1000 евро за бебе: нигерийските "фабрики за деца“

Това наистина го има - бебета, които са заченати и родени само за да бъдат продадени. А майките им по правило са жертва на престъпните картели, които владеят този вид бизнес в Нигерия.

Тези бебета са заченати и родени, за да бъдат продадени. Майките им, в повечето случаи млади жени и момичета, биват държани принудително в т.нар. "фабрики за бебета". Неотдавна силите за сигурност в най-големия нигерийски град Лагос разкриха само за една седмица два такива дома. И в двата случая успяха да освободят множество млади жени и момичета, немалка част от които непълнолетни - и в напреднала бременност. Те били държани насилствено в продължение на седмици, дори месеци. Една от най-младите е 13-годишната Джой Джонатан: "Една жена ми каза, че ще остана при сестра ѝ, за да работя при нея. Попитах - това ли е мястото? А жената отвърна: който дойде тук, не го пускат повече".

До 1000 евро за бебе

Някои от момичетата и младите жени разказват, че са били изнасилени, за да забременеят. Други пък са били примамени вече бременни в т.нар. "фабрики за бебета", и то все по една и съща схема - с лъжливи обещания. Например, че ще получат работа като домашни помощнички. След което бивали отвличани, изнасилвани, за да забременеят, а децата им - продавани. В някои случаи полицията била алармирана от бдителни съседи.

Дестини Чема, която заедно с други момичета успяла да избяга от една такава "фабрика", споделя: "Тя се обади на някого, неподозирайки, че я чувам. Попита колко биха платили за момченце...Тогава ми светна: значи затова съм тук. Казах ѝ, че никога няма да направя подобно нещо. Започнах да дебна за удобен момент и го открих, когато веднъж вратата беше оставена отворена."

По данни на властите, децата се продавали за до 1000 евро, като момченцата стрували по-скъпо от момиченцата. А купувачите - бездетни двойки от Африка, но също така и от САЩ и Европа. Някои от децата били експлоатирани и като работна ръка, налагало им се да проституират, има и сведения за извършени ритуални убийства.

Властите не могат да се справят

В Нигерия е позорно да нямаш деца, от една страна. От друга обаче законното осиновяване или изкуственото оплождане се смятат за срамни и представляват обществено табу. Т.нар. "фабрики за бебета" не са рядкост, а експертите говорят за задълбочаващ се проблем - най-вече в югоизточната част на страната. Властите са обезпокоени и призовават гражданите да бъдат много внимателни и бдителни. 

Момичетата са много лесна плячка за тези картели. Нежеланите извънбрачни бременности не се толерират от обществото, абортите са забранени. Именно това насочва множество отчаяни жени към тези, които уж им предлагат работа и покрив. Особено за бедните жени и момичета това често са примамки, на които те се хващат "доброволно", принудени от нуждата.

Нигерия е най-големият производител на петрол в Африка, което не пречи в страната да има много бедни хора. По-голямата част от 190-милионното население живее с по-малко от две евро на ден. Наред с наркотиците и финансовите измами, търговията с хора е една от най-разпространените престъпни дейности. А властите така и не успяват да се справят с нея. 

Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини