Откриха кръв на милиони години в древен кърлеж

Американският палеоентомолог Джордж Пойнар (George Poinar) от Орегонския университет откри клетки от кръв на възраст 0-30 милиона години. Уникалната находка е възможна, тъй като древната кръв е останала в кехлибар с праисторически кърлеж.

Еритроцитите са принадлежали на предците на хората, смята изследователят, древни примати, на които се е закачил кърлежът. за откритието съобщава EurekaAlert!.

Парчето вкаменана смола било намерено в планински хребет в  Домониканската република. Кърлеьът в него имал два миниатюрни отвора на тялото, от които изтекла кръв на бозайник. Споре изследователя тези наранявания говорят, че кърлежът е бил откъснат при пощене, което е характерно за приматите.

Фактът, че кърлежът, все още пълен с кръв, е намерен в кехлибар, подкрепя предположението на учения. Това означава, че акарът почти веднага след нараняването му е попаднал в дървесна смола, което би могло да се случи, ако действието се е развивало на клоните на дърво.

Освен вкаменените еритроцити в находката са открити следи от паразита Babesia microti, който заразява кръвта на хора и маймуни. Едноклетъчният паразит предизвиква бабезиоза - заболяване с подобни на маларията симптоми.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини