13 °C

Нараства броят на атаките на зловреден софтуер

Думата рансъмуеър нашумя особено през първата половина на 2017, благодарение на WannaCry и Petya, които не слизаха от челните заглавия. Над 50% от кибератаките в САЩ, Европа и Близкия Изток бяха извършени от т.нар. рансъмуеър. Процентът на този тип атаки в споменатите региони почти се е удвоил през първата половина на 2017, в сравнение с първата половина на 2016 – от средно 26% на 48% от трите основни категории кибер атаки по света.

Най-тревожната нова тенденция е масовото разпространение на зловредния софтеур малуер, чийто усъвършенствани възможности му позволяват да порази на практика всеки, а на просто подбрани стратегически цели, каквато бе първоначалната му цел.

Дори и подобен род атаки биха могли да се предотвратят, ако засегнатите бяха заложили на наличните съвременни решения на проблема – микросегментация, емулация и екстракция на заплахи и защита на крайни точки.

Макар рекламните зловредни програми на пръв поглед да изглеждат безобидни, в действителност те служат като задна врата, която позволява пълен контрол над устройството на потребителя – компютър или мобилен телефон. Малуерите Fireball и Hiddad оглавяват класацията за 2017 засега. И двата зловредни софтуера са в състояние да извлекат чувствителна информация от заразените устройства и са създадени в Китай.

В страните от азиатско-тихоокеанския регион е еднакво вероятно мобилният ви телефон да бъде заразен от малуер или банков малуер, защото те имат еднакъв пазарен дял – около 1/3 от жертвите.

Броят на мобилните атаки в региона е нараснал значително тази година – до 32% през последните 6 месеца, в сравнение с 22% в края на 2016.

Появяват се нови по-усъвършенствани методи на заразяване, включително такъв при който е достатъчно мишката да се движи върху зловреден хиперлинк в презентация на Power Point, без да се налага дори да се кликва върху него.

Разработчиците на мобилни малуери също не изостават – вмъкването на код в системните процеси на Андроид се превърна в стандарт за извършителите на кибер престъпления. И Triada и CopyCat вмъкват код в Zygote – демон отговорен за стартирането на приложения в операционната система Андроид. Това позволява на зловредните софтуери да установят контрол върху всички дейности на устройството и да извършат еднократна атака, улесняваща измамите, кражбата на информация и намесата в работата на всички приложения – финансови, социални и др.

За съжаление при наличието толкова много заплахи, потенциалните мишени не се възползват от възможностите за защита налични на пазара днес.

Знанието е сила, то лежи в основата на управлението на инфраструктурата, което би трябвало да предотврати атаките на всички нива – мрежа, крайна точка и мобилни устройства.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Динамичното развитие на проблемите ще ви постави в непривична ситуация. Мислете гъвкаво и не залитайте в крайности. С колегите не бива да споделяте всичките си вълнения. Ще предизвикате негативни обрати, от каквито нямате нужда сега. Обърнете внимание на семейството си. Там ще получите топлината, която ви липсва в живота.
13 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят е благоприятен за бизнеса ви, не спирайте да работите, особено, ако договореностите ви са свързани със срокове и конкретни ангажименти. Споделяйте намеренията и чувствата си с човека до вас, това ще ви сближи повече и даде сили да се справите с всичко, без да усещате умората и напрежението.
13 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Хубав и запомнящ се ден за представителите на знака. Всичко се получава дори по добре, отколкото сте го искали. Има от какво да сте удовлетворени. Чувствате се уверени и щастливи с пътя, който сте избрали. Близките ви много ви помагат в това отношение. Окончателно отпадат неизвестните около предстоящо пътуване в чужбина.
13 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще бъдете еднакво активни в много посоки, защото сте в добра форма. Деловите представители на знака ще решават административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Отношението на другите към вас ще повиши собствената ви увереност и ще повярвате в творческите си и професионални възможности. Възползвайте се от момента.
13 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Без излишен шум, целенасочено и не без доза самочувствие ще следвате програмата си. Очакванията ви са реални, скоро ще се поздравите с постигнати резултати, подобряващи позициите ви и не на последно място доходите. Привлечени сте от славата и колкото и да съзнавате, че е преходна не спирате да я желаете.
13 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успешно ще решите проблем, възпрепятствал досегашните ви отношенията с интимния партньор или друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени в изискванията си. Всеки има нужда от лично пространство, не натрапвайте своето. Стресът от деня компенсирайте в тиха, романтична обстановка вечерта.
13 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Починете си и оставете настрана всички ангажименти, които могат да бъдат отложени. Притеснявате се излишно относно развитието на професионален въпрос, всичко ще приключи далеч по-лесно и по-скоро. Близък човек ви зарежда с настроение. Въодушевявате се от възможност, която откривате за двама ви.
13 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вслушайте се във вътрешния си глас и хоризонтите ще се отворят за вас. Прозорливостта ви ще се окаже полезна – нужна ви е повече свобода и финансова независимост. Здравословен проблем ще продължи да ви създава напрежение и е крайно време да отделите повече от времето си за себе си.
13 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможни са затруднения в общуването, но бързо ще влезнете в общия тон и ще подобрите отношението си към детайлите. С цената на повече усилия ще намерите правилното решение на проблем, който ви притеснява. Настроението и самочувствието ви ще се подобрят от новостите, които предстои да научите.
13 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от делата, които движите ще се развиват според очакванията и вложената в тях енергия. Успехите ви ще зависят най-вече от прецизиране на детайлите, в което по-добри от вас няма. Денят не е подходящ за започване на нови професионални задачи, за сметка на това ще бъдете вдъхновени за начало на нова интимна връзка.
13 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешният ден ви предлага разнообразни възможности. За онези от вас, за които денят е работен ще има предостатъчно възможности за изява. Не се колебаете да излагате твърдо мнението си и сте готови да понесете последствията от тази си смелост. Имате шанса да възстановите добрите си взаимоотношения с човек, на когото държите. Не го пропускайте.
13 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Усилията ви често остават неоценени, но не се чувствайте онеправдани, света ви възприема добре. Вярвайте, това, което очаквате ще дойде скоро. Бъдете търпеливи и продължавайте в същия дух. Радостни събития ще подобрят настроението ви и ще ви заредят с позитивна енергия.
13 ное 2019
Последни новини