16 °C

Емил Николов: Пиротехниката носи много настроение и красота, но само ако спазвате инструкциите

Емил Николов е лицензиран пиротехник, завършил Школа за обучение на персонал за работа с взривни материали. Вече 7 години се занимава професионално с организиране на зари по различни поводи и фойервек-шоу, а от 4 години работи съвместно със сина си Иван. За поредна година той ще посрещне Новата година, изпълнявайки такова шоу.

Потърсихме съветите му като специалист, с надеждата да бъде чут от много хора и да бъдат избегнати инциденти в новогодишната нощ.

Т.К.: Какво препоръчвате на тези, които искат да си организират празнична заря?

Е.Н.: Да се пазарува само от лицензирани магазини, защото пазарът е залят от фалшива пироехника. Никой не може да гарантира какво е поведението на фалшивата пиротехника и не се знае какво може да се случи. И не смесвайте пиротехниката с алкохол – не в буквалния смисъл, а изберете едното – дали да пиете или да ползвате фойерверки.

Т.К.: По какво да познаем истинските стоки?

Е.Н.: По маркировката „СЕ“ върху етикета - европейската маркировка, че този фойерверк е покрил европейските изисквания за безопасност при тестване и съответства на стандарта. Препоръчвам на родителите по-добре да купят по-скъпа пиротехника – например пиробатерии, отколкото да дадат на децата си джобни пари за пиратки. Но дори и тогава, те трябва да запалят батерията, а не да я оставят в ръцете на децата.

Много честно търговците не спазват закона и продават мощни пиратки на лица, които не са навършили необходимата възраст за боравене с тях.

Т.К.: Кои са най-често употребяваните фойерверки и какво трябва да знаем за тях?

Е.Н.: Най-честно употребяваната пиротехника са пиратките. Има възрастови ограничения за търговията с тях, които масово не се спазват – за лица над 18 години. Трябва да се употребяват само и единствено на открито, далеч от горивни материали, от хора и от автомобили. Не подценявайте пиратките с фитил. По-мощи са и обикновено имат пластмасови тапички, които отхвърчат при взривяване на изделието и могат да наранят човек по меките части от лицето.

Римските свещи. Много често хората не спазват инструкциите и ги държат в ръка, което е недопустимо. Не ги дръжте в ръка, а ги укрепвайте стабилно, за да не падат по време на работа и да изхвърлят ефектите си хоризонтално вместо вертикално. Често допускана грешка е укрепването им с тел – това е недопустимо. Най-добре е да ползвате хартиено тиксо. Телта може „да задуши“ римската свещ, да намали диаметъра ѝ при стягане и оттам ефектите не могат да излетят и се пръскат вътре. Не трябва да я насочвате и към отсрещни сгради.

При ракетите има една особеност – всяка ракета има отделна дървена летвичка, която служи за стабилизатор, а много чето хората ги държат за тази летва или я забиват в земята и те не могат да излетят. Ракетите се поставят в тръбички с подходящ размер, укрепна в земята или закрепена за ограда.

Пиробатериите са най ефектните любителски фойерверки. Подбира се равна и твърда повърхност, далече от клони, жици и други препятствия, в които могат да рикошират. Най-добре е укрепването да става с тиксо и колче, забито в земята или с малки чувалчета с пясък, които да държат батерията изправена. Фитилът се запалва в самия му край, докато човекът трябва да е максимално отдалечен, а веднага след запалването да се отдалечи на поне 15-20 метра.

Не се допуска никога опит за разглобяване на изделието. Някои от пиробатериите имат по 2 фитила. Вторият фитил е резервен и служи само за обезопасяване на изделието, ако по някаква причина прекъсне изстрелването на ефектите преди последния.

Т.К.: Как може да разберем кога пиробатерията е изстреляла всички си ефекти?

Е.Н.: Най- лесно е с фенерче да се осветят на косо гърлата на отделните тръбички. Те трябва да са опушени, ако някоя е чиста, има вероятност да не е изгърмяна. Ако по някаква причина едно изделие спре да изстрелва ефекти, не правете опити за повторно изстрелване, а изчакайте 15 минути и стоейки отстрани, така че никаква част от тялото ви да не е над него, запалете резервния фитил.

Т.К.: При сняг и дъжд може ли да се прави заря?

Е.Н.: Снегът и дъждът, по принцип, не пречат на работата на пиротехниката, но е възможно да намокрят фитила и той да не сработи.

Какво ще пожелаете на читателите ни?

Е.Н.: Пиротехниката носи много настроение и красота на празниците ни. Работете внимателно, спазвайте указанията, само тогава те ще изпълнят предназначението си и ще бъдат безопасни.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Па
  Пагадито
  4 -2
  21:32, 29 дек 2017
  Мара,ва Емка, ми ти си гръмнал кат тлъста бомбичка ва.Станал си супер дятка.
 • 2
  Ку
  Кума Лиса
  1 -4
  21:50, 29 дек 2017
  " Дядка" си ти , г-н Пагадито , а Емчо има възможностите на 31 годишен МЛАДЕЖ , повярвай ми - пробвала съм го неведнъж , още го бива ! Ако не ми вярваш - пробвай го и ти..............
 • 3
  Па
  Пагадито
  2 -2
  21:05, 30 дек 2017
  Е значи си Дервенка щом си го пробвала. Той тях най много харесва.
 • 4
  Бе
  Безпартиен
  3 -1
  08:03, 31 дек 2017
  Емича е от най готините младежи в града ни
 • 5
  До
  доволен клиент
  0 0
  21:48, 8 юни 2019
  Браво на Емо - професионалист , който си обича занаята и го разбира ! Много сме доволни от него!

Хороскоп за 15.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
15 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
15 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
15 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
15 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
15 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
15 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
15 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
15 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
15 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
15 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
15 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
15 май 2021
Последни новини