18 °C

Потенциално опасен е всеки звук, който ни кара да повишим глас

По повод на запитването на наш читател с каква сила бие камбаната и това дали е опасно решихме да направим проверка. Въпросът е провокиран от продължаващият вече няколко години скандал, при който имаше оплакване от камбаната на църквата "Св. Георги" за това, че издава опасно висок шум и произтеклите от това няколко съдебни дела. 

Няма официално публикуван документ колко децибела е звукът, издаван от камбаната на храм „Св. Георги“ в Първомай и не знаем дали посочените в няколко сайта 88 dB са актуални. Трябва да уточним, че с тази сила звънът се чува в близост до църквата. Естествено е с отдалечаването, човек да чува по-тих шум.

Опасни ли са тези стойности – попитахме д-р Иван Маджаров – специалист по Уши, нос гърло. Той каза, че не се е подготвял специално, но веднага може да каже, че общоприетата норма за нормален звук е около 50 -60 dB.

За потенциално опасен се счита всеки звук, който ни кара да повишим глас.

88 dB биха могли да бъдат опасни за човек, ако той продължително време е изложен на този шум. За сравнение докторът обясни, че преминаващ покрай нас автомобил (какво да кажем за моторите) вдига шум, който е приблизително около 100dB. Еднократно произведен шум от 88db би могъл да подейства неблагоприятно на психиката на човек, освен това въздействието е индивидуално за всеки човек и организъм.

Съществуват множество таблици, в които са записани нивата шум, издавани от различни източници. Ето и някои факти, публикувани в тях: ниво на шума измерено в dB за работещи прахосмукачка или сешоар е 70 dB, миксер за храна бръмчи със сила 85-90 dB; Ниво на шума измерено в dB на рок концерти е между 110 и 140 dB.
Препоръчително е да не се излагаме незащитени на повече от 15 минути шум между 90-100 dB,Честото излагане на шум над 100 dB за повече от минута, носи риска от трайно увреждане на слуха. Болка, която се причинява от шум, започва около 125 dB.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

 • 1
  Гл
  Глупости на търкалета
  5 -2
  17:51, 26 май 2017
  Миксерът и камбаната били еднакви децибели. Хайде стига глупости. Булката, като затвори вратата на кухнята и в съседната стая нищо не се чува. Камбаната обаче - всеки път, въпреки че живея до мандрата. Кирякова, защо не сложиш един миксер на централния мегдан и да видим дали ще се чуе по-далеч от съседната пряка. Дори и това не е сигурно. Вместо да оправдаваш някой хора, кажи им да потърсят прошка от живущите около църквата и дано им простят. Това поведение е много по-читаво.
  • Та
   така е
   3 -2
   15:16, 28 май 2017
   Знаеш ли, че наистина е така. Вчера едновременно работиха прахосмукачка, миксер и пералня. При затворени врати навън нищо не се чува.
   Шумът от камбаната е много, много по-силен.
 • 2
  Ба
  бай Йордан
  7 -1
  18:07, 26 май 2017
  Аз си мисля, че трябва да опитаме да намалим шума отвсякъде – мотори, ромски сватби, политически агитации, домашни мохабети - където става. Може да не постигнем нирвана, но все ще е в полза на хората. Колкото ни е по-тихо, толкова по-добре. Иначе написаното е интересно, ама си е малко свободно съчинение. Вземете урана. Не мирише, не оцветява, ако не ти кажат че е над нормата – нищо не разбираш. Пиеш си и се радваш. След това – мреш. За камбаната моят съвет го казах. Върнете биенето на ръка и се разберете с хората. Упорството да се произвежда силен звук, за каквото и да е, от камбаната или друго, както са тръгнали да ни налагат нови норми, няма да издържи във времето. Само ядовете ще стават по-големи.
 • 3
  Вс
  всъщност
  6 -1
  19:33, 26 май 2017
  Упорството да се вдига силен шум е ненормална работа.
 • 4
  Съ
  Съединението прави силата
  2 -3
  19:42, 28 май 2017
  На мен глупаците ми действат зле на психиката , водят ме до психическо натоварване от там до стягане на мускулите и преждевременно остаряване, обаче аз не се оплаквам и си търпя, кой ще защити моите интереси ??? Някои ще каже , че трябва да ги избягвам , да ама не , те са навсякъде.Един елементарен пример ,че на всеки нещо му пречи , но никои не се опитва да съжителсва с ближния си. Тежко но факт.Колкото врява се вдига по определен казус, толкова по-обществено дискутиран е и толкова повече хора се замислят , че уж нещо им пречи.АЙде стига с тези камбани и дицебели и съседа ми пречи да си изживея старините.
 • 5
  Пъ
  пълно куко
  3 -1
  07:56, 29 май 2017
  По тази логика дайте да си правим купони, да слушаме сватбари, да ни бумтят тонколоните от ресторанти, да слушаме всеки идиот, който му скимнало да вдига джангър. Остава сега да оправдаем идиотите. Идиотите опустошават градчето ни. Камбаната можеше да не се прави да бие като часовник и да не се надува силата, така че да тормози хората. Но лудите край нямат. Наглеци с наглеци.
 • 6
  Пъ
  пълно куко
  3 -2
  08:04, 29 май 2017
  Свещениците разделиха града. Демонстрираха всичко друго, но не и християнски добродетели. Аз като християнка не искам Георги и Станимир да се наричан по същия начин. Това са хората, които провокираха конфликт, продължаващ вече няколко години. Те са срам за града.

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
25 сеп 2020
Последни новини