15 °C

Да участваме в изграждането на компостираща система предлага кметът

Кметът Папазов предлага община Първомай да участва в процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Комбинирана процедура за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации и на инсталации за предварително третиране на битови отпадъци“.

Община Първомай е член на Регионално сдружение за управление на отпадъци, заедно с общините Асеновград, Садово и Лъки. Затова е необходимо подписване на споразумение между тези общини и приемане от ОбС-и на решение за ангажимент на всяка от тях във връзка с кандидатстването и удовлетворяване на условията за допустимост.

Кметът иска и пълномощие да преговаря по процедурата и ангажиране с условията за кандидатстване: Община Първомай да не става член на друго сдружение през следващите 5 години; изградената по тази процедура инфраструктура да стане общинска собственост; придобитото да не се прехвърля на трети лица, да изпълнява плана заедно с другите общини. Освен всичко останало, общината трябва да се ангажира с финансово участи, равно на дяловото ѝ участие, определено в Споразумението за партньорство.

Основната цел на една такава система е да се намали количеството на депонирания отпадък и чрез компостиране на зелени и биоразградими отпадъци те да бъдат рециклирани. Това би довело до по-ефективното използване на отпадъците като ресурс, което е и цел на Националния план за управление на отпадъците. Според него до 2020 година количеството на депонираните биоразградими отпадъци трябва да бъде ограничено до 35% от общото количество, образувано през 1995 г. И да се увеличи дялът на разделно събраните отпадъци.

На предстоящата утре – 30 март 2017 г. сесия на местния парламент, това решение ще бъде разгледано и гласувано.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ко
  Кой на кого
  8 0
  15:38, 29 мар 2017
  Губи ми се нещо най-същественото, а именно: за какви пари става въпрос, кой ще ги дава и кой ще ги взема?
 • 2
  12
  1212112
  8 0
  16:00, 29 мар 2017
  Това е ясно , че ни им е ясно.
  Но от общината да организират почистването на улиците от пясъка които хвърляха зимата и да ПОЧНАТ да кърпят дупки и да асфалтират нещо , че забравихме какво е асфалт.
  Заприличали сме на едно голямо село.
 • 3
  С.
  с.първомай
  4 0
  21:24, 29 мар 2017
  Толкова е смешен Градът,колкото е смешен и Кметът! Разбират им главите от компостиране,колкото от ползването на лъжица при ядене на спагети..да не говорим за нож и салата...пълен смях..първомайски хумор...висш общински интелект
 • 4
  Ба
  баба Минка
  2 0
  22:52, 29 мар 2017
  И за кво ни е тва нещо,яде ли се, пие ли се ,кой ще го ползва и най -важното, кой ще прибере парите за сичката тая глупост? То втасахме с други те работи в селото ни и само тва ни липсва?
 • 5
  Се
  Селянин
  1 0
  09:29, 30 мар 2017
  Доколкото разбирам от неясните обяснения, това са две различни работи. Разделното събиране и компостирането на зелена маса е много добре за нашето "село" с големи дворове, листа и треви. Предварителното третиране на битовите отпадъци не мисля, че ни е от някаква местна полза. И двете неща могат да станат проблем единствено ако някой главок избере кофти място за направата им след време.

Хороскоп за 28.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
28 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
28 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
28 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
28 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
28 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
28 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
28 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
28 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
28 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
28 сеп 2020
Последни новини