18 °C

Да участваме в изграждането на компостираща система предлага кметът

Кметът Папазов предлага община Първомай да участва в процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци“.

Община Първомай е член на Регионално сдружение за управление на отпадъци, заедно с общините Асеновград, Садово и Лъки. Затова е необходимо подписване на споразумение между тези общини и приемане от ОбС-и на решение за ангажимент на всяка от тях във връзка с кандидатстването и удовлетворяване на условията за допустимост.

Кметът иска и пълномощие да преговаря по процедурата и ангажиране с условията за кандидатстване: Община Първомай да не става член на друго сдружение през следващите 5 години; изградената по тази процедура инфраструктура да стане общинска собственост; придобитото да не се прехвърля на трети лица, да изпълнява плана заедно с другите общини. Освен всичко останало, общината трябва да се ангажира с финансово участи, равно на дяловото ѝ участие, определено в Споразумението за партньорство.

Основната цел на една такава система е да се намали количеството на депонирания отпадък и чрез компостиране на зелени и биоразградими отпадъци те да бъдат рециклирани. Това би довело до по-ефективното използване на отпадъците като ресурс, което е и цел на Националния план за управление на отпадъците. Според него до 2020 година количеството на депонираните биоразградими отпадъци трябва да бъде ограничено до 35% от общото количество, образувано през 1995 г. И да се увеличи дялът на разделно събраните отпадъци.

На предстоящата утре – 30 март 2017 г. сесия на местния парламент, това решение ще бъде разгледано и гласувано.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ко
  Кой на кого
  8 0
  15:38, 29 мар 2017
  Губи ми се нещо най-същественото, а именно: за какви пари става въпрос, кой ще ги дава и кой ще ги взема?
 • 2
  12
  1212112
  8 0
  16:00, 29 мар 2017
  Това е ясно , че ни им е ясно.
  Но от общината да организират почистването на улиците от пясъка които хвърляха зимата и да ПОЧНАТ да кърпят дупки и да асфалтират нещо , че забравихме какво е асфалт.
  Заприличали сме на едно голямо село.
 • 3
  С.
  с.първомай
  4 0
  21:24, 29 мар 2017
  Толкова е смешен Градът,колкото е смешен и Кметът! Разбират им главите от компостиране,колкото от ползването на лъжица при ядене на спагети..да не говорим за нож и салата...пълен смях..първомайски хумор...висш общински интелект
 • 4
  Ба
  баба Минка
  2 0
  22:52, 29 мар 2017
  И за кво ни е тва нещо,яде ли се, пие ли се ,кой ще го ползва и най -важното, кой ще прибере парите за сичката тая глупост? То втасахме с други те работи в селото ни и само тва ни липсва?
 • 5
  Се
  Селянин
  1 0
  09:29, 30 мар 2017
  Доколкото разбирам от неясните обяснения, това са две различни работи. Разделното събиране и компостирането на зелена маса е много добре за нашето "село" с големи дворове, листа и треви. Предварителното третиране на битовите отпадъци не мисля, че ни е от някаква местна полза. И двете неща могат да станат проблем единствено ако някой главок избере кофти място за направата им след време.

Хороскоп за 09.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
По-често се вслушвайте във вътрешния си глас, той е извор на истини и съвети от извора. Ще общувате добронамерено с конкурентите си, с което ще ги спечелите за обща задача. Реагирайки адекватно на създадената ситуация, ще подобрявате имиджа и финансите си. Реализирана мечта.
09 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
За да дадете всичко от себе си заложете на емоционалните си възприятия. Няма да се лутате в търсене на подходящото решение, но повече предпазливост не ще ви бъде излишна. Близките ще ви стимулират.
09 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делова задача ще ви накара да ускорите работата си по нея. В сътрудничество с колеги и партньори ще я приключите в срок, без излишни вълнения. Новости от интимен характер ще ви подтикнат към повече обвързване с партньора. Вести от чужбина ще ви подтикнат към вземане по-бързи решения.
09 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Служебните въпроси не търпят отлагане, част от времето ви ще е запълнено с тях. Помислите за организацията и реда на работното място, сътрудниците ви/ако имате такива/ също ще се включат в мероприятията. Не пренебрегвайте добрата си форма, има какво да направите, за да се поддържате в нужната ви кондиция.
09 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приоритетите на повечето от вас днес са свързани с въпроси, касаещи човека до вас. Стремите се към разбирателство и се опитвате да елиминирате нещата, които ви пречат да го постигнете. Ваш близък ще ви помоли за услуга, с която можете да му бъдете особено полезни. Не отказвайте предложение за вечерта, ще успеете да се отпуснете и да прекарате наистина приятно.
09 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е в общуването си днес да срещнете несъгласие по въпроси, които считате за вече решени и това отново да ви върне назад. Отнесете се с повече внимание към чувствата и вълненията на околните и тогава нещата ви ще потръгнат. Често болката ни помага да осъзнаем истини, които подминаваме, без да осмислим.
09 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Късметът ви днес ще работи и скоро ще се похвалите с осъществени намерения. Умело ще се възползвате от нечие несправяне с работата и ще блеснете със способностите си. Някои ще получат предложение за нова или допълнителна заетост. Промените, към които се стремите ще наложат повишаване на образоваността ви.
09 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отхвърляте задачите си. Финансовите ви възможности ще пораснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
09 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стрелец Финансови успехи ще ви зарадват. Не е това, от което имате нужда, но на този етап - добре. Ако ви се налага да пътувате, много внимавайте като шофирате. Вечерта се поглезете заедно с любимия човек, като си подарите взаимно нещо вълнуващо.
09 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
09 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес много неща ще ви носят добро настроение и създават усещане за сигурност. Сред тях на първо място са близките ви хора, наградете ги с приветливото си поведение и добра дума. При други се очертават постигнати споразумения и финансови придобивки. Ще можете да си позволите и нещо повече за себе си.
09 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Градивното ви отношение към трудовите ви ангажименти ще ви изведе до финансов успех. Гостоприемни сте и това ще ви натовари с повече грижи. Ще се опитат да ви въвлекат в чужди проблеми. Независимо от желанието да сте полезни се дистанцирайте за момента. Решимостта ви ще ви бъде от полза.
09 май 2021
Последни новини