17 °C

Съветниците дадоха "зелена светлина" за компостираща инсталация

На провелата се вчера редовна сесия на Общинския съвет, бяха приети направените от кмета и заместниците му предложения.

Без забележки бяха гласувани отчетите на предложенията за три нови общински програми - за закрила на детето, за управление на отпадъците и за развити на туризма в района.

Съветниците дадоха съгласие Общинска администрация да кандидатства по процедура, която би финансирала изграждане на компостиращи инсталации и системи за предварителна обработка на отпадъците, но с уговорката, че внимателно ще следят дали изграждането на такава система няма да навреди на общината.

Думата взе Светозар Славчев, който подчерта, че е от значение „Къде ще бъде разположена тази компостираща система, какъв ще бъде нейният капацитет, отстояние от населени места, съответно въздействие на околната среда, статут на терените, които са в близост до този обект, икономическа обосновка на целия този проект и свързаните с това финансови ангажименти на общината и не на последно място дали по някакъв начин благоприятно или неблагоприятно ще се отрази на такса битови отпадъци. На този етап – допълни той- получихме от служителите на общината удовлетворителни отговори, но ние ще следим тези въпроси. Може би стартирането на този проект е една добра възможност, но ще бъдем безкомпромисни във връзка с тези решения.“

Изграждането на една такава система е наложително за нашата община по думите и на председателя на Общинския съвет Дечко Петков. Той припомни, че се е занимавал с чистотата на общината и още оттогава е забелязал, че заради географското положение и поминъка в общината се генерират много растителни отпадъци, особено през септември. С течение на годините е станало ясно, че тази маса може да бъде използвана за полезни цели и възможността да се построи такава система е благодарение на това, че Първомай членува в Регионално сдружение на няколко общини и така ще може да се реши един проблем на общината, който касае всички населени места. „Генерират се големи маси отпадъци, няма къде да бъдат изхвърляни и това е предпоставка да бъдат налагане на персонални глоби на кметовете на населени места и общинския кмет-каза Петков- Затова една такава инсталация е необходима, но в съответствие с изискванията на Закона – отстояние, ОВОС и предлагам да подкрепим това решение.

След това проекторешението беше прието с гласовете на всички присъстващи съветници.

Одобрен беше и новият концесионер на минералната вода в село Драгойново - „Вода Драгойна“ ООД, със седалище в София, с управители Иван Иванов и Силви Динева.

От дневния ред отпадна точка, която е предизвикала дискусии по време на обсъждането в комисиите – продажбата на общински имот, който да се ползва за складова база от концесионера на минералната вода в село Драгойново. След намесата на съветниците от коалиция „Възраждане“ и с подкрепата на ГЕРБ, е станало ясно, че продажбата на този имот би затруднил отдаването на концесия на друга фирма ако това се наложи по-рано или дори след изтичането на настоящия договор. От името на кмета Папазов, който отсъстваше от сесията, точката беше оттеглена от председателя на местния парламент.

В края на заседанието Хисто Вълчев припомни поетия от колегите му ангажимент да потърсят възможност и да се намерят пари за ремонт на ритуалната зала в Караджалово, да се довърши ремонтът на кметството в Градина, да се довърши канализацията за дъждовната вода в Татарево, да се ремонтира моста в Крушево и да се асфалтира улица 1 в село Буково.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Въ
  Възмутен!
  6 -3
  15:46, 1 апр 2017
  Дечко Петков да ходи да си гледа работа.Да го и в мошеника бил запознат Той него е и срам,като е толкова запознат,защо неговите работници изхвърляха тази есен 2016 растителни отпадъци (от лук) в близост до река Мечка.Точно заради такива като Дечко Петков и селските бизнесмени на град Първомай младите хора избягаха от града и градът с всеки изминал ден замира и замира...На такива хора единствено мога да им пожелая само по доктори да ходят и от болести да не се избавят.Не забравяйте Господ гледа,може да задавя но не забравя!

Хороскоп за 17.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Стъпките, които предприемате ще бъдат резултатни. Необходимо ви е повече спокойствие, не бъдете припрени. Възможно е недоброжелатели умишлено да ви създават спънки, но увереността ви ще ви помогне да се абстрахирате от тях. Амбицирани сте да доведете до добър край начинанията си.
17 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще е ползотворна и изпълнена с емоции. Заобиколени сте от хора, с които се разбирате чудесно и успявате заедно да се справите с редица ситуации. Очаквате твърде много от неясен въпрос, за предпочитате е за момента да не възлагате големи надежди, за да не останете разочаровани. В личен план ви се налага да рискувате, направете го, струва си.
17 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
17 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
17 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заели сте се с твърде усложнени дела, които сте решени да доведете до успешен край. Ще ви е необходимо сътрудничество с ваши колеги, така че бъдете готови да споделите работата си и с други хора. Това ще ви бъде полезно, тъй като ще узнаете ценни похвати и такива, които досега сте пренебрегвали. Положете повече усилия и ще останете доволни.
17 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е днес да научите нещо, което коренно да промени плановете ви за деня. Част от работата ви значително ще се улесни вследствие на нововъведенията, които ви предстоят. Организационните ви способности ви издигат в очите на хората, с които работите. В личен план ви предстои нещо приятно, което наистина заслужавате.
17 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Професионални новости ще ви подтикнат към повече активност, очаква ви повишение или преминаване на нова работа. На време ще предложите идеите си, които ще се оценят и реализират. Няма да ви липсват и трудности, но като истински воини няма да се огънете пред поредното изпитание.
17 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не омаловажавайте хората, които крачат редом до вас, предлагайки помощта си безусловно. Сред тях са близките и приятелите, които често остават в сянката на успехите ви. Взаимоотношенията ви се нуждаят от обновяване и е добре първата крачка в това отношение да бъде ваша. В тишина, далече от суетата и шума ще откриете отговорите, които търсите.
17 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В домашна обстановка ще се чувствате добре. Атмосферата предразполага към отмора и занимания с любими неща. Насладете се на спокойствието си, и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица. В тази връзка трябва да отделите време за сметките си, които сте изоставили.
17 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас се отдават на заслужена почивка днес. Постарайте се да стоите далеч от шумни мероприятия, които само ще ви подразнят. Имате възможност да прекарате повече време с любимия човек и вие ще успеете да се възползвате от нея. Вечерта ви очаква приятно прекарване сред близки хора. Получавате подкрепата на определен човек за своя идея.
17 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Активността ви ще е в синхрон с настроението ви за промяна. Ще работите по затвърдяване на новостите на работното място, чиито инициатор сте вие. Няма да сте сами в усилията си, а и конкуренцията ще ви подскаже, че вървите в правилната посока. Реализиране на финансови сделки и проекти.
17 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Времето ще ви притиска, а от вас се очакват едва ли не подвизи. Внимавайте какво приказвате, за да не нараните някого неволно в стремежа си да вземете отношение към всеки възникнал проблем. Освен всичко друго ще постигнете съгласие по спорни въпроси и делата ви ще се ускорят.
17 май 2021
Последни новини