76 двойки младоженци са се обрекли един на друг през миналата година

След няколко дни ще свършат Мръсни дни* и църквата ще разреши венчавките. Желаещи за венчавки в община Първомай, обаче, няма.

Първият брак, който ще бъде сключен в Първомайско тази година, ще стане факт на 8 януари, но без официален ритуал, само с полагане на подпис от съграждани, живеещи в чужбина.

За миналата година в храм „Св. Георги“ в Първомай са извършени по-малко от 20 венчавки. А сключените бракове са 76, с 12 по-малко от предходната. През 2016 година в България са сключени 26 803 брака, като най-много са били в област Пловдив – 2801.

Рекордна в това отношение е била 2015 година, когато в България са подписали 27 720 двойки. В същата година в Първомайска община са създадени 89 семейства.

Теодора Кирякова

*Мръсните дни са дните между Коледа и Йордановден, когато новородения Христос не е кръстен и този период се смята като зло време, през което действат дяволите, демоните, лошите и нечисти сили.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ам
    Амин
    2 -2
    11:15, 4 яну 2018
    Брак без венчавка не е брак. Младите трябва да се благословят от свещеника за да получат Божествената благодат. Тази благодат освещава техния брачен съюз, въздига го до духовното единение на Христа с Църквата и им съдейства да постигнат целта на брака: единодушие между двамата и взаимно подпомагане по пътя към съвършенството и спасението.
  • 2
    Ам
    Амин
    3 -3
    12:09, 4 яну 2018
    На тези, които се двоумят във вярата си, бих припомнил думите на Силуан Атонски: "На невярващия давам следния съвет. Нека да каже: „Господи, ако съществуваш, просвети ме, и аз ще Ти послужа с цялото си сърце и душа“. И поради тази смирена мисъл и готовност да послужиш Господ непременно ще те просвети… И тогава душата ти ще почувства Господа; ще почувства, че Господ те е опростил и те обича, и ще Го познаеш от личен опит, и благодатта на Светия Дух ще свидетелства в душата ти спасението, и ще поискаш да викнеш тогава на целия свят: „Колко много ни обича Господ!“.
  • 3
    Шу
    Шушана
    6 -1
    12:26, 4 яну 2018
    Докато се насърчава чрез отпуснатите помощи няма да има бракове.всяка втора самотна майка а живее с мъж.държавата и общината трябва да подпомагат законните семейства а не висящите които дърпат от хазната.само тогава ще се увеличат браковете
  • 4
    Ма
    Математик
    1 0
    18:13, 4 яну 2018
    Значи с този темп ако се продължи , в 2025 г. ще има едва 1-2 брака.Задал се е и Бабин ден , има ли нужда от изчисления в тая връзка ?
  • 5
    Ха
    хайде сега
    5 0
    18:36, 4 яну 2018
    Амине, ами ние сме дърти комунисти, активисти, пропагандисти, агенти и идеалисти и се женихме без да се венчаем. Кажи какво да направим сега, как да се поправим. То и майка ти и татко ти, нали знаеш.
  • 6
    Ар
    аромат
    5 -1
    06:03, 5 яну 2018
    В момента "ароматът" над града бие всички рекорди по ароматност. Всички със здраво обоняние, чувствате ли го?
Последни новини