САЩ предупредиха Пхенян да не използва ядрено оръжие

Новият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис предупреди  Северна Корея да не използва ядрено оръжие.

В противен случай Съединените щати ще дадат ефективен и поразяващ отговор, подчерта Матис в края на посещение в Южна Корея. Той увери Сеул в непоколебимата подкрепа на Вашингтон.

"Всяка атака срещу Съединените щати или нашите съюзници ще бъде отразена", каза шефът на Пентагона.

Неговото изявление дойде на фона на безпокойствата, че Северна Корея може да се подготвя за опит с нова балистична ракета като ранно предизвикателство към правителството на новия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Посещението на Матис в Южна Корея е изобщо първото в чужбина за член на администрацията на Тръмп.

Американският министър на отбраната и южнокорейският му колега ген. Хан Мин Ку се споразумяха Съединените щати да разположат тази година в Южна Корея, както е планирано, система за противоракетна отбрана THAAD, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на южнокорейското министерство на отбраната.

Целта е да бъде неутрализирана севернокорейската ракетна заплаха.
Северна Корея реагира гневно на плановете на САЩ да разположат тази система в Южна Корея. Китай и Русия също се обявиха против тази мярка, тъй като смятат, че тя е насочена и срещу тях.

По-късно днес шефът на Пентагона ще отпътува за Япония, предаде ТАСС. Днес той ще има срещи с премиера Шиндзо Абе и с министъра на външните работи Фумио Кишида, а утре - с японската си колега Томоми Инада.
 

/БТА/
 

Коментари в сайта

Последни новини