15 °C

Потенциално опасен е всеки звук, който ни кара да повишим глас

По повод на запитването на наш читател с каква сила бие камбаната и това дали е опасно решихме да направим проверка. Въпросът е провокиран от продължаващият вече няколко години скандал, при който имаше оплакване от камбаната на църквата "Св. Георги" за това, че издава опасно висок шум и произтеклите от това няколко съдебни дела. 

Няма официално публикуван документ колко децибела е звукът, издаван от камбаната на храм „Св. Георги“ в Първомай и не знаем дали посочените в няколко сайта 88 dB са актуални. Трябва да уточним, че с тази сила звънът се чува в близост до църквата. Естествено е с отдалечаването, човек да чува по-тих шум.

Опасни ли са тези стойности – попитахме д-р Иван Маджаров – специалист по Уши, нос гърло. Той каза, че не се е подготвял специално, но веднага може да каже, че общоприетата норма за нормален звук е около 50 -60 dB.

За потенциално опасен се счита всеки звук, който ни кара да повишим глас.

88 dB биха могли да бъдат опасни за човек, ако той продължително време е изложен на този шум. За сравнение докторът обясни, че преминаващ покрай нас автомобил (какво да кажем за моторите) вдига шум, който е приблизително около 100dB. Еднократно произведен шум от 88db би могъл да подейства неблагоприятно на психиката на човек, освен това въздействието е индивидуално за всеки човек и организъм.

Съществуват множество таблици, в които са записани нивата шум, издавани от различни източници. Ето и някои факти, публикувани в тях: ниво на шума измерено в dB за работещи прахосмукачка или сешоар е 70 dB, миксер за храна бръмчи със сила 85-90 dB; Ниво на шума измерено в dB на рок концерти е между 110 и 140 dB.
Препоръчително е да не се излагаме незащитени на повече от 15 минути шум между 90-100 dB,Честото излагане на шум над 100 dB за повече от минута, носи риска от трайно увреждане на слуха. Болка, която се причинява от шум, започва около 125 dB.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Гл
  Глупости на търкалета
  5 -2
  17:51, 26 май 2017
  Миксерът и камбаната били еднакви децибели. Хайде стига глупости. Булката, като затвори вратата на кухнята и в съседната стая нищо не се чува. Камбаната обаче - всеки път, въпреки че живея до мандрата. Кирякова, защо не сложиш един миксер на централния мегдан и да видим дали ще се чуе по-далеч от съседната пряка. Дори и това не е сигурно. Вместо да оправдаваш някой хора, кажи им да потърсят прошка от живущите около църквата и дано им простят. Това поведение е много по-читаво.
  • Та
   така е
   3 -2
   15:16, 28 май 2017
   Знаеш ли, че наистина е така. Вчера едновременно работиха прахосмукачка, миксер и пералня. При затворени врати навън нищо не се чува.
   Шумът от камбаната е много, много по-силен.
 • 2
  Ба
  бай Йордан
  7 -1
  18:07, 26 май 2017
  Аз си мисля, че трябва да опитаме да намалим шума отвсякъде – мотори, ромски сватби, политически агитации, домашни мохабети - където става. Може да не постигнем нирвана, но все ще е в полза на хората. Колкото ни е по-тихо, толкова по-добре. Иначе написаното е интересно, ама си е малко свободно съчинение. Вземете урана. Не мирише, не оцветява, ако не ти кажат че е над нормата – нищо не разбираш. Пиеш си и се радваш. След това – мреш. За камбаната моят съвет го казах. Върнете биенето на ръка и се разберете с хората. Упорството да се произвежда силен звук, за каквото и да е, от камбаната или друго, както са тръгнали да ни налагат нови норми, няма да издържи във времето. Само ядовете ще стават по-големи.
 • 3
  Вс
  всъщност
  6 -1
  19:33, 26 май 2017
  Упорството да се вдига силен шум е ненормална работа.
 • 4
  Съ
  Съединението прави силата
  2 -3
  19:42, 28 май 2017
  На мен глупаците ми действат зле на психиката , водят ме до психическо натоварване от там до стягане на мускулите и преждевременно остаряване, обаче аз не се оплаквам и си търпя, кой ще защити моите интереси ??? Някои ще каже , че трябва да ги избягвам , да ама не , те са навсякъде.Един елементарен пример ,че на всеки нещо му пречи , но никои не се опитва да съжителсва с ближния си. Тежко но факт.Колкото врява се вдига по определен казус, толкова по-обществено дискутиран е и толкова повече хора се замислят , че уж нещо им пречи.АЙде стига с тези камбани и дицебели и съседа ми пречи да си изживея старините.
 • 5
  Пъ
  пълно куко
  3 -1
  07:56, 29 май 2017
  По тази логика дайте да си правим купони, да слушаме сватбари, да ни бумтят тонколоните от ресторанти, да слушаме всеки идиот, който му скимнало да вдига джангър. Остава сега да оправдаем идиотите. Идиотите опустошават градчето ни. Камбаната можеше да не се прави да бие като часовник и да не се надува силата, така че да тормози хората. Но лудите край нямат. Наглеци с наглеци.
 • 6
  Пъ
  пълно куко
  3 -2
  08:04, 29 май 2017
  Свещениците разделиха града. Демонстрираха всичко друго, но не и християнски добродетели. Аз като християнка не искам Георги и Станимир да се наричан по същия начин. Това са хората, които провокираха конфликт, продължаващ вече няколко години. Те са срам за града.

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини