Винопроизводители умуваха по закона за виното

Има доста европейски програми за обновяване и създаване на нови лозя, така че апелирам да действате в тази насока. Не се притеснявайте и за цените – с тези думи се обърна към лозари и производители на вино и спиртни напитки изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев. Над 100 души откликнаха на поканата на народните представители от ГЕРБ Пловдив област за среща, свързана с новия законопроект за виното и спиртните напитки, внесен в НС в началото на тази година. Участваха депутатите Димитър Лазаров, Силвия Хубенова и Илия Пашев, изпълнителният директор на Изпълнителната Агенция по лозата и виното Красимир Коев, Георги Ралчев, директор на отдел в Дирекция „Растениевъдство“ към Министерството на земеделието и храните, председателят на Националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов, Васил Дандаров, началник Митница Пловдив и Еванджелин Станчева, инспектор Отдел „Акцизи“,  зам. областният управител д-р Христо Грудев, Антоанета Бакалова, директор на Териториалната дирекция по лозата и виното, както и директорът на Областната земеделска служба Велина Панчева и административният директор на Областната дирекция на Държавен Фонд „Земеделие“ Йосиф Ячев.

Засега Законопроектът е разгледан в Комисията по земеделие и предстои да се гласува на първо четене в Народното събрание, така че нашата среща е точно навреме и ако направите допълнения или предложения, ще можем да ги имаме предвид – каза народният представител Димитър Лазаров в началото на срещата.

В резултат – постъпиха и първите предложения за допълнение и прецизиране на текстове от Законопроекта. Направи ги преподавател по лозарство в Аграрния университет в Пловдив. Предложения дойдоха и от собственик на малка изба в Златовръх, който приветства срещата като възможност за директен разговор и се ангажира писмено да предаде чрез народните представители конкретните си идеи за включване на облегчения за т.н. дребни или малки винопроизводители. Част от тях са свързани със синхронизиране на сроковете за подаване на документи към Агенция Митници и към Агенцията по лозата и виното, които, по думите му, до този момент ангажират голяма част от времето на собствениците на малките винарски изби.

Законопроектът защитава правата на легалните винопроизводители, едновременно с това и на потребителите, стана ясно от срещата. За първи път се регламентира, че вино ще се прави само от грозде като се забранява добавянето на спирт;  тежестта по воденето на 6 дневника по технологичен контрол се намалява като се въвежда изискване за въвеждане на данните в три; контролът върху производството – от гроздето до продажбата ще извършва Изпълнителната агенция по лозата и виното и така ще се гарантира качеството на продуктите от техния материал, през технологията до получаването им от крайния клиент. В този смисъл Агенцията ще добие правомощия по подобие на Агенцията по храните и инспекторите й ще могат да правят проверки не само при производството на грозде и преработката му, но и в магазинната мрежа и в питейните заведения.

Повече от два часа продължи дискусията по новия Законопроект – засегна се и темата за сдружаване на производителите в браншови организации: форма, която среща държавно подпомагане и е в услуга на земеделските стопани от всички сектори. Среща в подобен формат и по същата тема ще има и следващата събота, 4 февруари. Тя отново е инициирана от народните представители от ГЕРБ Пловдив Област и Изпълнителната Агенция по лозата и виното, но за да обхване всички производители от региона, ще се проведе в Карлово,  в залата на Общината от 10 часа. 

Пресцентър ГЕРБ

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини