21 °C

В ЦЕРН получиха "пръстовия отпечатък" на антиматерия

Експериментът ALPHA в CERN се надява да отговори на един от най-фундаменталните въпроси във физиката: Защо във Вселената има повече материя, отколкото антиматерия? Да бъде открит отговора обаче е доста трудно, защото няма начин антиматерията да бъде съхранена на нашия свят от материя.. Веднага щом двете влезат в контакт, те се анихилират.

Независимо от това вече сме стъпка напред в изучаването на структурата и поведението на антиматерията. Нова публикация в "Природа" представя последния успех в това отношение. Използвайки най-модерни техники, международен екип от физици успял да наблюдава за пръв път нещо, наречено "хиперфина структура" в антиводорода - съответствието на обикновения водород, .

По същия начин както атомите на материята имат електрони, които се движат в орбита около ядрото, така и антиатомите на антиматерията имат позитрони, които орбитат. Когато тези частици и античастици се активират, те скачат "нагоре" в по-високо енергийно състояние и когато губят енергия, те падат "надолу" в по-ниско енергийно състояние. Когато това се наблюдава на най-прецизно ниво, става дума за "хиперфина структура".

Хиперфината структура е наблюдавана в обикновени водородни атоми от много десетилетия, но CERN сега съобщават, че са наблюдавали това в антиводород. Те установили, че няма разлика в хиперфините структури на водорода и антиводорода.

За да стигнат до тази извод, те първо създали сравнително малко антиводородни антиатоми чрез серия високоенергийни сблъсъци.

При всеки милион сблъсъци на частици в CERN се създават около четири двойки протон - антипротон. Тези антипротони се изтеглят с изключително мощни магнитни полета и се докарват в антипротонен деселератор, което намалява скоростта им от 96% на 10% от скоростта на светлината.

Един обикновен водороден атом има само един протон, един антиводороден антиатом има само един антипротон. След като изолирали антипротони в ALPHA, учените използвали точни микровълнови енергийни лъчи, за да ги възбудят енергийно. Така екипът наблюдавал с изключителна прецизност хиперфинната структура на антиматерията.

Учените наричат това спектрален "пръстов отпечатък" на антиводорода, ключова идентификационна характеристика, която никоя друга антиматерия не показва. Сега, когато има "пръстовия отпечатък" на антиводорода, екипът ще може да повтаря същите експерименти с по-тежки образци от антиматерия, като антихелий.

В крайна сметка непознатият атомен огледален свят ще бъде изцяло очертан от CERN и може би ще бъде разгадана една от най-големите загадки на нашето време.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Тревожите се излишно за важно събитие днес, тъй като всичко ще мине дори по-добре отколкото сте си представяли. С енергията, която блика от вас обаче успявате да заразите всички около себе си. Радвате се на покупка, която планирате от доста време. Не оставяйте нищо на случайността, когато става дума за личните ви взаимоотношения.
13 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще пристъпите към реализация на задача, за която се подготвяте от доста време. Бъдете внимателни и не рискувайте излишно, особено ако действията ви са свързани с пари. Близките ви са най-добрия ви съветник в решаването на житейските въпроси. По-често търсете мнението им и не правете нищо на инат.
13 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се почувствате освободени, ако отдадете предпочитание на онези неща, които са ви приятни и които ще ви освободят от стреса. Напрежението на изминалите дни се отразява неблагоприятно на отношенията ви с околните, от което страдате всички. Вземете мерки и внесете баланс в живота си.
13 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
13 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете внимателни и съсредоточени. Разсеяни сте и пропускате важни неща. Не взимайте присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
13 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Включете се активно във всичко, което се случва около вас, защото на много места можете да бъдете полезни. Приемате спокойно фактите, от които други биха се изнервили. Децата ви имат свои виждания за ваканцията и те трябва да намерят място в плановете ви. Но оставете време и за себе си.
13 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Старателно се подгответе за това, което планирате през следващите дни, за да елиминирате изненадите. Във всички случаи ще останете резервирани към онези, които ви обещават бързи успехи. Погрижете се за здравето си и обръщайте внимание на дребните неща, които довеждат проблемите.
13 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате.
13 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
13 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не търсете причини за недоволство от близките си. Трудностите са ви направили по-раздразнителни, но има защо и да сте доволни. Това, че сте заедно и можете да си помагате е достатъчен повод да се усмихнете на живота. Дайте предимство на всичко онова, което ви прави щастливи и му се посветете.
13 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес е чудесно и затова бъдете сигурни че с каквото и да се занимавате, този ден ще бъде много приятен за вас. Не изпускайте възможността обаче да поговорите сериозно с приятел за отношенията помежду ви. В интимната сфера се радвате на разбирателство и споделени чувства. Получавате примамливо предложение за вечерта.
13 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Уважавайте свободата на другите и не пречете на никого да живее живота си такъв, какъвто го иска, както и вие не бихте допуснали някой да ви нарежда. Но с житейските си примери успявате да внушите, че преди да се поиска, трябва да се даде. Насърчавайте доброто у другите и го възпитавайте у децата си, те са вашето бъдеще.
13 юли 2020
Последни новини