Утвърждаването на защитени училища и детски градини би намалило средствата за дофинансиране наполовина

Кметът Ангел Папазов предлага три училища и две детска градина в общината да получат статут на защитени. Това означава, че независимо от малкия брой ученици, те няма да се дофинансират от местния бюджет. Необходимите допълнителни средства за издръжката им ще се поемат от държавата.

Ако предложеният списък със училища бъде утвърден, необходимите 129832 лв. за дофинансиране средства ще бъдат намалени почти наполовина - с 61257 лв.

До сега в общината защитени бяха училищата в селата Буково и Искра. Предлага да се към тях да бъдат добавени училището в село Воден и детските градини в Искра и Дълбок извор.

С влизането в сила на новия Закон за образованието започна нова процедура за утвърждаването на учебни заведения със специален статут. Предложението се прави от общината със съгласието на Общински съвет. Своето мнение дава Регионалното управление на образованието. За направените от кмета на община Първомай предложения, РУО - Пловдив има положително становище. Край на процедурата ще се поставя с постановление на Министерски съвет, който в края на изтичащата календарна година ще излезе със списък на защитените училища и детски градини.

На предстоящата на 31 август сесия на Общински съвет това предложение ще бъде гласувано от съветниците. Наред с него ще се гласуват и средствата, необходими за дофинансиране на училищата.  

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    24
    24h@280gsclass
    1 -1
    21:00, 29 авг 2017
    И пак ще им продаваме краставици по 4,90 лв.
  • 2
    ИЗ
    И защо?
    2 0
    17:46, 1 сеп 2017
    Буково цялото училище е с брой деца колкото един клас в Първомай. Да се помисли, не е ли по-рентабилно на общината да осигури превоз на децата, отколкото да плаща на сума ти учители, които работят с по три деца в час.

Още новини

Последни новини