В ЦЕРН получиха "пръстовия отпечатък" на антиматерия

Експериментът ALPHA в CERN се надява да отговори на един от най-фундаменталните въпроси във физиката: Защо във Вселената има повече материя, отколкото антиматерия? Да бъде открит отговора обаче е доста трудно, защото няма начин антиматерията да бъде съхранена на нашия свят от материя.. Веднага щом двете влезат в контакт, те се анихилират.

Независимо от това вече сме стъпка напред в изучаването на структурата и поведението на антиматерията. Нова публикация в "Природа" представя последния успех в това отношение. Използвайки най-модерни техники, международен екип от физици успял да наблюдава за пръв път нещо, наречено "хиперфина структура" в антиводорода - съответствието на обикновения водород, .

По същия начин както атомите на материята имат електрони, които се движат в орбита около ядрото, така и антиатомите на антиматерията имат позитрони, които орбитат. Когато тези частици и античастици се активират, те скачат "нагоре" в по-високо енергийно състояние и когато губят енергия, те падат "надолу" в по-ниско енергийно състояние. Когато това се наблюдава на най-прецизно ниво, става дума за "хиперфина структура".

Хиперфината структура е наблюдавана в обикновени водородни атоми от много десетилетия, но CERN сега съобщават, че са наблюдавали това в антиводород. Те установили, че няма разлика в хиперфините структури на водорода и антиводорода.

За да стигнат до тази извод, те първо създали сравнително малко антиводородни антиатоми чрез серия високоенергийни сблъсъци.

При всеки милион сблъсъци на частици в CERN се създават около четири двойки протон - антипротон. Тези антипротони се изтеглят с изключително мощни магнитни полета и се докарват в антипротонен деселератор, което намалява скоростта им от 96% на 10% от скоростта на светлината.

Един обикновен водороден атом има само един протон, един антиводороден антиатом има само един антипротон. След като изолирали антипротони в ALPHA, учените използвали точни микровълнови енергийни лъчи, за да ги възбудят енергийно. Така екипът наблюдавал с изключителна прецизност хиперфинната структура на антиматерията.

Учените наричат това спектрален "пръстов отпечатък" на антиводорода, ключова идентификационна характеристика, която никоя друга антиматерия не показва. Сега, когато има "пръстовия отпечатък" на антиводорода, екипът ще може да повтаря същите експерименти с по-тежки образци от антиматерия, като антихелий.

В крайна сметка непознатият атомен огледален свят ще бъде изцяло очертан от CERN и може би ще бъде разгадана една от най-големите загадки на нашето време.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се разпилявайте в странични занимания, само ще отнемат от времето ви и ще разпилеят енергията, без да свършите своите задачи. Бъдете отговорни към себе си и бизнеса си, имате ангажименти, които не търпят отлагане. Здравето ви също не търпи пренебрегване, възможни са изненади, които могат да ви изведат от кондиция и да ви навредят.
07 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е някои от вас да се отдадат на делови ангажименти, имате възможност да свършите наистина добра работа. Не се отказвайте и от предложение за приятно прекарване на втората част от деня. Очаква ви интересно откритие в личен план. Отворете се повече към възможностите, които ви се предлагат.
07 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
07 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще ви носи повече удоволствие, отколкото сте очаквали. Това е така, защото най-после виждате реалните резултати от упоритата си работа напоследък. Приятна среща с човек от вашата професионална сфера ще разнообрази деня ви. Подходете по-дипломатично към личен въпрос, който вълнува и ваш близък и се постарайте заедно да се справите.
07 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете недоброжелателни към вас хора, затова бъдете предпазливи и не отстъпвайте от собствените си интереси. Не се главозамайвайте и мислете трезво върху плановете си. Също така не си поставяйте неизпълними задачи. Близките ви подкрепят и това ви дава допълнителни сили.
07 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Имате чудесната възможност да осъществите намеренията си. Ще се радвате на късмет във всяко едно отношение. Ще успеете да се възползвате от ситуацията на работното място и то по начин, който да ви гарантира добри позиции и за в бъдеще. В личен план ви предстоят промени, към които се стремите от доста време насам.
07 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се почувствате много добре ако опитате да не налагате на всяка цена мнението си, особено що се отнася до въпроси от служебен характер. Успеете ли да видите позитивното в предложенията на хората около вас ще спечелите много не само в материален план. Отношението към вас също ще се подобри и може би това е по-важното в случая, тъй като ще се създадат условия за бъдеща ползотворна работа.
07 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Твърдо решени сте да промените нещата, които ви пречат да живеете пълноценно и спокойно. На първо време ще се заемете със себе си, давайки отговор на това, какво и от кого го искате. Има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите, а защо не и от отрицателни мисли.
07 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предлага много изкушения и мнозина от вас едва ли ще устоят, пък и не е нужно. Интимните ви похождения ще се увенчават с успех, а опитите ви да укрепите финансовото си състояние също няма да са напразни. Все пак въздържайте се от прекалено смели покупки.
07 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
07 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешният ден ще е успешен за вас, тъй като подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Свойството ви да действате постъпателно и да не избързвате ще ви бъде от особена полза на този етап. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Възможно е да се замислите по-сериозно върху предложение, което получавате днес.
07 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Още един напрегнат и наситен с предизвикателства ден. Бъдете достатъчно концентрирани и максимално прецизни в работата си, за да си спестите от неприятности времето. Ако може да си го позволите е препоръчително да сведете излизанията си от вкъщи до минимум, като потърсите защитата на домашния уют. Това ще ви предпази и от излишно харчене.
07 апр 2020
Последни новини