7 °C

Възрастни хора обсъдиха свои проблеми с представител на БЧК

Изображение 1 от 2

  Около 30 пенсионерки присъстваха днес на обучение, организирано от Български червен кръст на тема „Повишаване информираността на обществото по проблемите на възрастните хора“. Проектът прави представителите на третата възраст активни участници в живота на своите общности и в обсъждането и разрешаването на конкретни проблеми, които пряко ги засягат.

  Лектор беше Маргарита Василева, координатор на проекта и отговаряща за социалните дейности към БЧК.

  Тя започна с поставяне на задачи и работа в екип. Най-напред на присъстващите беше поставен въпросът как могат да продължат изречението „Възрастните хора са...“. Наред с „мъдри“, опитни“, „родолюбци“ и други позитивни качества, работните групи най-често записваха продължението „бедни“.

  Втората задача изискваше да да определи мястото в социално отношение на възрастните хора. За съжаление, те споделиха, че не се чувстват равностойни. Често отказваното им адекватно здравеопазване, според тях, се дължи именно на възрастта им. В същото време се съгласиха, че получават грижата и вниманието от местната власт.

  Последвалата лекция трябваше да изясни възможностите им за активен живот и социални контакти не само получавайки помощ от обществото, но и чрез тяхното участие.

  Маргарита Василева сподели, че това е и целта на проекта – възрастните да научат как могат да отстояват правата си, как мога да поставят проблемите си и как сами могат да помогнат за адекватното им решаване. Тя разказа и за опита на пловдивските червенокръстци и активните възрастни хора.

  „Учудена съм – каза Василева – само 45 км делят Пловдив от Първомай – а тук живеят хора, които имат желание за социални контакти и са активни.“

  Не научихме много нови неща – сподели председателката на пенсионерското дружество Радка Попова – повечето ги знаехме, други ги бяхме позабравили. За да ни помогнат да живеем по-добре са нужни пари, а това никой не ни го предлага.

  И да бъдем единни – допълни Елена Василева.

  След срещата и двете страни останаха доволни. За първомайки – защото всеки контакт и споделен проблем е разнообразие в ежедневието им, а за координатора от БЧК, защото това е възможност за бъдещи общи проекти. 

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 04.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
  04 мар 2021
  Последни новини