Св. Атанас гони зимата

Днес празнуваме Атанасовден. Православната ни църква почита паметта на Свети Атанасий Велики, архиепископ Александрийски. В народната традиция Атанасовден се нарича "Среди зима", тъй като поверието гласи, че след празника зимата си отива. По стара традиция на този ден се меси специален хляб, който се раздава за здраве и благополучие. Вярва се, че ако снегът е дебел, годината ще бъде плодородна. В народната обредна практика Атанас е приеман повече като господар на снега и леда. Той е победител на зимните студове, които му се паднали при подялбата на света между шестимата братя юнаци.
Според народното предание на 18 януари Св. Атанас сваля кожуха си, мята се на своя бял кон, облечен в бяла копринена риза и се провиква от Балкана: "Иди си зимо, пролетта дойде". В България Атанасовден се почита от ковачи, железари, ножари и налбанти. Съществува и поверие, че на този ден се е родила чумата. Затова и досега я прогонват с прясно омесен хляб и черна кокошка. Жените месят питки, мажат ги с мед, поставят върху тях китка босилек и ги разменят за здраве.
Църквата почита Свети Атанасий като един от най-големите защитници на християнството срещу Ариевото учение. Той е роден през 295 г. в Александрия. Една случка в родния му град предопределила неговата съдба. Св. Александър, тогавашният архиепископ на Александрия, наблюдавал как момчетата играят на морския бряг на … кръщене. Малкият Атанасий го удивил, правейки всичко по правилата и той посъветвал родителите му да го подготвят за църковно служене. Момчето завършило образованието си и архиепископът го приел за духовен син и секретар.По онова време в Александрия плъзнала ереста на свещеника Арий, който учел, че Христос не е творец, а творение и не може да бъде изкупител на човечеството. Арианството обезсмисляло делото на Иисус Христос и затова Църквата водела упорита борба с него. Подпомаган от Атанасий, Св. Александър категорично се противопоставял на арианството. Арий и привържениците му били отлъчени от Църквата, а Св. Атанасий си спечелил световна известност сред богословите. След смъртта на Св. Александър по искане на народа той станал Александрийски епископ.
Предстояло му изпитание – търсейки мир, император Константин Велики поискал примирие с Арий и издал заповед на клириците да не спорят по богословски въпроси. Атанасий отказал общение с еретиците. Последвали невероятни обвинения срещу него и той бил осъден. Опасявайки се от бунт, Константин Велики изпратил Атанасий на заточение в Галия (Франция), където останал две години. След смъртта на еретика Арий, на няколко пъти Св. Атанасий бил осъждан на изгнание. Оправдал го Римският Събор през 340 г., а Сердикийският (в днешна София ), също през 4 век, потвърдил решението. Св. Атанасий починал през 373 г., като оставил много книги в защита на християнската вяра. Оттогава Църквата почита паметта му.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини