15 °C

Незаконно сметище превзема Първомай

  Незаконно сметище е първото нещо, което виждат пътуващите с влак, идвайки от Пловдив. Боклукът е на метри от последните къщи на град Първомай и е от южната страна на линията. Покрай добре оформения полски път се изсипва всичко – растения, битов боклук, стъкло, строителни отпадъци и дори техника.

  Повечето ниви на това място са частна собственост. Замърсяването им е отговорност на притежателите. Според общинската администрация всеки може сам да реши как спре изсипването на смет – чрез заграждения, табели, пазач, наблюдение или както намерят за добре. В същото време има опасения, че някои от собствениците съвсем доброволно са разрешили на тяхна земя да се складират строителни отпадъци.

  В много градове, при утвърждаване на периметър за сметище, когато е в близост до жилищните сгради, населението се вдига на протест. В Първомай за сега никой не обръща внимание на това.

  Дразнещо е поведението на хора, за които е по-лесно да изхвърлят стъклата си върху земята, а не в предвидените от системата за разделно събиране на отпадъците варели. Стъклото се разлага в земята в продължение на 1000 години. Припомняме, че разделното събиране е финансирано от собствените ни пари и ако не го използваме, всъщност ги „хвърляме на вятъра“.

  Ежегодно от ОбА се организират поне две акции за събиране на излязли от употреба електрически и електронни уреди. Не е нужно да оставяме разваления си монитор или хладилник, минавайки по разбити пътища, на нерегламентирани места. Много по-лесно е да ги закараме до камиона, който обикновено спира до Общината.

  Изхвърлените пластмасови и полиетиленови отпадъци ще се разлагат стотици години и ще замърсяват почвата. Растителните отпадъци стават среда за развитие на опасни болести.

  Изхвърлянето на строителни отпадъци на територията на общината е забранено. По Закон те трябва да се извозват до Асеновград и там се заплаща такса на тон. Общинската фирма за чистота няма право да предлага тази услуга и това е пазарна ниша за Първомай.

  Сега е редно да бъде подаден сигнал до Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите. Те трябва да издирят собствениците на замърсените земи, да им напишат предписание за почистването им и ако в определения срок това не стане да им бъде наложена глоба, която е между 4,50 и 17 лв. на кв.м.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (15)

  • 1
   12
   1212112
   19 0
   12:40, 3 авг 2017
   А за незаконните ромски къщи превръщащи града в гето ?
   Кога някоя институция ОБА ще се задейства?
   Може би - никога.
   • 12
    1212113
    15 -2
    13:25, 3 авг 2017
    Боже!
    Та кмета и Митков им прокарват водопровод и им плащат изразходваната вода за сметка на Общината, след като В и К им я спират, защото те не си я плащат.
   • 32
    321
    20 -1
    13:29, 3 авг 2017
    не е вярно, че Митков и кмета плащат. Ние ги плащаме. Да не би Митков и кмета да плащат от собствения си джоб?
  • 2
   5за6
   9 -1
   15:40, 3 авг 2017
   А сметището върхо старато християнско гробище Тедорке?
   Ами циганските къщи които са вече и в старото гробище ? Кой изсипа боклуците върху гробовете?
   Кой подравни строителните отпадъци така ,че да се превърнат в идеална танцова площадка за гюбеците на " от десетилетия включващите се роми" ?
  • 3
   Ос
   оставка
   17 -4
   15:42, 3 авг 2017
   Та нима Папазов,Митков и върволицата общински хрантутници,не превърнаха общината в едно голямо сметище !!!Не е ли време за протести срещу това вредно управление?
  • 4
   55
   5555
   3 -7
   15:43, 3 авг 2017
   Коментирайте бе хора коментирайте и хвърляйте не... Виж коментара
  • 5
   66
   666_1501767210
   13 -8
   16:33, 3 авг 2017
   Герб ще оправят всичко те са кадърни, некорумпирани, красиви и много, ама много умни! Като почнем Красю Сома, Димчо Велев, Катето Попова, Милена Карадинева, Красю Ямалиев, Жак Елекроник....и още мноооого светила на гроб,пардон Герб
   • Ty
    Ty
    10 -5
    23:43, 3 авг 2017
    ГЕРБ не управляват община Първомай. Вие избрахте други. Сега им сърбаме попарата. Тъпо е да намесвате ГЕРБ, вместо да си признаете грешката.
   • 67
    67676767
    4 0
    10:55, 4 авг 2017
    Тъпа е статията защото имотите са частни а теодора пише простотии. Частен имот кой трябва да го пази и да си го почиства, кмета ли или собственика?
  • 6
   66
   666_1501767210
   10 -4
   16:35, 3 авг 2017
   Суджука,суджука искат дайте суджука.
   • Ве
    вегетарианче
    9 -1
    14:26, 4 авг 2017
    Ами ай пуснете го де ! Те го искат , пък вий не го пускате,толкоз години не се наядохте за сметка на децата си. Даже в разклада от 1,50 не се помествате ,щото юрисконсултката ви ги храни със златни краставици от 4.90
  • 7
   P
   P
   8 0
   10:53, 4 авг 2017
   За съжаление не е само това сметище за река Мечка какво ще кажете ?
  • 8
   67
   67676767
   6 -4
   11:24, 4 авг 2017
   За съжаление интересен е манталитета на първомайци - осират си града, хвърлят отпадъци, трошат кошове за смет и какви лине още щуротии, а чакат друг да им изчисти и да оправи осраното. а кото са в чужбина са примерни европийци и граждани. Защо ли?
  • 9
   Да
   Даниел от Л-во
   8 0
   20:17, 4 авг 2017
   Ами какво да кажем на еколозите за сметището върху река 🐻 до ТКЗС Любеново? Коритото гъмжи от буклици и найлонови торбички. Тютюневи и строителни отпадъци горят денонощно там.
  • 10
   П
   п
   10 0
   14:38, 5 авг 2017
   Циганизацията и незаконните сметища се превърнаха в еталон за общината..

  Хороскоп за 14.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
  14 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
  14 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
  14 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
  14 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
  14 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
  14 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
  14 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
  14 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
  14 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
  14 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
  14 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
  14 май 2021
  Последни новини