18 °C

Нов мост между Първомай и Градина - догодина, за Поройна - още тази

Изображение 1 от 2

  През 2018 година трябва да бъде построен нов мост над река Марица. Това стана ясно от отговора на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на поставения от народните представители Манол Генов и Георги Търновалийски въпрос относно извършване на спешни ремонтно-възстановителни дейности на пътно съоръжение - мост над р. Марица, по републикански път ІІІ-667 Плодовитово - Първомай – Асеновград по време на петъчния парламентарен контрол.

  Предвид състоянието на съществуващото съоръжение и значимостта на направлението за пътуващите в района и за местния бизнес е взето решение за изграждане на ново съоръжение. Изцяло ново, а не рехабилитация на съществуващото, успоредно на съществуващото с път на вариант – каза министърът - За обекта има проектна готовност.

  По думите му в момента вървят процедури за съгласуване с различни държавни дружества и администрации, необходимо е да се извърши отчуждаване на територии от земеделски и горски фонд, които са в землището на село Градина, а обектът ще бъде заложен в програмата „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2018 година. В проектобюджет 2018 също ще бъдат заложени средства за изграждането на нов мост. За да се спести време успоредно с това може да започнат процедурите и по избор на изпълнител и на надзора. До изграждането на новото съоръжение, съобразно с бюджета АПИ трябва да се грижи за безопасността на движение по моста.

  По експертна оценка индикативната стойност на строително-монтажните работи е около 5 млн. лв.

  Народният представител Георги Търновалийски изрази неудовлетвореност от този отговор. Според него не става ясно до изграждането на новото съоръжение предвижда ли се ремонт, който да позволява придвижването на МПС поне до 12 тона по съществуващия мост.

  В дупликата си министър Нанков избегна конкретния въпрос и отново подчерта, че не става въпрос за ремонт на съществуващия мост, а за изграждане на нов.

  Мостът над река Марица е част от републикански път Плодовитово - Първомай- Асеновград, построен през 1930 г. За последно е ремонтиран през 2015 година, когато е ремонтирана пътната плоча. Тогава е ремонтирана настилката на стойност 41000 лв. Към момента, в следствие на интензивния трафик, нейното състояние е отново влошено и се наблюдават пропадания. През 2016/17 средствата за поддържане позволоиха само изкърпвания на компрометирани места по настилката на стойност под 1000 лв. Съществуващото съоръжение няма необходимата "носомоносимост"(според министъра) и това наложи през април т.г. да се въведе ограничение за движение над 5 т.

  По повод на въпроса относно извършване на спешни ремонтно-възстановителни дейности на пътно съоръжение мост на третокласен път ІІІ-667 Първомай - Поройна – Асеновград, министър Нанков каза, че процедурите са проведени, има избран изпълнител и надзор, договорите с тях са подписани и средствата са осигурени. Предвижда се мостът над река Чинар дере да бъде завършен о края на тази календарна година.  

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Гр
   градинец
   2 -2
   11:28, 25 юли 2017
   Ша бъде,ша бъде! От демукрацията насам се големи работи са праят ,ама ний се си вървим по стария мост от преди век!
  • 2
   Це
   Цецо
   8 -2
   13:04, 25 юли 2017
   Моста над р.Мечка на Цариградско шосе е много по-важен и по-натоварен от Поройненския
  • 3
   Ка
   Какви 5 тона?
   9 0
   14:10, 25 юли 2017
   При строежа на пътния възел на автомагистрала Тракия до Плодовитово по моста на Марица постоянно преминаваха тежкотоварни автомобили натоварени с по 25-30 тона инертни материали.
   Някой изглежда си беше затворил очите.
  • 4
   Пи
   Питагор
   4 -3
   14:10, 25 юли 2017
   Тедо ма би ли обяснила на проЗтите читатели на твоите умопомрачително безсмислени статии какво означава термина носомоспосимост. Ей тва ми обясни, и повиче ни мой ми приказвай. То бива, бива, ама твоето на нищо не прилича. Хората правят грешки на езика, на главата, на ръцете ама ти цялата си грешна ма, кът фиш от тотото направо си, измисляш думи дето никой освен тебе не мой да ги разбере.
   • Пъ
    Първомай
    1 -3
    14:23, 25 юли 2017
    Ако съм допуснала грешка, тя е че са пропуснатите кавички, защото думата е също толкова неразбираема за мен, колкото и за всеки, който е слушал изложението на министъра. Или е термин, който не можах да намеря никъде.
   • Пи
    питагор
    4 -3
    16:09, 25 юли 2017
    Ама тедо министъра ако каже че съоръжението няма необходимата дрисня и това ли ще напишеш. Тедооо тва че некой тъпак е станал министър не означава че трябва да му пишеш глупавите изказвания в сайта пъвумай.нет а кавичките май си ги сложила скоро така ми се чини и уточнението в скобите но ти си знаеш

  Хороскоп за 25.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
  25 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
  25 сеп 2020
  Последни новини