4 °C

Да участваме в изграждането на компостираща система предлага кметът

Кметът Папазов предлага община Първомай да участва в процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци“.

Община Първомай е член на Регионално сдружение за управление на отпадъци, заедно с общините Асеновград, Садово и Лъки. Затова е необходимо подписване на споразумение между тези общини и приемане от ОбС-и на решение за ангажимент на всяка от тях във връзка с кандидатстването и удовлетворяване на условията за допустимост.

Кметът иска и пълномощие да преговаря по процедурата и ангажиране с условията за кандидатстване: Община Първомай да не става член на друго сдружение през следващите 5 години; изградената по тази процедура инфраструктура да стане общинска собственост; придобитото да не се прехвърля на трети лица, да изпълнява плана заедно с другите общини. Освен всичко останало, общината трябва да се ангажира с финансово участи, равно на дяловото ѝ участие, определено в Споразумението за партньорство.

Основната цел на една такава система е да се намали количеството на депонирания отпадък и чрез компостиране на зелени и биоразградими отпадъци те да бъдат рециклирани. Това би довело до по-ефективното използване на отпадъците като ресурс, което е и цел на Националния план за управление на отпадъците. Според него до 2020 година количеството на депонираните биоразградими отпадъци трябва да бъде ограничено до 35% от общото количество, образувано през 1995 г. И да се увеличи дялът на разделно събраните отпадъци.

На предстоящата утре – 30 март 2017 г. сесия на местния парламент, това решение ще бъде разгледано и гласувано.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ко
  Кой на кого
  8 0
  15:38, 29 мар 2017
  Губи ми се нещо най-същественото, а именно: за какви пари става въпрос, кой ще ги дава и кой ще ги взема?
 • 2
  12
  1212112
  8 0
  16:00, 29 мар 2017
  Това е ясно , че ни им е ясно.
  Но от общината да организират почистването на улиците от пясъка които хвърляха зимата и да ПОЧНАТ да кърпят дупки и да асфалтират нещо , че забравихме какво е асфалт.
  Заприличали сме на едно голямо село.
 • 3
  С.
  с.първомай
  4 0
  21:24, 29 мар 2017
  Толкова е смешен Градът,колкото е смешен и Кметът! Разбират им главите от компостиране,колкото от ползването на лъжица при ядене на спагети..да не говорим за нож и салата...пълен смях..първомайски хумор...висш общински интелект
 • 4
  Ба
  баба Минка
  2 0
  22:52, 29 мар 2017
  И за кво ни е тва нещо,яде ли се, пие ли се ,кой ще го ползва и най -важното, кой ще прибере парите за сичката тая глупост? То втасахме с други те работи в селото ни и само тва ни липсва?
 • 5
  Се
  Селянин
  1 0
  09:29, 30 мар 2017
  Доколкото разбирам от неясните обяснения, това са две различни работи. Разделното събиране и компостирането на зелена маса е много добре за нашето "село" с големи дворове, листа и треви. Предварителното третиране на битовите отпадъци не мисля, че ни е от някаква местна полза. И двете неща могат да станат проблем единствено ако някой главок избере кофти място за направата им след време.
Последни новини