Наредби "убиват" училищата с разширено изучаване на изкуства

Учители от средните училища с разширено изучаване на изкуства излизат на протест на 8 февруари. Учебните заведения са изправени пред избора или да останат без ученици през новата учебна година, или да променят учебните си програми и в пъти да намалят часовете по изкуствата, съобщи БНТ 2.

Промените в приема за първи клас обричат 144 СОУ "Народни будители" в София, което 20 години обучава по програма с разширено изучаване на изкуства, да загуби облика си.

Над 500 деца всяка година се явяват на приемен изпит за първи клас, защото искат да рисуват, танцуват или пеят. Тази година обаче е различно. Кандидатите за първи клас по хореография, например, няма да бъдат избирани според таланта, а според това колко близо е домът им до училището.

„Нямаме право да правим проверка на способности, защото така е написано в закона“, каза директорът Величка Николова. Или иначе казано: „Иванчо живее тука наблизко ще стане хореограф! Ми той може да не става. Как да го направим?“, допълва Стефан Петров.

Това, че училището няма право да проведе приемен изпит, на практика блокира и приема на ученици и в пети клас. Невъзможен се оказва и приемът след седми клас, защото училището не може да направи профил хореография.

„Опитахме се да направим предложение за професия танцьор. Оказа се, че при тълкуването на този закон, велик закон – заместник-министърът господин Деян Стаматов ни писа и писмо и каза, че може. Председателят на комисията по образованието Милена Дамянова ни написа също писмо на наше писмо и каза, че може. Сега, когато тях ги няма, по-ниските чиновници започват да тълкуват закона, казвайки че не може. Което означава, че ние няма как да реализираме професия танцьор или профил хореография седми клас“, поясни Величка Николова.

Според Николова новият закон и наредби ще "убият" този тип училища. У нас те са общо 25 и обучават над 10 хиляди деца. „Нашата цел не е да ги ни направим професионални танцьори. Има такива училища. Да, ако искат, да. Но при нас образованието е точно толкова, колкото е в една гимназия плюс всякакви изкуства“, казва Анелия Карчева.

Според новия закон, ако ученик иска да изучава разширено изкуства в общообразователно училище, може да го направи едва след 10 клас.

„На този етап няма как да се сдобием с нови ученици. И не за друго, а защото законът е направен по един начин, който дава възможност да се тълкува. Един закон не може да се тълкува. Той се изпълнява или не“, каза Величка Николова.

След три години писма и предложения до институциите, бройката, на които е отдавана изгубена, резултат няма. Законът е вече факт. А безсилието предизвиква сълзи.

„Ние нямаме път за реагиране. Ние сме… в шаха се казва цайтнот. Т.е. нищо не можеш да направиш“, казва Величка Николова. 

На 8 февруари учителите от 144 училище и техните колеги от цялата страна излизат на протест пред министерството с надеждата да успеят да запазят училища си.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини