0 °C

Фирма "Искра" чества 55 години от откриването на пасмантерийното производство в Първомай

Изображение 1 от 3

  Собственици и работещи във фирма „Искра“ днес отбелязват 55 години от създаването на най-голямото пасмантерийно предприятие в България. То се ражда по време на социализма и не е случайно, че е тук – в сърцето на Тракия – един от най-плодородните райони. Преобладаващият поминък в онзи момент е селското стопанство. Навлизането на механизацията в края на 50-те години освобождава работна ръка и над 1000 девойки и жени остават без работа.

  На 12 декември 1961 година излиза Министерско постановление, което поставя началото на 6-месечен подготвителен период, през който е оборудвана пасмантерийната фабрика в Първомай. 60 бъдещи работнички се обучават в Пловдив, а след това се завръщат и предават знанията си на място.

  През пролетта на 1962 година в Първомай заработва пасмантерийна фабрика „Искра“. Отначало като клон на държавно предприятие „Дечо Стефанов“ - София, а от 1975 година като самостоятелна структура.

  Своя апогей фирмата достига в периода 1985-90 година, когато има численост над 600 работници, а за да бъдат изпълнени поръчките се работи на три смени. През следващите години на икономическа криза са затворени последователно изнесените цехове в селата Жълти камък, Брягово, Буково, Езерово.

  Тежкият погром над българската индустрия, безконтролният внос от Турция и Китай и нелоялната конкуренция нанасят жестоки удари върху една от най-големите фабрики в региона и свиват обема на производство десетки пъти.

  Пред мажоритарния собственик - „Искра -95“ и мениджърския екип на „Искра“ ООД надвисва въпроса за оцеляване на фирмата при новите условия.

  Предприети са спешни мерки за максимално и ефективно използване на човешките ресурси. Днес един от собствениците Стойчо Шапатов твърди, че не машините, не почивните бази,а именно хората са най-голямото богатство на фирмата. Той въвежда и принципът на откритост и прозрачност, но и на лична отговорност на всеки работник или специалист.

  За периода 2011 – 2016 година обемът на производство нараства и се постига икономически растеж от 12,39%.

  През последните 5 години са направени инвестиции в размер на 1 333739 лв. Разработени са 3672 артикула, технологично са обновени цеховете Плетачен, Тъкачен, Жакардов, Багрилен и паровата централа. Модернизирана е и сградата на отдел Пласмент.

  Работи се усилено и за осигуряване на добри условия за отдих, поддържа се работническа кухня. Възходът на фирма „Искра“ е факт. Той е изстрадан, но заслужен заради съвместните усилия на собственици, специалисти,служители, работници.

  В момента производството се управлява от инж. Марин Маринов. С нескрита гордост той разказва, че „Искра“ ООД ще получи 100 %-ово финансиране от ОП „Добри и безопасни условия на труд“. Предстои изграждане на климатизация и вентилация на производствените помещения, ще бъдат подменени работни столове, ще се закупи софтуер за управление и развитие на човешките ресурси. Предстои да се подмени и кухненското оборудване. Разработват се и нови проекти за инвестиции във високотехнологични производства.

  Приоритетите, които очертава инж. Маринов са: наемане на млади и амбициозни служители; ежедневна и системна работа с партньорите; инвестиции в нови, високотехнологични и иновативни машини; социална ангажираност на ръководството.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 16.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
  16 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
  16 яну 2021
  Последни новини