Данчо Андреев е Винопроизводителят на 2016 година

    Най-добрият винопроизводител за 2016 година в Първомай е Йордан Андреев. Видимо развълнуван той прие наградата си от кмета на общината Ангел Папазов и с радост поздрави всички колеги по случай Трифон Зарезан. Ние редовно участваме – каза още Данчо и пожела догодина всички да направят още по-хубави вина.

    Защо Данчо говореше в множествено число, стана ясно по време на кратката пресконференция след награждаването– той има общо лозе с Дончо Дончев, а за да се получи напитката е бил съветван от друг известен майстор – Янко Янков: „Много му благодаря, той ми помогна да направя най-доброто вино, той ми е главен консултант“- похвали го Йордан Андреев. Накратко – Данчо има добра компания не само за пиене на вино, но и за създаването му.

    Тази година гроздето е било хубаво, но реколтата малка. Затова Винопроизводителят купил мерло от Татарево и така в съотношение 80:20 домашен памид срещу купешко мерло забъркал елексира си.

    До преди 5 години активно помагал на дядо си и на баща си. Оттогава вече се оправя сам. От малък е свикнал в дома им да има грижи за лозето и виното. Цялата им къща е обградена от асми.

    За Данчо хубостта на виното зависи от компанията, с която го пиеш, и от мезето. Затова има предложение: освен конкурс за винопроизводител, да се прави и конкурс за най-добро мезе.

    На грамотата, която получи не пише неговото име. Така е от години – организаторите нямат време да напишат имената на победителите. Затова пък остана особено доволен от наградата – съд за съхранение на вино, защото според него това е една от най-важните предпоставки, за да се получи хубаво вино са чистите и добре направени съдове. Разбрал го когато виното в старите бурета не се получило добре. Затова и инвестирал в нови съдове. Сега обеща догодина в новия съд да направи бяло вино.

    Пробите бяха оценявани от компетентно жури технолози.

    Подгласници на Йордан Андреев са Георги Богданов и Георги Кирев. Тази година бяха дадени две награди за бяло вино – на първо място е Желязко Павлов, а втори – Петър Караславов. Всички отличени получиха малки парични суми и грамоти. Също без техните имена.

    Празникът на виното в Първомай беше посетен от гости от съседни общини и Аграрния университет в Пловдив.

    За доброто настроение се грижеха оркестър „Дионис“, танцовите състави „Хорцето“ и „Евридика“ , както и фирмите представящи своите вина.  

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ла
      лаик във винарството
      5 0
      21:39, 13 фев 2017
      Данчо, да ти е честита наградата!Пожелавам ти жив и здрав да си , догодина да направиш още от доброто си вино и да почерпиш от него на някоя екскурзия!
    Последни новини