18 °C

Сушилник от сешоар си направи първомайски пчелар

Изображение 1 от 2

  Пчеларят Динко Петков ни представи направения от него сушилник за пчелен прашец.

  Десетки са пчеларите от Първомайско, но  малката му пчелна ферма се отличава с реда, който цари в нея. Всеки кошер е добре изолиран, има подвижно дъно, на покрива му има записки, които помагат на пчеларя да спазва срокове, да знае откъде какво е взел и какво да очаква.

  От малко повече от 10 години той се върнал към едно от детските си занимания – пчеларството. „Пчеларството е като много други неща – ако не го правиш както трябва, по-добре не се захващай с него“, казва той. Откакто е пенсионер има много време, което посвещава на пчелина. Купува си литература, интересува се и измисля какви ли не приспособления. Едно от „откритията“ му е да превърне обикновен сешоар в сушилня за пчелен прашец.

  Пчелният прашец е продукт, който колкото е полезен, толкова е и капризен и трябва да се съхранява особено внимателно. Влажността му трябва да е между 5 и 12%, но не може да се суши и на висока температура.

  Такива уреди се продават на пазара, но са за големи производители и струват много скъпо. Затова чичо Динко се сетил, че може да използва познатия на всички сешоар за коса,  който освен, че загрява, работи и като вятър, т.е. - издухва влагата. В специален шкаф слага пчелния продукт, а в направен за целта отвор се поставя сешоара. Температурата на въздуха в шкафа се отчита с термометър, а данните се изписват и  на електронен дисплей. Сушилнята си има и термореле – когато температурата достигне до 39°С, сешоарът се изключва, когато падне до 36°С, пак се включва.

  Църквата почита 10 февруари като ден на св. Харалампий- закрилник на пчеларите. "Много го празнувахме този ден", споделя пчеларят с малко тъга, защото годинките, времето и грипа не му позволяват днес да излезе и да спази традицията – да отиде и занесе буркан с мед в църквата, да се събере с колеги. За пръв път, той ще пропусне и срещата с младите пчелари на Златка Гарова. Между тях е и една от внучките му, която е тръгнала по стъпките на дядо си.  

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 09.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  По-често се вслушвайте във вътрешния си глас, той е извор на истини и съвети от извора. Ще общувате добронамерено с конкурентите си, с което ще ги спечелите за обща задача. Реагирайки адекватно на създадената ситуация, ще подобрявате имиджа и финансите си. Реализирана мечта.
  09 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  За да дадете всичко от себе си заложете на емоционалните си възприятия. Няма да се лутате в търсене на подходящото решение, но повече предпазливост не ще ви бъде излишна. Близките ще ви стимулират.
  09 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Делова задача ще ви накара да ускорите работата си по нея. В сътрудничество с колеги и партньори ще я приключите в срок, без излишни вълнения. Новости от интимен характер ще ви подтикнат към повече обвързване с партньора. Вести от чужбина ще ви подтикнат към вземане по-бързи решения.
  09 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Служебните въпроси не търпят отлагане, част от времето ви ще е запълнено с тях. Помислите за организацията и реда на работното място, сътрудниците ви/ако имате такива/ също ще се включат в мероприятията. Не пренебрегвайте добрата си форма, има какво да направите, за да се поддържате в нужната ви кондиция.
  09 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Приоритетите на повечето от вас днес са свързани с въпроси, касаещи човека до вас. Стремите се към разбирателство и се опитвате да елиминирате нещата, които ви пречат да го постигнете. Ваш близък ще ви помоли за услуга, с която можете да му бъдете особено полезни. Не отказвайте предложение за вечерта, ще успеете да се отпуснете и да прекарате наистина приятно.
  09 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Възможно е в общуването си днес да срещнете несъгласие по въпроси, които считате за вече решени и това отново да ви върне назад. Отнесете се с повече внимание към чувствата и вълненията на околните и тогава нещата ви ще потръгнат. Често болката ни помага да осъзнаем истини, които подминаваме, без да осмислим.
  09 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Късметът ви днес ще работи и скоро ще се похвалите с осъществени намерения. Умело ще се възползвате от нечие несправяне с работата и ще блеснете със способностите си. Някои ще получат предложение за нова или допълнителна заетост. Промените, към които се стремите ще наложат повишаване на образоваността ви.
  09 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отхвърляте задачите си. Финансовите ви възможности ще пораснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
  09 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Стрелец Финансови успехи ще ви зарадват. Не е това, от което имате нужда, но на този етап - добре. Ако ви се налага да пътувате, много внимавайте като шофирате. Вечерта се поглезете заедно с любимия човек, като си подарите взаимно нещо вълнуващо.
  09 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
  09 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес много неща ще ви носят добро настроение и създават усещане за сигурност. Сред тях на първо място са близките ви хора, наградете ги с приветливото си поведение и добра дума. При други се очертават постигнати споразумения и финансови придобивки. Ще можете да си позволите и нещо повече за себе си.
  09 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Градивното ви отношение към трудовите ви ангажименти ще ви изведе до финансов успех. Гостоприемни сте и това ще ви натовари с повече грижи. Ще се опитат да ви въвлекат в чужди проблеми. Независимо от желанието да сте полезни се дистанцирайте за момента. Решимостта ви ще ви бъде от полза.
  09 май 2021
  Последни новини