Болница със скандална оферта за секцио по желание

Скандална оферта за раждане със секцио по желание на частната болница "Уни Хоспитал" в Панагюрище е публикувана в интернет сайт за медицински услуги.

Предложението към бъдещите родилки на частното лечебно заведение, което бе открито през юни 2016 г. от премиера Бойко Борисов, е с цена от 550 лева. Рекламата е публикувана още на 6 февруари, като бременните могат да си купуват ваучери до 1 май т.г.

В публикувания текст към офертата си, от "Уни Хоспитал" твърдят, че "вече секцио може да бъде направено и по желание на жената".

Това обаче категорично не е вярно, а офертата е в нарушение на Закона за здравето (член 190, ал. 2 - Медицинските специалисти, както и лечебните заведения, не могат да използват за своята дейност търговска реклама - бел.ред), както и на медицинския стандарт по акушерство и гинекология, тъй като в България до момента, макар и много дискутирано, раждането чрез секцио по желание не е разрешено, тоест е незаконно.

От пациентските организации "Заедно с теб" осъдиха остро рекламата на "Уни Хоспитал", като призоваха здравния министър д-р Илко Семерджиев да назначи проверка.

На офертата реагира и бившият здравен министър д-р Стефан Константинов, който е акушер-гинеколог. В личния си профил във Фейсбук, той написа: 

"Ей, панагюрци, това да не са ви корнишони? Цезаровото сечение си е сериозна операция с краткосрочни и дългосрочни рискове за жената и бебето. Обяснявате ли на бременните и техните роднини, какво може да се случи? Дали те биха рискували без причина здравето си, ако имаха истинска информация и алтернатива? В текстчето, изглежда писано от четвъртокурсник тройкаджия, няма нищо за опасностите и възможните последствия. Оправдава ли желанието да станете популярни и да облекчите финансовото си положение такава агресивна реклама, нарушаваща българските закони? Дали Изпълнителна агенция "Медицински одит" ще се сезира?"

От Министерството на здравеопазването заявиха пред Дир.бг, че вече са получили сигнал за скандалната оферта, като по-късно през деня ще обявят официалната си позиция. 

Екипът на Дир.бг не успя да се свърже с управителя на "Уни Хоспитал" д-р Лучия Добрева, като от кабинета й заявиха, че ще й предадат за обаждането ни.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    66
    66666
    1 0
    13:59, 16 мар 2017
    Това е масова практика дори ти предлагат да си избереш дата
Последни новини