БСП и ГЕРБ подредиха листите за изборите. Преглед на печата

Новите управляващи, очакванията и бъдещите им действия са сред актуалните теми на вестниците в понеделник.

"Румен Радев ще взема над 10 000 лева, Геpджиков - минимyм 4975 лева... Рекордни заплати очакват новите депyтати, които ще бъдат избpани на 26 маpт, както и премиера и президента. 3210 лв. ще бъде оcновната заплата на депyтатите... Това е c 234 лв. повече, отколкото на вече заминалите cи от 43-ия паpламент, покaзват изчиcленията на "24 чаcа" по данни на НСИ... За депутатите 3210 лв. е базата, въpxy която cе начиcлява добавка от 1% за вcякa година тpyдов cтаж. Напpимеp пpи пpоcлyжено вpеме от 30 г. заплатата cтава над 4200 лв. Допълнително има и cyми за yчаcтие в комиcии..." - в. "24 часа".

"БСП иска ревизия на дълга от 16 млрд. лв. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова на заседание на Националния съвет на партията, който се провежда днес. Нинова обяви, че ще отправят искането си за ревизия на дълга официално до служебния премиер, съобщи Инвестор.бг. В началото на 2015 г. правителството на Бойко Борисов изтегли външен дълг от 16 млрд. лв. Лидерът на БСП поясни, че въпросите, които са важни по дълга са кога е взет, колко, при какви условия, от кои банки и кои консултанти... По отношение на твърдението, че взетият дълг е непокътнат и стои във фискалния резерв, тя попита защо правителството на ГЕРБ е задлъжняло България с 16 млрд. лв. "Ще го отправим писмено и официално до служебния премиер. Кога е взет, колко, при какви условия, с какви лихви, от кои банки и кои консултант", подчерта лидерът на БСП..." - в. "Сега".

"Новият шлем на БСП в енергетиката ще ни доведе до катастрофа, обяви бившият министър Делян Добрев по време на Петата национална политическа академия на Жени ГЕРБ. "Добавили са и седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това означава, че са им необходими 45 млрд. лв., които няма откъде да бъдат осигурени. Отне ни осем години да разплатим 3 милиарда лева за старият енергиен шлем на БСП.Останалите идеи в програмата им са също толкова безумни. Причината предложенията им да са толкова далеч от здравия разум е, че имат една единствена цел - да се докопат до властта на всяка цена", заяви Добрев..." - в. "Стандарт".

Предизборната тематика доминира в информационния поток на всекидневниците.

"Девет министри от кабинета "Борисов 2" са водачи на листи на ГЕРБ. От партията се похвалиха също, че са дали предимство на гражданската квота. 40% от хората в листите идват от нея. Личат имена на известни музиканти като Калин Вельов, лекари и специалисти. Благоевград - Цветан Цветанов Бургас - Ивелина Василева Варна - Лиляна Павлова Велико Търново - Цветан Цветанов Видин - Владимир Тошев Враца - Петя Аврамова Габрово - Томислав Дончев Добрич - Пламен Манушев Кърджали - Цвета Караянчева Кюстендил - Кирил Калфин Ловеч - Николай Нанков Монтана - Дилян Димитров Пазарджик - Екатерина Захариева Перник - Красимир Велчев Плевен - Ивайло Московски Пловдив-град - Бойко Борисов Пловдив-област - ген. Константин Попов Разград - Десислава Атанасова Русе - Пламен Нунев Силистра - Владислав Горанов Сливен - Десислава Танева Смолян - Даниела Дариткова София 23МИР - Томислав Дончев София 24МИР - Владислав Горанов София 25МИР - Бойко Борисов София-Област - Николина Ангелкова Стара Загора - Емил Христов Търговище - Теменужка Петкова Хасково - Делян Добрев Шумен - Румен Генов Ямбол - Юлиян Папашимов" - в. "Стандарт".

"Нова Йотова, aктьоpът Любомиp Ковачев и лекоатлет без pъце cа кaндидати на БСП Децата на покойния Димчо Михалевски, на цветния Илия Баташки, на Янчо Таков и Гeоpги Пиpинcки cа чаcт от младите лица..." - в. "24 часа".

"Националният съвет на БСП прие окончателно листите на коалиция "БСП за България" за изборите и представи извънпартийните лица в тях. Лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви, че 40 на сто от водачите са нови лица и че в списъците има 56 души извън БСП, които се кандидатират от нейно име... При обявяването на имената стана ясно, че от неправителствения сектор идват певицата и актриса Нона Йотова и актьорът Любомир Ковачев, снимал се в рекламите за цифровизацията на ефира. Парламентът ще атакува и преподавателят по психология Христо Монов, който бе депутат от левицата в по-миналия парламент, стрелецът Таньо Киряков, също депутат в предишни НС, професорът по пантомима Александър Илиев и др. Водачи на листи ще бъдат и доскорошните депутати Кирил Добрев, Драгомир Стойнев, Валери Жаблянов, ветеранът Стефан Данаилов и т.н. По време на съвета най-голямата интрига бе как ще се разпределят местата във Варна. Там пленумът пренареди списъците служебно заради "нарушени правила" при номинирането - по думите на лидера Корнелия Нинова... Както "Сега" писа, във Варна до последно се води битка за подреждането на листите между шефа на градската организация Борислав Гуцанов и хората на доскорошния депутат Красимир Янков, сред които е и председателят на областната организация Георги Андреев. Самият Янков оглави листата в Добрич. В крайна сметка за водач в морската столица бе оставен Стефан Данаилов, следван от образователния министър в кабинета "Орешарски" проф. Анелия Клисарова, Георги Андреев, Александър Паунов от Комунистическата партия и т.н. Гуцанов изобщо няма да е кандидат за следващото НС. Предложено бе той и председателят на социалистите в Бургас Атанас Зафиров, който също няма да се бори за 44-тото НС, да станат нови членове на изпълнителното бюро на социалистите. В крайна сметка обаче пленумът реши в тясното ръководство да влезе само Зафиров, а на Гуцанов не достигна един глас... Напрежение предизвикаха и листите във Видин, Търговище и Разград. Във Видин редица номинирани активисти са си направили отвод. В града традиционен водач беше бившият лидер на социалистите Михаил Миков, но той изпадна листите. В Разград и Търговище се оплакали, че им спускат парашутисти от централата в София..." - в. "Сега".

"Уважавам решението на Националния съвет на БСП да избере само Атанас Зафиров за член на Изпълнителното бюро на партията. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти във връзка с проведения избор на нови членове на Изпълнителното бюро на БСП, след който стана ясно, че само Атанас Зафиров влиза в бюрото, а на Борислав Гуцанов не му достигна 1 глас. На въпрос дали се чувства бламирана, тя отговори: "Не. Уважавам решението на Националния съвет, преценили са колегите ,че Атанас Зафиров е добро предложение и го приемат. Борислав Гуцанов не приемат", заяви лидерът на БСП..." - в. "Труд".

"Валентин Николов e вторият бивш депутат от Патриотичния фронт в миналия парламент, който отказа да е част от кандидатите на новосформираната коалиция с ВМРО и "Атака" за предсрочните избори. През седмицата това направи и най-активният народен представител в 43-ото НС Димитър Байрактаров. "За мен тази коалиция е абсолютно безпринципна", каза днес по "Нова телевизия" Николов. Според него не е нормално хора, които са се съдили, нападали и дори са стигали до бой, да са заедно. "За мен не е нормално аз като човек, осъдил Волен Сидеров в две дела за клевета, да бъда в тази компания", заяви Николов. По думите му напускането му не е единственото, това са решили и голяма част от членовете на Патриотичния фронт в Добрич." - в. "Дневник".

"Системните партии и техните представители в ЦИК саботират машинното гласуване и искат да го няма", каза днес по Би Ти Ви Петър Славов от политическото ръководство на "Нова република". Според него това е така, защото то ще намали огромния брой невалидни бюлетини. Освен това ще намалеят и опашките пред секциите, особено в чужбина. "Всяка преференция ще се отчита и това не им харесва на системните партии, защото ще има реална мажоритарност и листите, които са наредили в партийните си централи, ще бъдат разместени", допълни Славов. "Борисов наскоро каза, че сме му извивали ръцете за електронното гласуване. Държа да отбележа две неща - първо, машинно и електронно гласуване са две различни неща. Ние бяхме вносители на законопроекта, който въвежда електронно дистанционно гласуване от 2019 година. И, второ, не аз, а 2 милиона българи му извиха ръцете това да се случи", коментира Славов в заключение." - в. "Дневник".

"ИТ компанията "Лирекс" ООД е направила предложение до ЦИК за промяна в главното условие за участие в обществената поръчка за машини за гласуване, което според фирмата е дискриминационно, става ясно от документи за поръчката, публикувани на сайта на комисията снощи. Става дума за изискването, че "кандидатите трябва да са изпълнили дейности с предмет и обем (обемът няма значение) идентични или сходни с тези на поръчката (машинно гласуване) през последните три години, считано от датата на подаване на заявлението". От "Лирекс" посочват, че всичките проведени през последните 3 години 5 обществени поръчки за наемане на машини за гласуване са спечелени от "Сиела Норма" АД - четири самостоятелно и една в консорциум. "Поставеното изискване практически ограничава участието в процедурата до този единствен потенциален кандидат, създавайки фактически монопол в негова полза", пише управителят на "Лирекс" Манол Илиев. "Напълно допустимо е компания, която е изпълнявала сходна дейност в по-дълъг времеви период преди 2014 г. да има възможност за изпълнение на обществената поръчка", смята Илиев. "Поставеният критерий за подбор в обявлението и документацията за участие напълно съответства на Закона за обществените поръчки" (чл. 63, ал. 1, т. 1, буква "б"), е отговорила в свое становище председателката на ЦИК Ивилина Алексиева. "Като се има предвид спецификата, сложността, кратките срокове, значимостта на поръчката, е логично възложителят да изисква кандидатите да имат опит в сходни дейности", посочва Алексиева. И уточнява, че не е задължително кандидатът да е извършвал дейности по машинно гласуване при провеждане на избори и няма ограничение дейността да е само на територията на България." - в. "Труд".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини