"Пълен анализ на здравната система" обеща служебният министър

Служебният здравен министър Илко Семерджиев ще представи в петък анализ на здравната система, за който ще се използва не само публична информация, но и такава, до която има достъп само в здравното министерство. Ще дадем всички отговори на обществото, включително и за пръстовите отпечатъци, каза Илко Семерджиев пред БНР. Той обеща, че гласът на лекарското съсловие отново ще бъде чут, след като миналата година му били отнети права при предишния министър.

"През следващите няколко месеца, докато съм служебен министър, ще демонстрираме, че изпълнителната власт се подчинява на закона. Ние, като екип в МС, се придържаме към това да възстановяваме справедливостта там, където е нарушена", каза Семерджиев. Той добави, че екипът му ще обърне посоката към пациента, а не към лекаря, както е направил Москов. Семерджиев уточни, че това не може да стане в пълна степен, докато няма законодателен орган, но ще се опитат да смекчат тази ситуация.

Семерджиев смята, че политиката, провеждана от Москов, не е дясна, защото той одържавява. Служебния министър се обяви против въвеждането на листата на чакащи пациенти, въведена от Москов.

Илко Семерджиев предположи, че президентът Румен Радев не желае да не се върви към централизация в здравната система, след като го е избрал за служебен министър. Разговаряхме многократно с президента, аз му казах моите възгледи, той е разговарял и с други, добави Семерджиев.

Бившият здравен министър Петър Москов е на друго мнение за собствената си работа. Според него по време на работата му в министерството се е опитал да върне системата от търговския ѝ модел към медицинския и здравния.

"Направихме важните стъпки. Оттук нататък системата има параметрите да се развива по начина, по който се развива една добра европейска система", заяви Петър Москов пред "Нова телевизия". Той даде пример с въвеждането на пръстовия идентификатор през ноември, който спестил средства на държавата. Заявките на болниците към НЗОК в деня преди въвеждането са били около 6.8 млн. След въвеждането се движат между 4.5 и 5.5 млн. лв. на ден, каза Москов.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини