Защо бебетата по цял свят спят в кутии

Преди близо три години the Magazine съобщиха първи за финландските кутии за новородени, съдържащи комплект дрехи, чаршафи и играчки, които държавата раздава на бременните. Историята доби огромна популярна и бе прочетена от 10 милиона души в период от 18 месеца. Сега необичайната идея се разпространява по цял свят, пише в материала си Ванеса Барфорд от BBC.

Това всъщност е традиция, датираща от 30-те години. Всяка майка, независимо от социалното си положение и доходите получава бебешка кутия от правителството. Кутията съдържа неща от първа необходимост – биберони, бодита, пелени, спален чувал, консумативи за къпане, както и малък матрак. Матракът, разположен в дъното на кутията е първото бебешко легло.

Тази идея помогна на Финландия да се нареди на едно от последните места по бебешка смъртност. Тя доби популярност най-вече, когато финландското правителство подари бебешка кутия на херцога и херцогинята на Кеймбридж, докато очакваха първото си дете.

Скоро след това, трима бащи от Финландия започнаха да доставят кутии по целия свят. Две жени от САЩ последваха примера им. Днес подобни бизнеси съществуват в много страни по света.

Идеята се оказа изключително просто, но и много ефективна. Здравните експерти и социалните предприемачи също решиха да изпробват бебешките кутии.

Често съдържанието на кутията и начинът, по който то е разпределено, са съобразени с проблемите на местно ниво – от предотвратяване на инфекции до отстраняване на бебето от леглото на родителите, заради риска от задушаване. В много случаи - такъв е бил и първоначалния замисъл във Финландия - целта е майките да бъдат насърчени да посещават консултации.

Двама южноафрикански предприемачи – Ернст Херцог и Франс де Вилие стигат до извода, че пластмасовите кутии, които могат да се използват за къпане, вместо за спане, са най-полезни за майките в Южна Африка.

Главната цел обаче си остава да бъдат накарани майките да посещават консултации преди раждането, при това възможно най-често. Сред другите цели е намаляване риска от смъртни случай при ХИВ позитивните майки по време на раждането, както и намаляване риска от предаване на инфекцията от майка на бебе.

Надеждите са, че един ден проектът ще се превърне в национална програма в Южна Африка.

Докторантът Карима Ладхани споделя идеята – тя иска да адаптира финландските кутии за употреба в Южна Азия. Разработила е проекта Barakat Bundle ( Barakat означава благословия на някои местни езици), в рамките на който бебешки кутии вече са въведени в някои селски болници в Индия.

Кутията съдържа комплект за хигиена, предотвратяващ инфекции по време на раждането или след него, както и мрежа против комари, чиято цел е да защити бебето от малария.

Бебешката смъртност е проблем не само в развиващия се свят.

Пилотен проект за раздаване на бебешки кутии стартира и в болница в Челси, Лондон, в сътрудничество с американската компания Baby Box Co, която твърди, че образованието е ключово за успеха.

“Често приемаме за даденост, че хората имат средства да осигурят на бебето си кошара или кошница, но случаят невинаги е такъв”, казва Карън Джош един от водещите акушер-гинеколози по проекта.

Според нея, мярката ще позволи на майките и бебетата да спят в една стая, а това на свой ред ще заздрави връзката майка-бебе.

Подобни проекти са в ход и в САЩ. В рамките на най-големия от тях, 4-те водещи болници в Тексас започнаха да раздават бебешки кутии в опит да намалят броя на смъртните случаи сред новородените от 7.1 на 1000, регистриран през 2013.

Проектът продължава и в момента, очаква се в рамките му да бъдат раздадени общо 36 000 кутии. Целта е родителите да бъдат убедени да не спят в едно легло с бебетата си и така да бъде намален риска от задушаване.

Подобен проект е в ход и в Австралия, както и в провинция Алберта в Канада.

Карън Бензис - професор от Университета в Калгари обяснява, че първоначалните намерения били програмата да обхване уязвимите семейства, но скоро осъзнали, че предствата на много хора за уязвимост се разминава със ситуацията в Алберта. Провинцията има добре развита петролна и газова промишленост, но това води след себе друг проблем – често мъжете отсъстват по работа в продължение на седмици, а младите майки остават сами.

“Целта ни е да подкрепим семействата, за които това е първо дете, да подпомогнем прехода от бремнност към родителство”, казва Бензис.

Наставничеството е ключов елемент. Всички майки и бащи трябва да определят свой наставник, с когото трябва да поддържат връзка – по телефон или лично – около 20 пъти от 32-та седмица на бременността до края на 6-ия месец след раждане на детето.

“Установихме, че в Канада семейство и приятели забелязват наличието на даден проблем, но не искат или им е наредено да не се намесват. Ние искаме да променим това ”, казва Бензис.

Друга новост, въведена в Канада, е брошура за бащи, която ги насърчава да установят връзка с детето си. Тя следва модела на инструкциите за ремонт на автомобили и служи като наръчник за справяне с проблеми от ежедневието, като оригването например, подчертава значението на кърмата и обяснява на татковците как да “погледнат под капака” за неизбежните проблеми с пелените, “защото да поддържате новия си модел чист и спретнат е важно”.

Финландското правителство твърди, че е наясно с глобалния интерес към бебешките кутии и често предлага консултации на други държави.

Не всички обаче са убедени, че кутиите са най-доброто решение.

Колин Притчард, професор от Университета в Борнемут, който изследвал смъртността сред бебетата и малките деца твърди, че в тази система има известен смисъл на теория, защото осигурява на детето място за спане, различно от леглото на родителите и по този начин намалява риска от задушаване.

Той обаче вярва, че ефектът е незначителен. Според него овладяването на бедността, отказът от тютюнопушене сред родителите, по-доброто образование и пренаталните грижи са далеч по-важни за намаляване на смъртните случаи сред новородените.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини