15 °C

Нов мост между Първомай и Градина - догодина, за Поройна - още тази

Изображение 1 от 2

  През 2018 година трябва да бъде построен нов мост над река Марица. Това стана ясно от отговора на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на поставения от народните представители Манол Генов и Георги Търновалийски въпрос относно извършване на спешни ремонтно-възстановителни дейности на пътно съоръжение - мост над р. Марица, по републикански път ІІІ-667 Плодовитово - Първомай – Асеновград по време на петъчния парламентарен контрол.

  Предвид състоянието на съществуващото съоръжение и значимостта на направлението за пътуващите в района и за местния бизнес е взето решение за изграждане на ново съоръжение. Изцяло ново, а не рехабилитация на съществуващото, успоредно на съществуващото с път на вариант – каза министърът - За обекта има проектна готовност.

  По думите му в момента вървят процедури за съгласуване с различни държавни дружества и администрации, необходимо е да се извърши отчуждаване на територии от земеделски и горски фонд, които са в землището на село Градина, а обектът ще бъде заложен в програмата „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2018 година. В проектобюджет 2018 също ще бъдат заложени средства за изграждането на нов мост. За да се спести време успоредно с това може да започнат процедурите и по избор на изпълнител и на надзора. До изграждането на новото съоръжение, съобразно с бюджета АПИ трябва да се грижи за безопасността на движение по моста.

  По експертна оценка индикативната стойност на строително-монтажните работи е около 5 млн. лв.

  Народният представител Георги Търновалийски изрази неудовлетвореност от този отговор. Според него не става ясно до изграждането на новото съоръжение предвижда ли се ремонт, който да позволява придвижването на МПС поне до 12 тона по съществуващия мост.

  В дупликата си министър Нанков избегна конкретния въпрос и отново подчерта, че не става въпрос за ремонт на съществуващия мост, а за изграждане на нов.

  Мостът над река Марица е част от републикански път Плодовитово - Първомай- Асеновград, построен през 1930 г. За последно е ремонтиран през 2015 година, когато е ремонтирана пътната плоча. Тогава е ремонтирана настилката на стойност 41000 лв. Към момента, в следствие на интензивния трафик, нейното състояние е отново влошено и се наблюдават пропадания. През 2016/17 средствата за поддържане позволоиха само изкърпвания на компрометирани места по настилката на стойност под 1000 лв. Съществуващото съоръжение няма необходимата "носомоносимост"(според министъра) и това наложи през април т.г. да се въведе ограничение за движение над 5 т.

  По повод на въпроса относно извършване на спешни ремонтно-възстановителни дейности на пътно съоръжение мост на третокласен път ІІІ-667 Първомай - Поройна – Асеновград, министър Нанков каза, че процедурите са проведени, има избран изпълнител и надзор, договорите с тях са подписани и средствата са осигурени. Предвижда се мостът над река Чинар дере да бъде завършен о края на тази календарна година.  

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Гр
   градинец
   2 -2
   11:28, 25 юли 2017
   Ша бъде,ша бъде! От демукрацията насам се големи работи са праят ,ама ний се си вървим по стария мост от преди век!
  • 2
   Це
   Цецо
   8 -2
   13:04, 25 юли 2017
   Моста над р.Мечка на Цариградско шосе е много по-важен и по-натоварен от Поройненския
  • 3
   Ка
   Какви 5 тона?
   9 0
   14:10, 25 юли 2017
   При строежа на пътния възел на автомагистрала Тракия до Плодовитово по моста на Марица постоянно преминаваха тежкотоварни автомобили натоварени с по 25-30 тона инертни материали.
   Някой изглежда си беше затворил очите.
  • 4
   Пи
   Питагор
   4 -3
   14:10, 25 юли 2017
   Тедо ма би ли обяснила на проЗтите читатели на твоите умопомрачително безсмислени статии какво означава термина носомоспосимост. Ей тва ми обясни, и повиче ни мой ми приказвай. То бива, бива, ама твоето на нищо не прилича. Хората правят грешки на езика, на главата, на ръцете ама ти цялата си грешна ма, кът фиш от тотото направо си, измисляш думи дето никой освен тебе не мой да ги разбере.
   • Пъ
    Първомай
    1 -3
    14:23, 25 юли 2017
    Ако съм допуснала грешка, тя е че са пропуснатите кавички, защото думата е също толкова неразбираема за мен, колкото и за всеки, който е слушал изложението на министъра. Или е термин, който не можах да намеря никъде.
   • Пи
    питагор
    4 -3
    16:09, 25 юли 2017
    Ама тедо министъра ако каже че съоръжението няма необходимата дрисня и това ли ще напишеш. Тедооо тва че некой тъпак е станал министър не означава че трябва да му пишеш глупавите изказвания в сайта пъвумай.нет а кавичките май си ги сложила скоро така ми се чини и уточнението в скобите но ти си знаеш

  Хороскоп за 14.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
  14 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
  14 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
  14 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
  14 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
  14 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
  14 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
  14 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
  14 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
  14 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
  14 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
  14 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
  14 май 2021
  Последни новини