Захариева: Спекулация е, че без машини няма да има избори

Трябва да се спре спекулацията, че при липса на машини ще се касират изборите, все пак ще има бюлетини, заяви бившият правосъден министър Екатерина Захариева.

Тя смята, че служебният кабинет ще успее да осигури колкото се може повече машини. 

След като вчера ВАС отмени решението на ЦИК машинно да се гласува само в 500 секции, държавата ще трябва да осигури машини за всички в страната. Опасенията са, че няма достатъчно време до вота на 26 март и че това може да доведе до провала му.

"Не трябва и да се преекспонира и не бива да отблъскват хората от гласуването.  
Все пак и ЦИК е постоянно действащ орган, а и е много важно да се реши дали ще се купуват, или наемат тези машини. Трябва и хора да се обучат. Може и да са планирали за 2018 г., но е трябвало да се предвиди по-рано. Бъдещето е електронно дистанционно гласуване, но не съм противник на машинното", изтъкна Захариева пред БНТ. 

Според нея трябва да се пуснат в обращение машини, които са тествани. 

Добрев: Не виждам драма 

„Никой не очакваше предсрочни избори и затова не е стартирана процедура за купуването на машини. В същото време законът за обществените поръчки позволява при спешност да се поръчат в кратки срокове. Има достатъчно време решението да бъде изпълнено”, коментира и бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев. 

По думите му има големи производители, които вероятно ги имат на склад, а ако не – могат бързо да ги произведат. 

"Именно затова не вижда драма в набавянето им", каза още той. 

Бизнесът: Възможно е да бъдат доставени машини

Възможно е машините за изборите да бъдат осигурени навреме, потвърди и Веселин Тодоров, директор на фирмата, която осигурява машините за вота. Според него обаче по-лесно би било, ако в обществената поръчка участват няколко фирми и всяка от тях осигури по около 2500 машини, за да се съберат нужните над 12 000.

"Водим разговори с Филипините и Еквадор. Проблемът е, че машините са собственост на правителствата им, а за тях не е приоритет да спасят изборите в България", уточни Тодоров

Той поясни, че една такава машина струва 2000-2500 евро. 

"Направих проучване. Филипинското правителство е купило тези машини за 400 евро всяка. Не знам как наемът на машина е 2000 лева, след като тя струва 1000 лева", коментира и Трайчо Трайков от "Нова Република", които сезираха ВАС и така той отмени решението на ЦИК. 

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини