18 °C

Предават случая със замърсената река на Окръжна прокуратура

Изображение 1 от 2

  РИОСВ ще предаде случаят със замърсената река Мечка на Окръжна прокуратура – Пловдив с цел установяване на причинителя за замърсяването се казва в прессъобщение на Инспектората.

  В отговор на въпроси, поставени от parvomai.net оттам обяснява, че експерти на РИОСВ – Пловдив, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и Регионалната лаборатория в Пловдив към Изпълнителната агенция по околна среда са извършили проверка във връзка с пореден от кмета на село Поройна Петко Налбантов сигнал за мъртва риба в река Мечка. Той уведомява институцита за замърсяване на реката в чертите на населеното място с фекалии от краварниците в с. Леново. Инспекторите са проверили района на фермите и са обходили дерето в с. Леново, вливащо се в река Леновска, приток на река Мечка. Локализирано е мястото на замърсяването – дерето на р. Леновска. Взети са проби. Направен е опит да се открие източникът на замърсяването, но поради лоши климатични условия и липса на достъп, той не е открит до момента. Изпратено е писмо до кмета на община Асеновград за предприемане на спешни действия за установяване на причинителя на замърсяването и за прекратяването му. Река Мечка при Поройна освен за водопой на животни и риболов е източник и на вода за кладенците в селото, в което все още няма водопровод. Замърсените води на практика се просмукват в почвата и достигат до хората.

  В РИОСВ – Пловдив са получени 6 сигнала за замърсяване на река Мечка от 3 май, по които са извършени съвместни проверки и са взети проби за анализ от различни пунктове. При тях не е открит източникът на замърсяване. Последният сигнал е от 10 май, подаден от началника на общинска охрана – Първомай, който съобщава за силно замърсена, мътна и разпенена вода на река Мечка при моста на квартал „Дебър“. Направен е обход от експерти от РИОСВ – Пловдив, Басейновата дирекция и Регионалната лаборатория към ИАОС в Пловдив заедно с кмета на с. Леново, служители на общинска охрана от Първомай и собственици на кравефермите, разположени в района. Констатирани са следи от утайки от замърсяване. Очакват се резултатите от взетите проби от Регионалната лаборатория в Пловдив.

  parvomai.net

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   68
   681
   4 -1
   15:19, 12 май 2017
   По Петко Славейков -Докато умните се наумуват ,лудите се налудуват! И накрая ще хванете "На босия цървулите''!
  • 2
   Бу
   Буковец
   2 0
   20:21, 14 май 2017
   Това замърсяване е нищо до ураниевото замърсяване на петейнята вода на Първомаюйска община. Това хитро се падхвъйрля,за да се прикрие основното-ураниевото,което изпрати и изпрща стотици на гадина до св. Петър.Веднаяга трябва да се спре упоитребата на тази вода и във водопровода само за 1`0 дни може да се включи чистата вода от Драгойново,като се разтури концесията за износ на изворната вода за арабския свят.
  Последни новини