20 °C

Незаконно сметище превзема Първомай

  Незаконно сметище е първото нещо, което виждат пътуващите с влак, идвайки от Пловдив. Боклукът е на метри от последните къщи на град Първомай и е от южната страна на линията. Покрай добре оформения полски път се изсипва всичко – растения, битов боклук, стъкло, строителни отпадъци и дори техника.

  Повечето ниви на това място са частна собственост. Замърсяването им е отговорност на притежателите. Според общинската администрация всеки може сам да реши как спре изсипването на смет – чрез заграждения, табели, пазач, наблюдение или както намерят за добре. В същото време има опасения, че някои от собствениците съвсем доброволно са разрешили на тяхна земя да се складират строителни отпадъци.

  В много градове, при утвърждаване на периметър за сметище, когато е в близост до жилищните сгради, населението се вдига на протест. В Първомай за сега никой не обръща внимание на това.

  Дразнещо е поведението на хора, за които е по-лесно да изхвърлят стъклата си върху земята, а не в предвидените от системата за разделно събиране на отпадъците варели. Стъклото се разлага в земята в продължение на 1000 години. Припомняме, че разделното събиране е финансирано от собствените ни пари и ако не го използваме, всъщност ги „хвърляме на вятъра“.

  Ежегодно от ОбА се организират поне две акции за събиране на излязли от употреба електрически и електронни уреди. Не е нужно да оставяме разваления си монитор или хладилник, минавайки по разбити пътища, на нерегламентирани места. Много по-лесно е да ги закараме до камиона, който обикновено спира до Общината.

  Изхвърлените пластмасови и полиетиленови отпадъци ще се разлагат стотици години и ще замърсяват почвата. Растителните отпадъци стават среда за развитие на опасни болести.

  Изхвърлянето на строителни отпадъци на територията на общината е забранено. По Закон те трябва да се извозват до Асеновград и там се заплаща такса на тон. Общинската фирма за чистота няма право да предлага тази услуга и това е пазарна ниша за Първомай.

  Сега е редно да бъде подаден сигнал до Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите. Те трябва да издирят собствениците на замърсените земи, да им напишат предписание за почистването им и ако в определения срок това не стане да им бъде наложена глоба, която е между 4,50 и 17 лв. на кв.м.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (15)

  • 1
   12
   1212112
   19 0
   12:40, 3 авг 2017
   А за незаконните ромски къщи превръщащи града в гето ?
   Кога някоя институция ОБА ще се задейства?
   Може би - никога.
   • 12
    1212113
    15 -2
    13:25, 3 авг 2017
    Боже!
    Та кмета и Митков им прокарват водопровод и им плащат изразходваната вода за сметка на Общината, след като В и К им я спират, защото те не си я плащат.
   • 32
    321
    20 -1
    13:29, 3 авг 2017
    не е вярно, че Митков и кмета плащат. Ние ги плащаме. Да не би Митков и кмета да плащат от собствения си джоб?
  • 2
   5за6
   9 -1
   15:40, 3 авг 2017
   А сметището върхо старато християнско гробище Тедорке?
   Ами циганските къщи които са вече и в старото гробище ? Кой изсипа боклуците върху гробовете?
   Кой подравни строителните отпадъци така ,че да се превърнат в идеална танцова площадка за гюбеците на " от десетилетия включващите се роми" ?
  • 3
   Ос
   оставка
   17 -4
   15:42, 3 авг 2017
   Та нима Папазов,Митков и върволицата общински хрантутници,не превърнаха общината в едно голямо сметище !!!Не е ли време за протести срещу това вредно управление?
  • 4
   55
   5555
   3 -7
   15:43, 3 авг 2017
   Коментирайте бе хора коментирайте и хвърляйте не... Виж коментара
  • 5
   66
   666_1501767210
   13 -8
   16:33, 3 авг 2017
   Герб ще оправят всичко те са кадърни, некорумпирани, красиви и много, ама много умни! Като почнем Красю Сома, Димчо Велев, Катето Попова, Милена Карадинева, Красю Ямалиев, Жак Елекроник....и още мноооого светила на гроб,пардон Герб
   • Ty
    Ty
    10 -5
    23:43, 3 авг 2017
    ГЕРБ не управляват община Първомай. Вие избрахте други. Сега им сърбаме попарата. Тъпо е да намесвате ГЕРБ, вместо да си признаете грешката.
   • 67
    67676767
    4 0
    10:55, 4 авг 2017
    Тъпа е статията защото имотите са частни а теодора пише простотии. Частен имот кой трябва да го пази и да си го почиства, кмета ли или собственика?
  • 6
   66
   666_1501767210
   10 -4
   16:35, 3 авг 2017
   Суджука,суджука искат дайте суджука.
   • Ве
    вегетарианче
    9 -1
    14:26, 4 авг 2017
    Ами ай пуснете го де ! Те го искат , пък вий не го пускате,толкоз години не се наядохте за сметка на децата си. Даже в разклада от 1,50 не се помествате ,щото юрисконсултката ви ги храни със златни краставици от 4.90
  • 7
   P
   P
   8 0
   10:53, 4 авг 2017
   За съжаление не е само това сметище за река Мечка какво ще кажете ?
  • 8
   67
   67676767
   6 -4
   11:24, 4 авг 2017
   За съжаление интересен е манталитета на първомайци - осират си града, хвърлят отпадъци, трошат кошове за смет и какви лине още щуротии, а чакат друг да им изчисти и да оправи осраното. а кото са в чужбина са примерни европийци и граждани. Защо ли?
  • 9
   Да
   Даниел от Л-во
   8 0
   20:17, 4 авг 2017
   Ами какво да кажем на еколозите за сметището върху река 🐻 до ТКЗС Любеново? Коритото гъмжи от буклици и найлонови торбички. Тютюневи и строителни отпадъци горят денонощно там.
  • 10
   П
   п
   10 0
   14:38, 5 авг 2017
   Циганизацията и незаконните сметища се превърнаха в еталон за общината..

  Хороскоп за 24.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
  24 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  24 сеп 2020
  Последни новини