Яйцеклетките притежава способността да подмладяват сперматозоидите

Мъжете, за разлика от жените, са фертилни през целия си живот. Шведски специалисти обаче са установили, че оплождащата семенна течност получава помощ от яйцеклетката, за да се подмлади, съобщава "Сайънс дейли".

Откритието на изследователите от университета на Гьотеборг е важна стъпка по пътя към лечение със стволови клетки. Рискът от хромозомни аномалии в зародиша е свързан до голяма степен с възрастта на майката и почти не зависи от тази на бащата.

Едно от възможните обяснения е, че яйцеклетките притежават уникалната способност да подмладяват сперматозоидите. Всеки път, когато клетката се дели, генетичният материал в краищата на хромозомите става по-къс. Краищата на хромозомите, известни като "теломери", са важни за генетичната стабилност на клетката и действат като ДНК часовник, който отчита нейната възраст. Когато теломерите станат твърде къси, клетката спира да се дели и умира.

Откритието, че яйцеклетките имат способността да удължава теломерите на оплождащите ги сперматозоиди, е важно за развитието на терапията със стволови клетки. Тя се състои в заместването на ядрото на неоплодена яйцеклетка с ядро от соматична клетка, извлечена от пациент, който се нуждае от трансплантация на стволови клетки.

При неколкократното делене на клетката могат да бъдат събрани стволови клетки, които впоследствие да узреят като типа клетки, които трябва да бъдат трансплантирани на пациента.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини