САЩ започнаха да разполагат ПРО в Южна Корея

Въоръжените сили на САЩ започнаха разполагане на елементи от система за противоракетна отбрана в Южна Корея, съобщава "Франс прес", позовавайки се на Тихоокеанското командване на САЩ.

Предприетите от Вашингтон действия идват ден след поредното изпитание на ракети от страна на КНДР. Северна Корея обяви, че е "тренирала атака срещу американски бази в Япония". Лидерът на КНДР е сниман да ръкопляска след ракетния тест. Три от четирите изстреляни ракети са паднали провокативно в японската изключителна икономическа зона. Според експерти една от изпитаните ракети може да е междуконтинентална ракета.

В съобщение американското командване отбелязва, че разгръщането на противоракетен комплекс с подвижно наземно базиране за прехващане на ракети със среден обсег на действие над атмосферата (Terminal High-Altitude Area Defence - THAAD) ще "допринесе за разполагане на противоракетна система за отбрана и подобряване отбраната на САЩ-Южна Корея срещу севернокорейски ракетни заплахи".

Ускорената програма на КНДР за изпитание на ядрени оръжия и изстрелване на балистични ракети представлява заплаха за международния мир и сигурност, както и са в нарушение на резолюции на Съвета за сигурност на ООН, допълва командването.

Миналата година САЩ и Южна Корея постигнаха съгласие за разгръщане на система THAAD. Русия и Китай категорично се противопоставят, тъй като разглеждат системата като заплаха за сигурността им.

В съобщението на Тихоокеанското командване, което ръководи американските военни операции в Азиатско-тихоокеанския регион, се пояснява, че системата е с отбранителен характер и не представлява заплаха за други държави в региона.

Системата може да прихваща и унищожава ракети с малък и среден обсег на действие по време на финалната фаза на полета.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини