Възрастни хора обсъдиха свои проблеми с представител на БЧК

Изображение 1 от 2

    Около 30 пенсионерки присъстваха днес на обучение, организирано от Български червен кръст на тема „Повишаване информираността на обществото по проблемите на възрастните хора“. Проектът прави представителите на третата възраст активни участници в живота на своите общности и в обсъждането и разрешаването на конкретни проблеми, които пряко ги засягат.

    Лектор беше Маргарита Василева, координатор на проекта и отговаряща за социалните дейности към БЧК.

    Тя започна с поставяне на задачи и работа в екип. Най-напред на присъстващите беше поставен въпросът как могат да продължат изречението „Възрастните хора са...“. Наред с „мъдри“, опитни“, „родолюбци“ и други позитивни качества, работните групи най-често записваха продължението „бедни“.

    Втората задача изискваше да да определи мястото в социално отношение на възрастните хора. За съжаление, те споделиха, че не се чувстват равностойни. Често отказваното им адекватно здравеопазване, според тях, се дължи именно на възрастта им. В същото време се съгласиха, че получават грижата и вниманието от местната власт.

    Последвалата лекция трябваше да изясни възможностите им за активен живот и социални контакти не само получавайки помощ от обществото, но и чрез тяхното участие.

    Маргарита Василева сподели, че това е и целта на проекта – възрастните да научат как могат да отстояват правата си, как мога да поставят проблемите си и как сами могат да помогнат за адекватното им решаване. Тя разказа и за опита на пловдивските червенокръстци и активните възрастни хора.

    „Учудена съм – каза Василева – само 45 км делят Пловдив от Първомай – а тук живеят хора, които имат желание за социални контакти и са активни.“

    Не научихме много нови неща – сподели председателката на пенсионерското дружество Радка Попова – повечето ги знаехме, други ги бяхме позабравили. За да ни помогнат да живеем по-добре са нужни пари, а това никой не ни го предлага.

    И да бъдем единни – допълни Елена Василева.

    След срещата и двете страни останаха доволни. За първомайки – защото всеки контакт и споделен проблем е разнообразие в ежедневието им, а за координатора от БЧК, защото това е възможност за бъдещи общи проекти. 

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини