Емил Младенов-Строителят

Да градиш темелите на приятелството е една от основните служби на Ротари. Да градиш за обществето-също.

 Емил Младенов не обича да се шуми около него. Но градът го познава, като човекът издигнал стените на язовирите „Кърджали” и „Боровица”, както и като общественик,  положил основите на Ротари клуб в Кърджали.

  Емил Младенов е роден през 1941 г.в село Якимово, област Монтана. По професия е хидроинжинер. Идва в Кърджали по разпределение. Започва кариерата си на яз.”Кърджали” през 1965 г. В началото е технически ръководител, после главен инженер, а до 1974 г.началник на язовира. Гордее се,че по негово време са завършени укрепителните мероприятия и монтирана измервателната апаратура.

Демократичните промени го заварват като главен инженер на „Хидрострой”. Той приключва яз.”Боровица”.  Инсталира шлюзът, по който тръгва водата за Кърджали. Завършва и водопровода от Ненково за областния център.

 1989 г. е повратна за него. Подхваща частен бизнес. ОЦК залага изграждането на пречиствателна станция. Строителните организации в града нямат капацитета да я построят. Той се справя.

 Години наред строи. Освен в Кърджали и в Димитровград и Търговище.

Сега е свил дейността до производството на бетонови и варови разтвори.

Председател е на камарата на строителите.

Емил Младенов е от учредителите на Ротари клуб Кърджали и президент посрещнал третото хилядолетие. Мандатът му е през ротарианската 2000-2001 г. Като строител и ротарианец подписва договор за дарение на училище в Одрин за деца в неравностойно положение. Организира дарение за пострадалото от торнадо село Жълтуша. Подпомага със своите приятели от Ротари клуб-Кърджали Дом „Майка и дете” в Кърджали, Домът за сираци в Крумовград и Дома за сираци в Добромирци. През неговия мандат се извършва младежки обмен на деца, спонсорирани от Ротари клуб-Кърджали с техни връстници от европейски страни.На 24 май,Ден на славянската писменост и българската култура се награждават отлични ученици.

Младенов си спомня,че при създаването на Ротари клуб Кърджали е имало много ентусиазъм.Имало много стойностни хора. Традицията продължава и днес. Ветераните не са забравени.Не е забравен и той.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини