Кукери от Орехово гониха злите духове от Караджалово

    Кукерската група на село Орехово гостува в Караджалово, за да гони злите духово ден преди Заговезни.

    Те представиха обичая „Старците на пуст“ и показаха как повече от 120 години го  изпълняват с автентичните маски, тюбмелеци и чанове. В дървено рало „Старецът“ впряга две „Невести“, а едно от главно действащите лица „Арапинът“ ги подкарва по улиците. С тях вървят „Циганка“, която се предполага, че е жена на „Арапина“ и кукерска група. Всички роли се изпълняват от мъже, облечени с овчи и кози кожи с косъма навън. Те символично оплождат земята, наричайки  за здраве и берекет, а околните от време навреме крадат някоя от „Невестите“. Накрая Арапинът „засява земята“ и я покрива със слама. Следобеда на Заговезни се събират на центъра на селото, където палят огън и го прескачат за здраве.

    Гости на караджаловци бяха певческите групи на селата Езерово и Бяла река и танцовия състав на Татарево. За пръв път се представиха и децата от детския танцов състав "Хорцето" в село Караджалово.  Читалищните самодейци разказаха за обичая Хамкане.

    Кулминация на празника беше карнавала, в който се включиха деца от детската градина и училището в селото и техните гости от Клуба на радостта.

    Между многото индийски принцеси и пирати имаше и забавни попадения – ловец с истинско куче, готвача шеф Манчев, Богинята на плодородието, циганката-гледачка, Магьосникът Мерилин, тримата мускетари без Дартанян, Ягодката и малък Чарли Чаплин с фрак, семейство Милинки, Флинтстоун и други. Над 60 деца  представиха своите костюми, а затруднено журито връчи лентата „Мис карнавал“ на двете девойки, дошли от Черния дворец, а „Мистър карнавал“ на двамата братя Мони и Бони.

    В традиция се превърна не само празникът да се открива от Пеено хоро и да завършва с прескачането на огъня, а и кметът на селото Марияна Колева да иска прошка от своите съселяни.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини