Все по-малко семейства осиновяват деца у нас

Броят на осиновените деца намалява с всяка изминала година. Това показват данните на Агенцията за социално подпомагане.

През изминалата година семейство са намерили едва 555 деца. За сравнение през 2011 г. те са били 720, съобщи Нова телевизия. 

Така в момента се оказва, че близо 2500 деца чакат новите си семейства. Вероятно без надежда, като се вземе предвид фактът, че броят на кандидат-осиновителите намалява драстично. 

От началото на годината 74 деца вече живеят с новите си семейства. Продължава обаче тенденцията родителите да искат да осиновят само здраво дете. От 2011 г. досега осиновените деца с увреждания у нас са малко над 40.

Петя и съпругът й се сдобиват с първото си дете само 7 месеца, след като влизат в списъка на чакащите. 

Процедурата въобще не е недостижима и въобще не е толкова тежка. 7 месеца не е толкова дълъг период от време за това съкровище”, казва с радост Петя. Малкият брой осиновени деца обаче жената си обяснява с липсата на подкрепа от страна на държавата след осиновяването. 

„90% от осиновителите в България не получават адекватно обезщетение. Това означава, че човек, за да пристъпи към тази стъпка, трябва да има странични доходи. Тоест, превръщаме осиновяването в лукс”, казва Петя.

За деца под 2-годишна възраст, както в случая на младата майка, майчинството се приравнява както при биологично роденото дете. Това означава, че ако детето е осиновено на година и 11 месеца, майката ще получи право само на 1 месец платен отпуск. А за деца над 5-годишна възраст родителите въобще нямат право на отпуск. 

Заради проблема вече са сезирани Комисията за защита от дискриминация и омбудсмана. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини