Spyker C8 Aileron - най-накрая сериен

Концептуалните модели са вълнуващи, но понякога се случва и да представляват голямо разочарования. Защо ли? Защото докато достигнат до серийно производство, те ще бъдат толкова изменени, че само името ще остане същото – вземете за пример Chevrolet Volt. Но при компанията като Spyker, където серийните модели са по-интересни от повечето прототипи, има изключения. Затова и има доста големи надежди за C8 Aileron, който дебютира по време на автомобилното изложение в Женева.

И въпреки всички промени в ръководството и всичките финансови затруднения от последните две години, холандската компания за спортни автомобили ползва автомобилното изложение в Женева за дебюта на C8 Aileron. Spyker разкриха своя концептуален модел миналата година и направиха някои дребни промени, за да направят автомобила реален.



За да се подобри аеродинамиката на модела, са предприети и някои модификации по дизайна – купето е изнесено малко назад и са премахнати някои от допълнителните детайли (приличащи на перки на акула), което резултира в по-изчистени и гладки форми. Сега на предницата има по-голяма предна решетка, която предоставя допълнително охлаждане. Дифузьорът също е пипнат за оптимизирана функционалност. И накрая има допълнителен спойлер под дифузьора, предоставящ допълнително притискане, с който да се усили ефектът от дифузьора.

Дизайнът на C8 Aileron е вдъхновен от авиационното наследство на Spyker, както бе и с предишните модели на компанията. Тук обаче е обърнато повече внимание на реактивната сила при самолетите, отколкото на витлото, което често можеше да бъде забелязано под една или друга форма в предишните модели на холандската марка.



В сравнение с късата междуколесна база на първото поколение модели – C8 Laviolette и C8 Spyder – тук тя е със 150 мм по-дълга. Следата също е с 155 мм по-широка. Така в края на краищата измеренията на колата са – предна и задна следа с широчина съответно от 1625 мм и 1645 мм, както и маса от 1425 кг.

Серийният модел е с автоматична и ръчна трансмисия. Също така холандецът ще продължи да ползва все същия 4.2-литров V8 агрегат от Audi, който има на разположение 400 к.с. Двигателят може да бъде куплиран с шестстепенна ръчна трансмисия Getrag или пък ZF автоматик (който ще бъде първият за Spyker). Очаква се ускорението до 100 км/ч да отнема около 4.5 секунди, а максималната скорост ще достига 300 км/ч.

Колелата са 19-инчови, като зад тях се крият големи въглеродно-керамични спирачки AP Racing с оцветени апаратчета. Освен това при този модел има и нови настройки за окачването.



Подобно на всички модели С8, новият Aileron също притежава конфигурация със средноразположен двигател в специална алуминиева рама, като същият метал доминира и в каросерията. За най-новия модел Aileron инженерите са се постарали върху подобряването на твърдостта на рамата, като това е постигнато, без да бъде добавяно никакво тегло. Междуколесната база е нараснала с около 10 см, а и предната следа е допълнително разширена.

Други стилистични черти на колата включват полирани въздухозаборници, по-голям отвор за радиатора, както и V-оформен нос. Същевременно предните фарове са допълнително дооформени, за да бъдат още по-близки с дизайна на каросерията. В тях са внедрени и LED светлини, като стандартни са си и ксеноновите светлини.

Отвътре концептуалният C8 Aileron получаваше озвучителна система Kharma, навигация GPS, както и всички стандартни функции за свързване на електронни устройства – Blueetooth, MP3 и т.н. Логично в интериора доминира кожата.

Производството на новия модел ще започне през май, като продажбите ще последват малко след това. Моделът се предлага стандартно в 16 различни цвята, но клиентите реално могат да избират между всякакви цветове, та дори и цветовата схема на Spyker Squadron GT2. Цените в Европа ще започват от 189 990 евро.
Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини