19 °C

Едва 13 са регистрираните кучета през 2016 година

В Първомай, градът, в който има организирано Киноложко дружество и училищни клубове „Приятел на кучето“ има регистрирани 13 (тринадесет) кучета за цялата 2016 година.

Почти всички от тях са били освободени от таксата от 12 лева за година.

Регистрирането на кучета е едно от основните задължения на собствениците им. Това е начин да бъде следен броят на кучетата и предотвратени болести и епидемии, които се разпространяват чрез тях.

Таксата, която е 1 лев на месец или 12 лева за цялата година, се заплаща от стопаните до 31 март на текущата година. Събраните пари би трябвало да отидат за овладяване на популациите на бездомни кучета.

В същото време от плащането на тази сума са освободени кучета на инвалиди; служебни кучета в организациите  на бюджетна издръжка; кучета, използвани за опитни  цели; кучета, използвани от Българския  червен кръст; кастрирани кучета; кучета, които придружават или охраняват селскостопански животни, които се отглеждат в регистриран животновъден обект; кучета с поставен микрочип за първата година от неговото регистриране. От ОбА подчертават, че всички кучета подлежат на регистрация, независимо от това дали плащат или не такса.

От общинска администрация споделят, че нямат ресурс, за да извършват контрол дали собствениците са регистрирали четириногите си приятели. Когато попаднат на нерегистрирано куче, еколозите правят предписание.

Механизми за прилагане на задължението на собствениците да си регистрират кучетата има. Една от възможностите е да си съдействат именно с киноложките клубове и дружеството. Пеньо Запрянов сподели, че лично е раздал през миналата година променената Наредба за кучетата, а участниците са ползвали отстъпка, ако кучето им е било регистрирано. Въпреки това сеоказва, че първомаецът не е готов да си плаща за удоволствието да притежава домашн любимец. 

Не лоша идея е да се търси помощта на ветеринарите.

От миналата година на регистрация подлежат и ловните кучета, което означава, че по линия на Ловно рибарско дружество също може да се упражни контрол.

В същото време, във връзка с измененията на Закона за ветеринарномедицинската дейност и Наредбата за придобиване, притежаване, отглеждане на кучета - домашни любимци и овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Община Първомай, Общинска администрация гр. Първомай уведомява собствениците на домашни любимци /кучета/, които са маркирани чрез татуировка, че в срок до 19.02.2017г. са длъжни да ги представят на ветеринарен лекар за поставяне на микрочип.

Така сроковете за собственици на кучета са два – за поставяне на чип до 19 февруари и за регистрация до 31 март 2017 година. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Bo
  Bobi
  2 0
  14:14, 10 фев 2017
  В общината има доста хора,които само чакат да стане 17 часа,за дойде края на работния ден.Много добре се знаят кои са.Не е трудно да се пренасочат за няколко дни да обиколят и да преброят кучетата по домовете.Явно на общината не и трябват пари от данъци,а тук става въпрос за хиляди левове,а не за лев -два!
 • 2
  Аз
  Аз съм!
  3 0
  17:53, 10 фев 2017
  Този град и тази община са тотално деградирали простаци с архаично мислене и култура...има само едно спасение- смяна на кмета и лакеите му и да се въведе ред и дисциплина. Червен град само с камшик се оправя!
 • 3
  Ем
  Емил Николов
  1 0
  20:53, 10 фев 2017
  Добре , съжалявам , извинявам се - пропуснал съм ! Помогнете ми само , като ме информирате , към коя точно служба в общината да се обърна , за да регистрирам своето куче и да си платя таксата , тъй като свободното ми време не ми достига и не мога да го пилея, като обикалям от стая в стая ................

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
14 май 2021
Последни новини