Свръхзвукови потоци плазма в горните слоеве на земната атмосфера

В горните слоеве на земната атмосфера текат свръхзвукови потоци плазама с температура до 10 хиляди градуса Целзий, установява ново изследване на учени от Университета Калгари в Канада. Те са резултат от големи електрически полета, генерирани в йоносферата, се казва в материал за откритието, публикуван в Science Alert.

Преди повече от век норвежкият учен Кристиан Биркеланд предполага, че взаимодействието на слънчевия вятър и магнитното поле на Земята поражда колосален електрически ток в йоносферата на височина 75 хил. км. Съществуването на тоци на Биркеланд, които са причина за полярните сияния, се потвърди през 1970-те години.

В новото изследване са анализирани данните от трите спътника Swarm, които са на орбита между йоносферата и магнитосферата. Учените установили, че тоците на Биркленд образуват големи електрически полета, които насочват потоци плазма. При това скоростта ѝ достига свръхзвукова.

Подобна система съществува в ядрото на Земята, отбелязват учените  Спътниците Swarm регистрираха река разтопено желязо на дълбочина 3 хил. км под Аляска. Скоростта на този поток се е увеличила 3 пъти за последните две десетилетия. Течението също е свързано с магнитното поле на Земята.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини