И пирамидите в Гиза угасват заради "Часът на Земята"

Пирамидите и Сфинксът в Гиза, които нощем обикновено са окъпани от изкуствена светлина, за един час ще потънат в мрак в събота, 28 март като символичен жест, с който египетските еколози ще изразят своята съпричастност към необходимостта от спешни мерки срещу климатичните промени, предаде ДПА.

Световната банка предупреди, че Египет е изправен пред "катастрофални" последствия от глобалното затопляне. Ако нивото на Средиземно море се покачи с 1 метър до края на века, каквито са прогнозите на учените, ще бъдат наводнени крайбрежните райони близо до делтата на р. Нил, се казва в доклад от 2007 г. на Световната банка. Това ще прогони от домовете им 10,5 на сто от жителите на страната и ще навреди на земеделския сектор, защото много култури, включително пшеница и ориз се отглеждат в района на делтата на р. Нил.

Затова не е изненадващо, че правителството подкрепи инициативата "Часът на Земята", свързана с угасване на осветлението за един час в 20 ч. и 30 мин. местно време на 28 март. Много местни радиостанции обсъждат през цялата седмица тази кампания на Световния фонд за дивата природа. През 2008 г. около 50 милиона души в над 370 града в 35 държави участваха в същата инициатива. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини