15 °C

Съветниците дадоха "зелена светлина" за компостираща инсталация

На провелата се вчера редовна сесия на Общинския съвет, бяха приети направените от кмета и заместниците му предложения.

Без забележки бяха гласувани отчетите на предложенията за три нови общински програми - за закрила на детето, за управление на отпадъците и за развити на туризма в района.

Съветниците дадоха съгласие Общинска администрация да кандидатства по процедура, която би финансирала изграждане на компостиращи инсталации и системи за предварителна обработка на отпадъците, но с уговорката, че внимателно ще следят дали изграждането на такава система няма да навреди на общината.

Думата взе Светозар Славчев, който подчерта, че е от значение „Къде ще бъде разположена тази компостираща система, какъв ще бъде нейният капацитет, отстояние от населени места, съответно въздействие на околната среда, статут на терените, които са в близост до този обект, икономическа обосновка на целия този проект и свързаните с това финансови ангажименти на общината и не на последно място дали по някакъв начин благоприятно или неблагоприятно ще се отрази на такса битови отпадъци. На този етап – допълни той- получихме от служителите на общината удовлетворителни отговори, но ние ще следим тези въпроси. Може би стартирането на този проект е една добра възможност, но ще бъдем безкомпромисни във връзка с тези решения.“

Изграждането на една такава система е наложително за нашата община по думите и на председателя на Общинския съвет Дечко Петков. Той припомни, че се е занимавал с чистотата на общината и още оттогава е забелязал, че заради географското положение и поминъка в общината се генерират много растителни отпадъци, особено през септември. С течение на годините е станало ясно, че тази маса може да бъде използвана за полезни цели и възможността да се построи такава система е благодарение на това, че Първомай членува в Регионално сдружение на няколко общини и така ще може да се реши един проблем на общината, който касае всички населени места. „Генерират се големи маси отпадъци, няма къде да бъдат изхвърляни и това е предпоставка да бъдат налагане на персонални глоби на кметовете на населени места и общинския кмет-каза Петков- Затова една такава инсталация е необходима, но в съответствие с изискванията на Закона – отстояние, ОВОС и предлагам да подкрепим това решение.

След това проекторешението беше прието с гласовете на всички присъстващи съветници.

Одобрен беше и новият концесионер на минералната вода в село Драгойново - „Вода Драгойна“ ООД, със седалище в София, с управители Иван Иванов и Силви Динева.

От дневния ред отпадна точка, която е предизвикала дискусии по време на обсъждането в комисиите – продажбата на общински имот, който да се ползва за складова база от концесионера на минералната вода в село Драгойново. След намесата на съветниците от коалиция „Възраждане“ и с подкрепата на ГЕРБ, е станало ясно, че продажбата на този имот би затруднил отдаването на концесия на друга фирма ако това се наложи по-рано или дори след изтичането на настоящия договор. От името на кмета Папазов, който отсъстваше от сесията, точката беше оттеглена от председателя на местния парламент.

В края на заседанието Хисто Вълчев припомни поетия от колегите му ангажимент да потърсят възможност и да се намерят пари за ремонт на ритуалната зала в Караджалово, да се довърши ремонтът на кметството в Градина, да се довърши канализацията за дъждовната вода в Татарево, да се ремонтира моста в Крушево и да се асфалтира улица 1 в село Буково.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Въ
  Възмутен!
  6 -3
  15:46, 1 апр 2017
  Дечко Петков да ходи да си гледа работа.Да го и в мошеника бил запознат Той него е и срам,като е толкова запознат,защо неговите работници изхвърляха тази есен 2016 растителни отпадъци (от лук) в близост до река Мечка.Точно заради такива като Дечко Петков и селските бизнесмени на град Първомай младите хора избягаха от града и градът с всеки изминал ден замира и замира...На такива хора единствено мога да им пожелая само по доктори да ходят и от болести да не се избавят.Не забравяйте Господ гледа,може да задавя но не забравя!

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
03 мар 2021
Последни новини