65% от европейците искат твърда позиция спрямо Великобритания

2/3 от европейците вярват, че ЕС трябва да заеме твърда позиция спрямо Великобритания за Брекзит. Това показва социологическо проучване на Chatham House-Kantar, цитирано от "Гардиън".

65% от анкетираните в Белгия, Германия, Гърция, Испания, Франция, Италия, Австрия, Унгария и Полша заявяват, че ЕС, докато се опитва да поддържа добри отношения с Великобритания, не трябва да прави компромис по отношение на ценностите си.

Проучването показва, че 18 на сто от анкетираните в деветте държави в сравнение с 49% във Великобритания вярват, че Европейската комисия трябва да държи Обединеното кралство възможно най-близо до ЕС за сметка на принципите на съюза по време на преговорите, започнали в понеделник.

57% от респондентите заявяват още, че ЕС ще бъде отслабен от Брекзит, докато 46 на сто усещат, че излизането на Великобритания от съюза ще бъде лошо за общността. 70% от британците пък смятат, че ЕС ще пострада от напускането на Великобритания.

58% от анкетираните вярват, че друга държава може да напусне ЕС в рамките на 10 г. 

Запитани кои са най-големите постижения на ЕС, 17% посочват свободното движение и работа в Европа и създаването на шенгенското пространство, следвани от европейския мир и еврото (13%) и единния пазар (8 на сто). 29% от британците обаче са на мнение, че ЕС няма голям принос в сравнение с 14% средно в останалите 9 държави.

Във Великобритания гражданите са разделени по темата за миграцията - 35% са съгласни, че имиграцията е добро нещо за страната, докато 34% не са. В Испания 38 на сто от респондентите заявяват, че имиграцията е в полза за страната им в сравнение със 7% в Гърция и Унгария, където респективно 68% и 74% не са съгласни.

Повече от половината от респондентите (53%) в десетте държави чувстват, че "европейският начин на живот и този на мюсюлманите е несъвместим". Това отношение е най-преобладаващо в Полша, където 2/3 са съгласни, Гърция (64%) и Австрия и Унгария (по 62%).

Почти 2/3 от анкетираните в Австрия, Унгария и Белгия искат спиране на имиграцията от мюсюлмански държави. Франция, Белгия и Австрия като цяло подкрепят забрана за носене на ислямски одежди. Проучването разкрива още, че има силна опозиция за присъединяването на Турция към ЕС. 61% са против Турция да стане член на ЕС. Най-категорично е мнението в Австрия (82 на сто), Германия, Франция и Белгия (по 73%).

В проучването са участвали повече от 1000 души във всяка от десетте държави, включително Великобритания. Сондажът е проведен по-рано тази година преди изборите в Холандия и Франция.

Изследване от миналата седмица на Pew разкрива значително увеличение на подкрепата за ЕС от вота за Брекзит. 63 на сто от респондентите в 10-те държави имат позитивно виждане за блока.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини