Циркулацията на кръвта един ден ще захранва мобилни устройства

Американски учени обявиха, че могат да улавят енергия от вибрации с ниска честота, съобщи Лайв сайънс. Така един ден мобилните телефони и устройства като iPod ще се захранват от енергията, генерирана от циркулиращата в тялото на човека кръв, от туптенето на сърцето или от лекия бриз.

Екипът от технологичния институт на Джорджия използва за целта наножици от цинков окис, които провеждат електричество. Те са пиезоелектрични - генерират електрически ток, когато са подложени на механично натоварване.

Съществуват проекти за генериране на енергия с раница при колоездене или от устройство, което се прикрепва към коляното. Те обаче са доста обемни. Наноустройствата са миниатюрни. Диаметърът и дължината на използваните за новата технология жици са 1/5000 и 1/25 от дебелината на човешкия косъм.

Екипът, ръководен от Чжон Лин Ван, създаде първия си наногенератор през 2006 г., а през 2007 г. го подобри, за да произвежда енергия от ултразвукови вълни. Новият вариант има много по-широко приложение. Наножиците могат да се отглеждат върху метал, керамика, полимери, дрехи. Технологията произвежда енергия винаги когато има някакво движение. БТА






Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини