До края на януари грипът ще обхване цялата страна

През следващите две седмици още няколко района в България ще достигнат епидемични нива на болни от грип, а до края на месеца почти цялата територия на страната ще е достигнала пик на заболяването. Това обяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Той обаче уточни, че веднага след това ще започне бърз спад на заболяемостта. Все пак имало шанс и от втора вълна на грипна епидемия, но това се случвало много рядко – един път на 7-8 години.

По думите на Кунчев още през тази седмица се очаква областите Стара Загора, Монтана, Пазарджик и Благоевград също да обвят грипна епидемия. До момента таква има в Пловдив, Перник, Хасково и Харманли. Именно заради това той препоръча ваканцията на учениците да бъде удължена до 9 януари, за да се пресече пренасянето на вируса.

Главният държавен здравен инспектор уточни, че в момента болните от грип са около 150-200 хил. души. Над 90% от всички заболявания в последните дни пък са предизвикани от щама "Хонгконг".

"Той засяга основно малки деца и най-вече хора на над 65-годишна възраст. Самата здравна система също се натоварва много, тъй като трябва да бъдат прегледани много хора, а част от лекарите също са болни", обясни Кунчев.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини