Контрабандата на горива доближава 2 млрд. лева

Контрабандата на горива годишно доближава 2 милиарда лева, твърдят финансисти, които са сравнили данни от оборотите от продажба и постъпленията от акциз и ДДС.

Те са цитирани в разследване на "24 часа"за механизмите и схемите на контрабандата. То е публикувано в днешния му брой.

Без измервателни уреди

Основният канал за нелегални дизел и бензин вървял от внос с танкери, които се разтоварват на пристанища, регистрирани като митнически складове. При тях няма монтирани измервателни уреди, които да подават информация към митниците колко горива се разтоварват.

Няма и постоянен митнически контрол, а митничари се викали само когато има пристигнал танкер. При разтоварването на горивото се прилагали различни схеми, за да се избегне митническият контрол.

Сред тях са: преместване на плавателния съд на различни докове, подправяне на времето за разтоварване, фиктивни ремонти и други.

Общо 54 танкера са разтоварени през митнически складове миналата година според данни на Българската петролна и газова асоциация. През 2015 г. бройката им е била два пъти по-голяма. Сумата на несъбраните акцизи и ДДС от тези канали е 2 млрд. лева.

50% от вноса на горива е нелегален, показват изчисления на асоциацията въз основа на официални данни от финансовото министерство.

40% от бензина и дизела в България са от внос, а 60 на сто се произвеждат тук.

Приходите от акциз за 2015 г. били над 2,1 млрд. лева, от които 57% се падали на "Лукойл", 23% идвали от други търговци и производители. Делът на вносителите бил 20%, а не 40 на сто, какъвто е пазарният им дял.

3,3 милиарда литра продадени за година зад гърба на НАП 

За сивия сектор говорели и приходите от ДДС от внос на горива, които са паднали с над 700 млн. лева. За 2015 г. те били 293,7 млн. лева, а през 2014 г. - над 1,4 млрд. Според асоциацията системата на митниците БАЦИС за следене на акцизни стоки позволява манипулация на данни от нея. Имало доклад на прокуратурата за този проблем.

След като горивата от танкерите бъдат разтоварени, се превозвали с автоцистерни и се продавали през ведомствени бензиностанции или в малки обекти, които нямат връзка с митниците и НАП.

От данни на финансовото министерство става ясно, че през миналата година ведомствените бензиностанции са продали над 3,3 млрд. литра бензин, дизел и пропан-бутан.

Ако количеството се сравни с отчетения оборот, то излиза, че средната им цена на литър е била около 1,80 лева. Почти същата е цената и на бензиностанциите на бизнесмена Веселин Марешки, без той да ползва ведомствени бензиностанции.

За да се продава за 1,80 лева на дребно с включен акциз и всички разходи за транспорт, биодобавка, поддържане на бензиностанции, за заплати, осигуровки и други, би трябвало доставната цена да е 1,33-1,34 лева.

Такива нива наистина е имало през миналата година, но само на международната борса "Платц", при това, ако горивата се натоварят на танкер в Средиземно море. За да се докара до България, цената на горивата стига до 1,45 лв. за литър без ДДС.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Х
    х
    0 0
    10:10, 2 фев 2017
    На мижитурките от НАП възможностите стигат само за дребния и донякъде среден бизнес.
    Тези схеми са голям залък за сиромашките кръвопийци.
Последни новини