24 °C

Съветниците дадоха "зелена светлина" за компостираща инсталация

На провелата се вчера редовна сесия на Общинския съвет, бяха приети направените от кмета и заместниците му предложения.

Без забележки бяха гласувани отчетите на предложенията за три нови общински програми - за закрила на детето, за управление на отпадъците и за развити на туризма в района.

Съветниците дадоха съгласие Общинска администрация да кандидатства по процедура, която би финансирала изграждане на компостиращи инсталации и системи за предварителна обработка на отпадъците, но с уговорката, че внимателно ще следят дали изграждането на такава система няма да навреди на общината.

Думата взе Светозар Славчев, който подчерта, че е от значение „Къде ще бъде разположена тази компостираща система, какъв ще бъде нейният капацитет, отстояние от населени места, съответно въздействие на околната среда, статут на терените, които са в близост до този обект, икономическа обосновка на целия този проект и свързаните с това финансови ангажименти на общината и не на последно място дали по някакъв начин благоприятно или неблагоприятно ще се отрази на такса битови отпадъци. На този етап – допълни той- получихме от служителите на общината удовлетворителни отговори, но ние ще следим тези въпроси. Може би стартирането на този проект е една добра възможност, но ще бъдем безкомпромисни във връзка с тези решения.“

Изграждането на една такава система е наложително за нашата община по думите и на председателя на Общинския съвет Дечко Петков. Той припомни, че се е занимавал с чистотата на общината и още оттогава е забелязал, че заради географското положение и поминъка в общината се генерират много растителни отпадъци, особено през септември. С течение на годините е станало ясно, че тази маса може да бъде използвана за полезни цели и възможността да се построи такава система е благодарение на това, че Първомай членува в Регионално сдружение на няколко общини и така ще може да се реши един проблем на общината, който касае всички населени места. „Генерират се големи маси отпадъци, няма къде да бъдат изхвърляни и това е предпоставка да бъдат налагане на персонални глоби на кметовете на населени места и общинския кмет-каза Петков- Затова една такава инсталация е необходима, но в съответствие с изискванията на Закона – отстояние, ОВОС и предлагам да подкрепим това решение.

След това проекторешението беше прието с гласовете на всички присъстващи съветници.

Одобрен беше и новият концесионер на минералната вода в село Драгойново - „Вода Драгойна“ ООД, със седалище в София, с управители Иван Иванов и Силви Динева.

От дневния ред отпадна точка, която е предизвикала дискусии по време на обсъждането в комисиите – продажбата на общински имот, който да се ползва за складова база от концесионера на минералната вода в село Драгойново. След намесата на съветниците от коалиция „Възраждане“ и с подкрепата на ГЕРБ, е станало ясно, че продажбата на този имот би затруднил отдаването на концесия на друга фирма ако това се наложи по-рано или дори след изтичането на настоящия договор. От името на кмета Папазов, който отсъстваше от сесията, точката беше оттеглена от председателя на местния парламент.

В края на заседанието Хисто Вълчев припомни поетия от колегите му ангажимент да потърсят възможност и да се намерят пари за ремонт на ритуалната зала в Караджалово, да се довърши ремонтът на кметството в Градина, да се довърши канализацията за дъждовната вода в Татарево, да се ремонтира моста в Крушево и да се асфалтира улица 1 в село Буково.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Въ
  Възмутен!
  6 -3
  15:46, 1 апр 2017
  Дечко Петков да ходи да си гледа работа.Да го и в мошеника бил запознат Той него е и срам,като е толкова запознат,защо неговите работници изхвърляха тази есен 2016 растителни отпадъци (от лук) в близост до река Мечка.Точно заради такива като Дечко Петков и селските бизнесмени на град Първомай младите хора избягаха от града и градът с всеки изминал ден замира и замира...На такива хора единствено мога да им пожелая само по доктори да ходят и от болести да не се избавят.Не забравяйте Господ гледа,може да задавя но не забравя!

Хороскоп за 01.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В момента не виждате по-далече от носа си. Събудете се, огледайте се, животът не е само в ежедневните душевадни проблеми. За тези от вас, които работят над себе си, с други думи учат нещо, звездите вещаят пълен успех.
01 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес работата ще ви донесе удовлетворение, дори не е изключено да получите похвала от вашите работодатели. Определено имате нужда от повече контакти, не се ограничавайте единствено с добре познатия ви кръг от хора. Потърсете път към семейната хармония.
01 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате силното желание днес да се заловите здраво за работа, за да реализирате ново начинание. Това ще ви отнеме доста усърдност и енергия, но пък резултата си заслужава. Не се спирайте пред никакви трудности и ще успеете.
01 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Времето ви ще минава в работа и делови разговори, с които ще договаряте бъдещите си проекти. Ако не се разсейвате ще си спестите главоболия. Всичко може да мине и по-леко, от вас зависи, като пестите разумно силите си. Други от вас ще се занимават с неща, които ги карат да се чувстват спокойни и удовлетворени.
01 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Известно напрежение в отношенията ви с околните ще намали активността ви на работното място. Не, че отдавате голямо значение на това, но ще бъдете възпрени по други причини. Помислете дали не допускате грешка в подхода си към служебен проблем, защото тя може да ви струва повече.
01 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще ви се налага да се занимавате с много и различни дела и да сте в непрекъснато движение. В това обаче е стихията ви, затова се справяте блестящо със задълженията си. Колега ще бъде очарован от ваша постъпка, с която значително го улеснявате в работата му. Подходете с разбиране към вълненията на свой близък, дори да не сте съгласни с намеренията, които има.
01 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Част от представителите на знака ще прекарат този ден сред приятелско обкръжение, което ще ви даде възможност да се разтоварите от грижите си напоследък. Разработвате идея, в която има бъдеще, но избързвате твърде много и това рискува да я осуети. Отношенията ви с постоянни партньор се стабилизират, скоро ще се радвате на хармонична връзка.
01 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не пропускате да изтъкнете заслугите си за развитието на обща задача, но днес са възможни недоразумения. Замисляте ходове, които е добре да огледате от всичките им страни, има риск да бъдете отстранени или да ви атакуват от към слабото ви място. Включете се в подготовката на предстоящо мероприятие, в семейството или в службата.
01 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Добре е да оцените подкрепата, която ви се дава, бъдете благодарни на хората и им покажете това. Но не участвайте в собствените им битки, щом това е извън вашите интереси. Стресът може да бъде овладян, ако отделяте повече време за лични занимания, в това число да слушате музика и се наслаждавате на красиви неща.
01 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Успешен ден за индивидуални изпълнения. Самостоятелната ви дейност ще даде резултати, както в творческата работа, така и в бизнеса. Не се претоварвайте. Щадете сърцето си, а също и крайниците. Много любов витае около вас и с романтичната си наг-ласа ще създадете настроение и радост в околните. Не забравяйте приятелите си.
01 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Заслугата ви за решаването на общ проблем и ще ви донесе популярност. Умората и грижите ще ви накарат да потърсите по-приятни занимания, с които да разнообразите деня си. Приятелска покана или друга интересна среща ще внесе настроение и подтикне към сближаване с цел печалба.
01 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Обърнете внимание на нещата, които имат пряко отношение към вас. Едни от тях са работата, партньорите, любимите ви хора и времето. Добрите отношения в семейството ще ви позволят заедно да планирате идващите дни. Опитайте се да внесете спокойствие там, където то липсва, като се погрижите и за собствените си удоволствия.
01 окт 2020
Последни новини