Jaguar подготвят спортист

Преминаването на Jaguar под шапката на друг собственик миналата година накара мнозина – от клиенти пред търговски представители до анализатори на автомобилната индустрия – да се притесняват какъв ще бъде изходът от подобно начинание. Но до този момент фактът, че Tata Motors са собственици на британската компания, им се отразява добре. Всъщност индийците демонстрираха истинска отдаденост на марката. И най-новото изказване на Ратан Тата потвърждава визията на Tata за Jaguar – и определено бъдещето на британския производител изглежда атрактивно.

Настоящите затруднени икономически условия (които според мнозина са само натрапвани от медиите) са отразиха на почти всеки сектор по земното кълбо – и автомобилната индустрия определено го отнесе най-сериозно. Позицията на Jaguar конкретно също не е особено силна – въпреки че фирмата има своите планове за излизане от затруднената ситуация. В интерес на истината той включва фокусиране върху нов роудстър, който според мнозина ще носи името ХЕ.

„Нужно ни е да изпъкнем с нещо ново и бляскаво, което е причината и наш приоритет в момента да бъде роудстърът" – каза Тата. Предишните материали в медиите индикираха, че новият ХЕ вероятно ще бъде автомобил със средноразположен двигател, като това всъщност ще бъде първият модел със средноразположен двигател от феноменалния суперавтомобил Jaguar XJ220 от началото на 90-те години на миналия век.

Въпреки това споменаването на идеята за роудстър от страна на Тата до известна степен си противоречи с очакването ХЕ да произлиза от концептуалния R-Coupe модел от 2001 година. Междувременно концептуалният F-Type от 2000 година бе именно роудстър, въпреки че новата кола едва ли ще споделя някакви стилистични характеристики с прототипа. От друга страна от международното автомобилно издание Motor Trend смятат, че ХЕ ще бъде конкурент на Porsche 911. Същият материал обаче не потвърждава, че моделът ще бъде със средноразположен агрегат.

Носят се и слухове за 5-литров V8 двигател с мощност от 385 к.с. в стандартен вариант, както и за агрегат с 510 кончета при евентуален вариант с компресор. И ако подобни двигатели бъдат поставени в компактния роудстър/coupe, то това определено гарантира обещаващи динамични показатели. Дори и 3-литров V6 дизелов двигател, който се очаква да бъде резервиран за европейските потребители, ще свърши страхотна работа със своята мощност от 272 к.с. и въртящ момент от 600 Нм. А имайки предвид факта, че Mercedes Benz SLK също ще бъде оборудван с дизелов двигател, то британският вариант може да се окаже даже по-евтин.
Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини