисля, че споменах за доброволчество.
   Спокойна вечер!

  Хороскоп за 22.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
  22 сеп 2020
  Последни новини