18 °C

Емил Николов: Пиротехниката носи много настроение и красота, но само ако спазвате инструкциите

Емил Николов е лицензиран пиротехник, завършил Школа за обучение на персонал за работа с взривни материали. Вече 7 години се занимава професионално с организиране на зари по различни поводи и фойервек-шоу, а от 4 години работи съвместно със сина си Иван. За поредна година той ще посрещне Новата година, изпълнявайки такова шоу.

Потърсихме съветите му като специалист, с надеждата да бъде чут от много хора и да бъдат избегнати инциденти в новогодишната нощ.

Т.К.: Какво препоръчвате на тези, които искат да си организират празнична заря?

Е.Н.: Да се пазарува само от лицензирани магазини, защото пазарът е залят от фалшива пироехника. Никой не може да гарантира какво е поведението на фалшивата пиротехника и не се знае какво може да се случи. И не смесвайте пиротехниката с алкохол – не в буквалния смисъл, а изберете едното – дали да пиете или да ползвате фойерверки.

Т.К.: По какво да познаем истинските стоки?

Е.Н.: По маркировката „СЕ“ върху етикета - европейската маркировка, че този фойерверк е покрил европейските изисквания за безопасност при тестване и съответства на стандарта. Препоръчвам на родителите по-добре да купят по-скъпа пиротехника – например пиробатерии, отколкото да дадат на децата си джобни пари за пиратки. Но дори и тогава, те трябва да запалят батерията, а не да я оставят в ръцете на децата.

Много честно търговците не спазват закона и продават мощни пиратки на лица, които не са навършили необходимата възраст за боравене с тях.

Т.К.: Кои са най-често употребяваните фойерверки и какво трябва да знаем за тях?

Е.Н.: Най-честно употребяваната пиротехника са пиратките. Има възрастови ограничения за търговията с тях, които масово не се спазват – за лица над 18 години. Трябва да се употребяват само и единствено на открито, далеч от горивни материали, от хора и от автомобили. Не подценявайте пиратките с фитил. По-мощи са и обикновено имат пластмасови тапички, които отхвърчат при взривяване на изделието и могат да наранят човек по меките части от лицето.

Римските свещи. Много често хората не спазват инструкциите и ги държат в ръка, което е недопустимо. Не ги дръжте в ръка, а ги укрепвайте стабилно, за да не падат по време на работа и да изхвърлят ефектите си хоризонтално вместо вертикално. Често допускана грешка е укрепването им с тел – това е недопустимо. Най-добре е да ползвате хартиено тиксо. Телта може „да задуши“ римската свещ, да намали диаметъра ѝ при стягане и оттам ефектите не могат да излетят и се пръскат вътре. Не трябва да я насочвате и към отсрещни сгради.

При ракетите има една особеност – всяка ракета има отделна дървена летвичка, която служи за стабилизатор, а много чето хората ги държат за тази летва или я забиват в земята и те не могат да излетят. Ракетите се поставят в тръбички с подходящ размер, укрепна в земята или закрепена за ограда.

Пиробатериите са най ефектните любителски фойерверки. Подбира се равна и твърда повърхност, далече от клони, жици и други препятствия, в които могат да рикошират. Най-добре е укрепването да става с тиксо и колче, забито в земята или с малки чувалчета с пясък, които да държат батерията изправена. Фитилът се запалва в самия му край, докато човекът трябва да е максимално отдалечен, а веднага след запалването да се отдалечи на поне 15-20 метра.

Не се допуска никога опит за разглобяване на изделието. Някои от пиробатериите имат по 2 фитила. Вторият фитил е резервен и служи само за обезопасяване на изделието, ако по някаква причина прекъсне изстрелването на ефектите преди последния.

Т.К.: Как може да разберем кога пиробатерията е изстреляла всички си ефекти?

Е.Н.: Най- лесно е с фенерче да се осветят на косо гърлата на отделните тръбички. Те трябва да са опушени, ако някоя е чиста, има вероятност да не е изгърмяна. Ако по някаква причина едно изделие спре да изстрелва ефекти, не правете опити за повторно изстрелване, а изчакайте 15 минути и стоейки отстрани, така че никаква част от тялото ви да не е над него, запалете резервния фитил.

Т.К.: При сняг и дъжд може ли да се прави заря?

Е.Н.: Снегът и дъждът, по принцип, не пречат на работата на пиротехниката, но е възможно да намокрят фитила и той да не сработи.

Какво ще пожелаете на читателите ни?

Е.Н.: Пиротехниката носи много настроение и красота на празниците ни. Работете внимателно, спазвайте указанията, само тогава те ще изпълнят предназначението си и ще бъдат безопасни.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Па
  Пагадито
  4 -2
  21:32, 29 дек 2017
  Мара,ва Емка, ми ти си гръмнал кат тлъста бомбичка ва.Станал си супер дятка.
 • 2
  Ку
  Кума Лиса
  1 -4
  21:50, 29 дек 2017
  " Дядка" си ти , г-н Пагадито , а Емчо има възможностите на 31 годишен МЛАДЕЖ , повярвай ми - пробвала съм го неведнъж , още го бива ! Ако не ми вярваш - пробвай го и ти..............
 • 3
  Па
  Пагадито
  2 -2
  21:05, 30 дек 2017
  Е значи си Дервенка щом си го пробвала. Той тях най много харесва.
 • 4
  Бе
  Безпартиен
  3 -1
  08:03, 31 дек 2017
  Емича е от най готините младежи в града ни
 • 5
  До
  доволен клиент
  0 0
  21:48, 8 юни 2019
  Браво на Емо - професионалист , който си обича занаята и го разбира ! Много сме доволни от него!

Хороскоп за 22.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
22 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
22 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
22 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
22 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
22 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
22 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
22 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
22 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
22 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
22 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
22 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
22 сеп 2020
Последни новини