Водосвет и тържествена литургия за празника Свети Мина в Смолян

Църковното настоятелство при храм „Св. Неделя“ в кв. Райково  подготвя  празничен  водосвет  с благословена трапеза на 11 ноември /събота/ от 12 часа.

Поводът е храмовия празник  на   параклиса „Свети Мина“  в новия център на Смолян, който се намира непосредствено до Лидл. Водосветът ще бъде отслужен от Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, председател на Църковното настоятелство на храм „Св. Неделя“ и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия.

Преди отбелязване на храмовия празник на параклиса "Св. Мина" в събота от 9 часа Негово Високопреподобие архимандрит Висарион  ще оглави  Света божествена Литургия в църквата „Св. Неделя“ в Горно Райково, към енорията на която е параклисът. В служението ще участват отец Запрян и църковният хор.

   Църквата почита Св. Мина като великомъченик, убит в Египет след мъчение в 296 г. поради  страстната му защита и изповядване  на християнската вяра. На иконите се изобразява на бял кон с кръст в ръка. Известен е като чудотворец, помагащ на болни и страдащи, на пътуващи и сираци. Той е покровител на семейството, закриля жените.

СмолянБГвести.нет
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини