9 °C

Дядо Арсений положи камък на нов параклис в Дебър

Изображение 1 от 4

  Първа копка за нов параклис направи викарият на Пловдивската митрополия дядо Арсений. Новият храм ще бъде в двора на дебърската църква „Св. Никола“ и е дарение от състоятелен бизнесмен. Той ще носи името на Св. Димитър.

  Епископ Арсений дойде в Първомай за ритуала и си тръгна веднага след това, посрещнат и изпратен с камбанен звън. Той положи камъка на бъдещия параклис, както е по канон. В специалния изкоп  постави подписано от него и заместник-кмета Николай Митков  послание и миро, а след това направи замазка и запечата храмовия камък.

  Решението параклисът да бъде в двора на вече съществуващата църква е продиктувано от изискването да се ползват само терени, притежание на Църквата. Храмовете могат да бъдат освещавани само, ако са спазени изискванията на законодателството и са построени със съгласието на Българската православна църква.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ат
   атеист
   13 -1
   09:56, 3 май 2017
   най-много обичам да гледам социалисти и попове наедно...
  • 2
   Ам
   Амин
   2 -4
   10:28, 3 май 2017
   Добър човек - дарител за църквата помага на хората. Бог да му помага.
  • 3
   12
   123
   5 -3
   12:52, 3 май 2017
   Толкова отци са се събрали. Да им бяхте дали от общината по една мотика, барем основата на храма да изкопаят. Макра че Дядо Арсений ми се вижда малко слаботелесен. Виж, наш Станимир е направо здравеняк.
  • 4
   23
   234
   0 0
   17:35, 5 май 2017
   Какъв Арсений ? Той почина на 13. 10. 2006 г. Сегашния митрополит на Пловдив е Николай
   • 43
    432
    0 0
    18:55, 5 май 2017
    Арсений може да е гост от Троянския манастир
   • Пъ
    Първомай
    1 0
    06:31, 6 май 2017
    Така е, но в Дебър не дойде нито Митрополит Николай, нито блаженопочившия митрополит Арсений, а викарият на пловдивската митрополия, който съшо се казва Арсений.

  Хороскоп за 06.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С удоволствие ще се включите в организирането на събитие, на което очаквате да срещнете хора, с които не сте виждали от дълго време. По много причини ще привличате интереса към себе си, но най-вече заради работата, която сте свършили. Намеренията ви са прозрачни и това се вижда от всички.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не позволявайте на емоциите да определят отношението към работните ви ангажименти. Покажете на дело професионалните си умения, абстрахирайки се от личните си пристрастия и настроение. Няма да ви липсва енергия, разпределете силите си и ще успеете. Финансови придобивки от хонорари, рента или други възнаграждения.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Няма да ви липсват отлични възможности за себеизява и ползотворни контакти. Сега е момента за поставянето на амбициоз-ни цели и за работа по постигането им. В партньорство с колегите си ще стигнете до важни решения, които ще дадат очакваните ре-зултати. Някои от вас вероятно се колебаят относно предстоящо пътуване. Обмислете го от всички страни за да не останете неприятно изненадани.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се притеснявайте да обмисляте в дълбочина. Ако се уверите, че всичко е здраво, честно и коректно, то непременно ще стигнете до добри резултати. Ако не проверите всичко, има възможност да се провалите. Изявени шансове за тези, които се занимават с психология и окултизъм. Може да стигнете до духовни прозрения. По-сериозни проблеми могат да настъпят в дома и семейството.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Шанс за изява, било на работното място или в друга сфера, където ще покажете умения и адекватно справяне със ситуацията. Ще подобрите отношенията си с хора, които желаете за свои приятели, или ще финализирате търговска сделка. Активни и делови, ще се посветите на целите си и ще ги реализирате.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Потънали сте в отдаденост на професионалната си работа. Това нарушава спокойният ви ритъм, внася и напрежение, но със сигурност си заслужава. Плановете ви бавно, но сигурно вървят към реализация. Желанието ви за разнообразие и забавления ще ви срещнат с нови хора и ще променят отношението ви към спорни въпроси.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Въпреки възможните неблагоприятни обстоятелства почивните ви дни ще надхвърлят очакванията ви. Не пропускайте възможността да прекарате времето си сред близки приятели. Прави ви впечатление повишеното внимание, което получавате от човек от обкръжението ви. Ще бъдете приятно изненадани и за в бъдеще.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако имате избор за това какво да изберете за да направите деня си интересен, то най-напред се допитайте до себе си. Оставете настрана проблемите, които ви пречат да се отпуснете. Имате нужда да забравите, дори за ден, тревогите и да се възстановите пълноценно. Ще преоткриете отново добър приятел и това ще ви донесе повече настроение.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Благоприятно развитие на делата ви ще ви даде повод да празнувате. Склонни сте към отпускане, а точно днес не бива да си ги позволявате. Близките ви гласуват пълно доверие, което допълнително ви стимулира. Проявеното съчувствие е израз на съпричастност и това се помни дълго.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С прагматичен подход ще накарате обстоятелствата да работят за вас, но не влизайте в конфликт с близките си. От способността ви да отстъпвате ще зависят добрите отношения с тях и паралелно с това не позволявайте на никого да се качва на главата ви. Радостни вълнения, свързани с лични постижения или на близък човек.
  06 мар 2021
  Последни новини