Съветниците дадоха "зелена светлина" за компостираща инсталация

На провелата се вчера редовна сесия на Общинския съвет, бяха приети направените от кмета и заместниците му предложения.

Без забележки бяха гласувани отчетите на предложенията за три нови общински програми - за закрила на детето, за управление на отпадъците и за развити на туризма в района.

Съветниците дадоха съгласие Общинска администрация да кандидатства по процедура, която би финансирала изграждане на компостиращи инсталации и системи за предварителна обработка на отпадъците, но с уговорката, че внимателно ще следят дали изграждането на такава система няма да навреди на общината.

Думата взе Светозар Славчев, който подчерта, че е от значение „Къде ще бъде разположена тази компостираща система, какъв ще бъде нейният капацитет, отстояние от населени места, съответно въздействие на околната среда, статут на терените, които са в близост до този обект, икономическа обосновка на целия този проект и свързаните с това финансови ангажименти на общината и не на последно място дали по някакъв начин благоприятно или неблагоприятно ще се отрази на такса битови отпадъци. На този етап – допълни той- получихме от служителите на общината удовлетворителни отговори, но ние ще следим тези въпроси. Може би стартирането на този проект е една добра възможност, но ще бъдем безкомпромисни във връзка с тези решения.“

Изграждането на една такава система е наложително за нашата община по думите и на председателя на Общинския съвет Дечко Петков. Той припомни, че се е занимавал с чистотата на общината и още оттогава е забелязал, че заради географското положение и поминъка в общината се генерират много растителни отпадъци, особено през септември. С течение на годините е станало ясно, че тази маса може да бъде използвана за полезни цели и възможността да се построи такава система е благодарение на това, че Първомай членува в Регионално сдружение на няколко общини и така ще може да се реши един проблем на общината, който касае всички населени места. „Генерират се големи маси отпадъци, няма къде да бъдат изхвърляни и това е предпоставка да бъдат налагане на персонални глоби на кметовете на населени места и общинския кмет-каза Петков- Затова една такава инсталация е необходима, но в съответствие с изискванията на Закона – отстояние, ОВОС и предлагам да подкрепим това решение.

След това проекторешението беше прието с гласовете на всички присъстващи съветници.

Одобрен беше и новият концесионер на минералната вода в село Драгойново - „Вода Драгойна“ ООД, със седалище в София, с управители Иван Иванов и Силви Динева.

От дневния ред отпадна точка, която е предизвикала дискусии по време на обсъждането в комисиите – продажбата на общински имот, който да се ползва за складова база от концесионера на минералната вода в село Драгойново. След намесата на съветниците от коалиция „Възраждане“ и с подкрепата на ГЕРБ, е станало ясно, че продажбата на този имот би затруднил отдаването на концесия на друга фирма ако това се наложи по-рано или дори след изтичането на настоящия договор. От името на кмета Папазов, който отсъстваше от сесията, точката беше оттеглена от председателя на местния парламент.

В края на заседанието Хисто Вълчев припомни поетия от колегите му ангажимент да потърсят възможност и да се намерят пари за ремонт на ритуалната зала в Караджалово, да се довърши ремонтът на кметството в Градина, да се довърши канализацията за дъждовната вода в Татарево, да се ремонтира моста в Крушево и да се асфалтира улица 1 в село Буково.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Въ
    Възмутен!
    6 -3
    15:46, 1 апр 2017
    Дечко Петков да ходи да си гледа работа.Да го и в мошеника бил запознат Той него е и срам,като е толкова запознат,защо неговите работници изхвърляха тази есен 2016 растителни отпадъци (от лук) в близост до река Мечка.Точно заради такива като Дечко Петков и селските бизнесмени на град Първомай младите хора избягаха от града и градът с всеки изминал ден замира и замира...На такива хора единствено мога да им пожелая само по доктори да ходят и от болести да не се избавят.Не забравяйте Господ гледа,може да задавя но не забравя!
Последни новини