17 °C

Фирма "Искра" чества 55 години от откриването на пасмантерийното производство в Първомай

Изображение 1 от 3

  Собственици и работещи във фирма „Искра“ днес отбелязват 55 години от създаването на най-голямото пасмантерийно предприятие в България. То се ражда по време на социализма и не е случайно, че е тук – в сърцето на Тракия – един от най-плодородните райони. Преобладаващият поминък в онзи момент е селското стопанство. Навлизането на механизацията в края на 50-те години освобождава работна ръка и над 1000 девойки и жени остават без работа.

  На 12 декември 1961 година излиза Министерско постановление, което поставя началото на 6-месечен подготвителен период, през който е оборудвана пасмантерийната фабрика в Първомай. 60 бъдещи работнички се обучават в Пловдив, а след това се завръщат и предават знанията си на място.

  През пролетта на 1962 година в Първомай заработва пасмантерийна фабрика „Искра“. Отначало като клон на държавно предприятие „Дечо Стефанов“ - София, а от 1975 година като самостоятелна структура.

  Своя апогей фирмата достига в периода 1985-90 година, когато има численост над 600 работници, а за да бъдат изпълнени поръчките се работи на три смени. През следващите години на икономическа криза са затворени последователно изнесените цехове в селата Жълти камък, Брягово, Буково, Езерово.

  Тежкият погром над българската индустрия, безконтролният внос от Турция и Китай и нелоялната конкуренция нанасят жестоки удари върху една от най-големите фабрики в региона и свиват обема на производство десетки пъти.

  Пред мажоритарния собственик - „Искра -95“ и мениджърския екип на „Искра“ ООД надвисва въпроса за оцеляване на фирмата при новите условия.

  Предприети са спешни мерки за максимално и ефективно използване на човешките ресурси. Днес един от собствениците Стойчо Шапатов твърди, че не машините, не почивните бази,а именно хората са най-голямото богатство на фирмата. Той въвежда и принципът на откритост и прозрачност, но и на лична отговорност на всеки работник или специалист.

  За периода 2011 – 2016 година обемът на производство нараства и се постига икономически растеж от 12,39%.

  През последните 5 години са направени инвестиции в размер на 1 333739 лв. Разработени са 3672 артикула, технологично са обновени цеховете Плетачен, Тъкачен, Жакардов, Багрилен и паровата централа. Модернизирана е и сградата на отдел Пласмент.

  Работи се усилено и за осигуряване на добри условия за отдих, поддържа се работническа кухня. Възходът на фирма „Искра“ е факт. Той е изстрадан, но заслужен заради съвместните усилия на собственици, специалисти,служители, работници.

  В момента производството се управлява от инж. Марин Маринов. С нескрита гордост той разказва, че „Искра“ ООД ще получи 100 %-ово финансиране от ОП „Добри и безопасни условия на труд“. Предстои изграждане на климатизация и вентилация на производствените помещения, ще бъдат подменени работни столове, ще се закупи софтуер за управление и развитие на човешките ресурси. Предстои да се подмени и кухненското оборудване. Разработват се и нови проекти за инвестиции във високотехнологични производства.

  Приоритетите, които очертава инж. Маринов са: наемане на млади и амбициозни служители; ежедневна и системна работа с партньорите; инвестиции в нови, високотехнологични и иновативни машини; социална ангажираност на ръководството.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 13.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Задълженията ви на работното място се повишават и за нечие съжаление това не събужда ентусиазма ви. Защитете интересите си, като поискате повишение на възнаграждението. Имате шанс да го получите, предвид промените. Ще покажете щедростта си към друг, с което ще го изненадате приятно, но нали това целите.
  13 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Тактично ще се намесите там, където считате, че е наложително, разчиствайки пътя за развитие на идеите ви. По този начин ще покажете на когото трябва, че не търпите възражения, но деликатно, без да влизате в открит спор или конфликт. Бъдете сговорчиви и ще ви бъде по-лесно.
  13 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Уверени във възможностите си излизате от пасивността, която ви беше обгърнала и поемете нещата в свои ръце. Ще покажете гъвкавост в непредвидена ситуация. Не отклонявайте покана за среща, ще ви бъде интересно и приятно. Общувайте, развличайте се, станете отново себе си.
  13 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С разбиране ще подходите към проблемите на хората около вас и ще ги подкрепите в старанията им. В много отношения се чувствате водещи и заслугата си е изцяло ваша. Стремежът ви към овладяване на повече знания ще ви обогати, като на първо място ще подобри позициите ви на работното място, а по-късно и в обществото.
  13 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес се опитайте да удържате емоциите си, особено на работното място. В противен случай рискувате да си навлечете гнева на високопоставен човек. Не натоварвайте вашите близки с проблемите си. Те самите сигурно също имат свои вълнения. Имате нужда от спокойствие и уединение към края на деня.
  13 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Изпълнението на служебни или семейни ангажименти може да създаде напрежение в отношенията ви с околните, но проявете търпение. Интересно запознанство или предложение ще ви накара да промените част от плановете си. Не след дълго със задоволство ще установите, че точно този човек сте търсили.
  13 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Въпреки натовареността ви с проблеми ще бъдете на висота и уверено ще ги отхвърляте. Може да лансирате идеите си по отношение развитието на бизнеса и те ще се възприемат положително. Бъдете оптимисти, случващото се идва да покаже качествата ви. Любовта ви дава допълнителни сили, действайте.
  13 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нямате сериозни основания да се съмнявате в лоялността на делови партньори, за това не си създавайте сами проблеми. Може би прекалено много се доверявате на непроверени сведения. Делата ви днес вървят много добре и ако не допуснете фатални грешки, днешният ден може да се окаже един от най-успешните ви напоследък.
  13 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Стои пред вас въпрос, който не търпи отлагане. Ситуацията ще ви предложи избор и колкото по-бързо реагирате, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си и това ви помага да наложите вижданията си по предстоящи промени. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
  13 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Доброто ви настроение е гаранция за добре свършена работа, както и за подобряване на общия климат. До толкова влияете на околните, че би трябвало да си давате по-често сметка за това. Ще създавате повече и полезни контакти, които бихте могли да използвате за каузата си. Запомнящи се изяви за хората, чиято работа е свързана със социални ангажименти.
  13 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Повярвайте в перспективата на начинанията си и не давайте ухо на съмненията. Страхът не е добър съветник, ще ви връща назад. С част от задачите ще приключите успешно още днес. Това ще ви стимулира и направи оптимисти за бъдещето ви. Любовни вълнения ще ви настроят романтично и ще търсите близостта на любимия си човек.
  13 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще проявявате силно чувство за отговорност и с търпение, стъпка по стъпка ще се добирате до върха. Работохолизма ви е пословичен. Бъдете овладени и спокойни, и не се поддавайте на провокации. Ако това се случи опитайте се да контролирате страстите. Денят ви е динамичен и многообещаващ. Бъдете откровени и открити и ще се справите.
  13 май 2021
  Последни новини