6 начина да защитим джаджите си по време на почивка

Почивките винаги са нещо много забавно и приятно, но как се грижите за устройствата си когато отивате някъде? Как си гарантирате, че някой няма да открадне смартфона или лаптопа ви? 

От Make Use Of споделят 6 начина, по които може да намалите рисковете, които поемате, когато вземате устройствата си с вас на почивка.

1. Избягвайте използването на чанти за лаптоп

Чантите, специално разработени за носене на лаптопи, сигнализират, че имате нещо, което си заслужава да се открадне. Но дори и да сложите устройствата си в обикновена торба или раница, пак ще трябва да ги държите постоянно под око. Винаги може да използвате и по някой трик за заблуда на крадците, като например, да обвиете таблета си с подвързия на книга.

2. Защитете устройствата си с парола

Трябва да правите това винаги, но особено когато отивате на място което не познавате и се очаква да сте разконцентрирани. Паролата на вашия смартфон или таблет не само възпрепятства потенциалните крадци, но и ги спира да получат достъп до вашите данни.

Ако търсите допълнителен защитен метод, опитайте да изтеглите приложение, което използва камерата на телефона ви, за да направи снимка на този който се опитва да въведе фалшиви данни за вход.

3. Активирайте проследяването

Можете да използвате функцията Find My iPhone на всички устройства на Apple, за да ги проследите в случай на кражба. Ще имате нужда от достъп до iCloud.com, където ще видите карта с местоположението на устройството ви и ще разполагате с ограничен дистанционен контрол на устройството си. За да се ползвате от функцията „Find My iPhone“, ще трябва предварително да сте я активирали и телефонът ви да има батерия. Въпреки това ако крадеца включи Airplane Mode пак няма да можете да намерите устройството си. Ето защо е толкова важно да имате силна парола. Android предлага подобни функции. Една от тях е Android Device Manager.

4. Редовно архивирайте

В случай, че устройството ви бъде откраднато, би било ужасно да загубите и всичките си данни. Преди да заминете за почивка, архивирайте устройството си на компютъра си. Но какво ще се случи с всички тези снимки, които правите по време на почивката си? Разбира се, ще трябва да архивирате редовно и тях. Потребителите на Apple могат да разчитат на iCloud, който осигурява сигурен начин за съхраняване на информацията. Но те могат да използват и друга услуга като например Dropbox. Всеки път, когато се свързвате с интернет, можете автоматично да качите цялото си съдържание в тези услуги.

5. Застраховайте устройството си

Застраховката не е за всеки. Трябва да прецените плюсовете и минусите. От една страна, едва ли ще ви откраднат смартфона или таблета. От друга страна, ще имате нужното спокойствие. Ето кои са най-важните фактори, които трябва да се вземат предвид преди да застраховате устройството си:

- Дали разходите за застраховка надвишават цената на ново устройство

- Дали застрахователните компании нарушават правата ви за личен живот

- Кои устройства се покриват от застраховката

- Дали застраховката важи за случаите когато пътувате в чужбина.

6. Внимавайте с използването на обществени Wi-Fi мрежи

Използването на обществени Wi-Fi мрежи в чужбина може да ви спести значителни такси за роуминг, затова е разбираемо, ако сте изкушени от това да ги ползвате често. Трябва обаче да сте наясно, че тези горещи точки могат да бъдат компрометирани и данните ви да бъдат откраднати.

По-специално, измамниците може да установят фалшива връзка или да прекъснат връзката ви чрез man-in-the-middle (MITM) атака. Ето защо трябва да използвате криптиране и Virtual Private Network (VPN). Това далеч не е перфектното решение, но поне ви дава някаква форма на защита срещу кибер престъпниците.

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини