Политическият кабинет на Герджиков ще е от 16 души

С промени в Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата администрация днес правителството отрази структурните промени в състава си. Те се отнасят основно до вицепремиерските постове.

Според структурата на служебното правителство министърът на здравеопазването е и вицепремиер по социалните политики, а министърът на отбраната – вицепремиер по вътрешен ред и сигурност. Нова е позицията на заместник министър-председателя по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС – 2018. Този вицепремиер, както и заместник-министър-председателят по европейските фондове, ще са без портфейл и ще бъдат подпомагани при изпълнение на функциите си от дирекции в специализираната администрация на Министерския съвет, съобщи правителствената пресслужба.

Определени са и щатовете, с които ще разполагат в политическите си кабинети министър-председателят и заместник министър-председателите. В кабинета на премиера техният брой става 16. Съветниците, експертите и техническите сътрудници, които ще подпомагат вицепремиерите по социални политики и по вътрешен ред и сигурност, ще са по трима, а двамата заместник министър-председатели, които не ръководят министерства, ще разполагат с 10-членни кабинети.

При предишния служебен кабинет проф. Георги Близнашки разполагаше с 20 души политически кабинет.

Правителството определи също така вицепремиера Деница Златева за национален координатор за подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г., както и координатор по отношение на инфраструктурата и приоритетите на председателството.

Тя ще осигурява провеждането на единната национална политика по въпросите на ЕС, ще ръководи Съвета по европейски въпроси и ще представлява България в Съвет „Общи въпроси”.

Заместник министър-председателят Малина Крумова ще отговаря за кохезионната политика и ще участва в заседанията на Съвет „Общи въпроси/Кохезионна политика”. Тези промени са направени в ПМС 85/2007 за координация по въпросите на ЕС и в ПМС 114/2016 за създаване на национален механизъм за координация на подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Правителството определи и представителите си в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). 

За председател на Тристранката е определен вицепремиерът по социални политики и министър на здравеопазването Илко Семерджиев. Вторият представител на правителството в Съвета ще бъде министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини