32 °C

Нараства броят на атаките на зловреден софтуер

Думата рансъмуеър нашумя особено през първата половина на 2017, благодарение на WannaCry и Petya, които не слизаха от челните заглавия. Над 50% от кибератаките в САЩ, Европа и Близкия Изток бяха извършени от т.нар. рансъмуеър. Процентът на този тип атаки в споменатите региони почти се е удвоил през първата половина на 2017, в сравнение с първата половина на 2016 – от средно 26% на 48% от трите основни категории кибер атаки по света.

Най-тревожната нова тенденция е масовото разпространение на зловредния софтеур малуер, чийто усъвършенствани възможности му позволяват да порази на практика всеки, а на просто подбрани стратегически цели, каквато бе първоначалната му цел.

Дори и подобен род атаки биха могли да се предотвратят, ако засегнатите бяха заложили на наличните съвременни решения на проблема – микросегментация, емулация и екстракция на заплахи и защита на крайни точки.

Макар рекламните зловредни програми на пръв поглед да изглеждат безобидни, в действителност те служат като задна врата, която позволява пълен контрол над устройството на потребителя – компютър или мобилен телефон. Малуерите Fireball и Hiddad оглавяват класацията за 2017 засега. И двата зловредни софтуера са в състояние да извлекат чувствителна информация от заразените устройства и са създадени в Китай.

В страните от азиатско-тихоокеанския регион е еднакво вероятно мобилният ви телефон да бъде заразен от малуер или банков малуер, защото те имат еднакъв пазарен дял – около 1/3 от жертвите.

Броят на мобилните атаки в региона е нараснал значително тази година – до 32% през последните 6 месеца, в сравнение с 22% в края на 2016.

Появяват се нови по-усъвършенствани методи на заразяване, включително такъв при който е достатъчно мишката да се движи върху зловреден хиперлинк в презентация на Power Point, без да се налага дори да се кликва върху него.

Разработчиците на мобилни малуери също не изостават – вмъкването на код в системните процеси на Андроид се превърна в стандарт за извършителите на кибер престъпления. И Triada и CopyCat вмъкват код в Zygote – демон отговорен за стартирането на приложения в операционната система Андроид. Това позволява на зловредните софтуери да установят контрол върху всички дейности на устройството и да извършат еднократна атака, улесняваща измамите, кражбата на информация и намесата в работата на всички приложения – финансови, социални и др.

За съжаление при наличието толкова много заплахи, потенциалните мишени не се възползват от възможностите за защита налични на пазара днес.

Знанието е сила, то лежи в основата на управлението на инфраструктурата, което би трябвало да предотврати атаките на всички нива – мрежа, крайна точка и мобилни устройства.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще бъде сравнително добър, но в случай че съумеете да не изразходвате енергията си за незначителни неща. Възможно е да чуете новина, която ще ви накара да се почувствате добре. Вечерта се заемете с нещо, което ще ви раздвижи.
08 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През по-голямата част от деня ще се занимавате със съществени неща, такива, с които да подобрите живота си. Деловите ви начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите. Подписаните споразумения ще ви осигурят добри печалби за в бъдеще.
08 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
08 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате планове, които ще подтикнат към конкретни действия. При някои от вас те ще са насочени в професионалната сфера, други ще търсят подходящи партньори или нова работа. Във всички случаи няма да ви бъде непосилно трудно, подготвени сте за по-сложни ситуации. Най-важно е да запазите присъствие на духа и в спокойна обстановка да вземате решенията си.
08 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате планове за разширяване на дейността си, но е по-добре да ги оставите за по-късен етап. Бъдете търпеливи, ще дойде и вашето време. Концентрирайте се върху друго, също интересно занимание. Подготвени сте и бихте могли да се разгърнете пълноценно на това ви поприще. Материални придобивки.
08 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
08 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
08 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отх-върляте задачите си. Финансовите ви възможности ще по-раснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
08 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не прекалявайте в старанието си да обяснявате на околните личните си проблеми. Каквито и да са те, всеки има нужда от малко спокойствие. Още повече, че повечето от вашите са въображаеми, затова не се учудвайте, ако не ви разбират. Можете да си бъдете взаимно полезни с човек, който е близък до вас, но с активни действия.
08 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Делови разговори и нова информация по развитието на конкретни проекти ще повишат интереса ви към тях. Занимаващите се с бизнес ще постигнат споразумение, с което ще ускорят финансова сделка или придвижат напред друга договореност. Дайте подкрепата си за някой, чиито проблем е от областта, в която сте силни.
08 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите сили и ще се измъкнете от една ситуация, като направите правилния избор. Отдайте заслуженото и на хората, които ви подкрепят и насърчават. Ако желаете да запазите вниманието на човека до себе си му покажете, че го уважавате и цените. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си.
08 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Гледайте на промените, като на добра възможност да се справите със затрудненията си. Правете го за доброто на всички онези, които обичате. С позитивното си присъствие ще подобрите климата в семейството. Не обвързаните ще постигнат съгласие с партньора си и ще направят сериозна крачка към общото си бъдеще.
08 юли 2020
Последни новини