17 °C

Възрастни хора обсъдиха свои проблеми с представител на БЧК

Изображение 1 от 2

  Около 30 пенсионерки присъстваха днес на обучение, организирано от Български червен кръст на тема „Повишаване информираността на обществото по проблемите на възрастните хора“. Проектът прави представителите на третата възраст активни участници в живота на своите общности и в обсъждането и разрешаването на конкретни проблеми, които пряко ги засягат.

  Лектор беше Маргарита Василева, координатор на проекта и отговаряща за социалните дейности към БЧК.

  Тя започна с поставяне на задачи и работа в екип. Най-напред на присъстващите беше поставен въпросът как могат да продължат изречението „Възрастните хора са...“. Наред с „мъдри“, опитни“, „родолюбци“ и други позитивни качества, работните групи най-често записваха продължението „бедни“.

  Втората задача изискваше да да определи мястото в социално отношение на възрастните хора. За съжаление, те споделиха, че не се чувстват равностойни. Често отказваното им адекватно здравеопазване, според тях, се дължи именно на възрастта им. В същото време се съгласиха, че получават грижата и вниманието от местната власт.

  Последвалата лекция трябваше да изясни възможностите им за активен живот и социални контакти не само получавайки помощ от обществото, но и чрез тяхното участие.

  Маргарита Василева сподели, че това е и целта на проекта – възрастните да научат как могат да отстояват правата си, как мога да поставят проблемите си и как сами могат да помогнат за адекватното им решаване. Тя разказа и за опита на пловдивските червенокръстци и активните възрастни хора.

  „Учудена съм – каза Василева – само 45 км делят Пловдив от Първомай – а тук живеят хора, които имат желание за социални контакти и са активни.“

  Не научихме много нови неща – сподели председателката на пенсионерското дружество Радка Попова – повечето ги знаехме, други ги бяхме позабравили. За да ни помогнат да живеем по-добре са нужни пари, а това никой не ни го предлага.

  И да бъдем единни – допълни Елена Василева.

  След срещата и двете страни останаха доволни. За първомайки – защото всеки контакт и споделен проблем е разнообразие в ежедневието им, а за координатора от БЧК, защото това е възможност за бъдещи общи проекти. 

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 16.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Стъпките, които предприемате ще бъдат резултатни. Необходимо ви е повече спокойствие, не бъдете припрени. Възможно е недоброжелатели умишлено да ви създават спънки, но увереността ви ще ви помогне да се абстрахирате от тях. Амбицирани сте да доведете до добър край начинанията си.
  16 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви днес ще е ползотворна и изпълнена с емоции. Заобиколени сте от хора, с които се разбирате чудесно и успявате заедно да се справите с редица ситуации. Очаквате твърде много от неясен въпрос, за предпочитате е за момента да не възлагате големи надежди, за да не останете разочаровани. В личен план ви се налага да рискувате, направете го, струва си.
  16 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
  16 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
  16 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Заели сте се с твърде усложнени дела, които сте решени да доведете до успешен край. Ще ви е необходимо сътрудничество с ваши колеги, така че бъдете готови да споделите работата си и с други хора. Това ще ви бъде полезно, тъй като ще узнаете ценни похвати и такива, които досега сте пренебрегвали. Положете повече усилия и ще останете доволни.
  16 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Възможно е днес да научите нещо, което коренно да промени плановете ви за деня. Част от работата ви значително ще се улесни вследствие на нововъведенията, които ви предстоят. Организационните ви способности ви издигат в очите на хората, с които работите. В личен план ви предстои нещо приятно, което наистина заслужавате.
  16 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Професионални новости ще ви подтикнат към повече активност, очаква ви повишение или преминаване на нова работа. На време ще предложите идеите си, които ще се оценят и реализират. Няма да ви липсват и трудности, но като истински воини няма да се огънете пред поредното изпитание.
  16 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не омаловажавайте хората, които крачат редом до вас, предлагайки помощта си безусловно. Сред тях са близките и приятелите, които често остават в сянката на успехите ви. Взаимоотношенията ви се нуждаят от обновяване и е добре първата крачка в това отношение да бъде ваша. В тишина, далече от суетата и шума ще откриете отговорите, които търсите.
  16 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В домашна обстановка ще се чувствате добре. Атмосферата предразполага към отмора и занимания с любими неща. Насладете се на спокойствието си, и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица. В тази връзка трябва да отделите време за сметките си, които сте изоставили.
  16 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас се отдават на заслужена почивка днес. Постарайте се да стоите далеч от шумни мероприятия, които само ще ви подразнят. Имате възможност да прекарате повече време с любимия човек и вие ще успеете да се възползвате от нея. Вечерта ви очаква приятно прекарване сред близки хора. Получавате подкрепата на определен човек за своя идея.
  16 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Активността ви ще е в синхрон с настроението ви за промяна. Ще работите по затвърдяване на новостите на работното място, чиито инициатор сте вие. Няма да сте сами в усилията си, а и конкуренцията ще ви подскаже, че вървите в правилната посока. Реализиране на финансови сделки и проекти.
  16 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Времето ще ви притиска, а от вас се очакват едва ли не подвизи. Внимавайте какво приказвате, за да не нараните някого неволно в стремежа си да вземете отношение към всеки възникнал проблем. Освен всичко друго ще постигнете съгласие по спорни въпроси и делата ви ще се ускорят.
  16 май 2021
  Последни новини