Заради епидемията, ваканцията може да бъде удължена

Ваканцията за учениците в община Първомай най-вероятно ще бъде удължена до края на следващата седмица заради високия брой заболели от остри респираторни заболявания, в това число и грип.

РЗИ – Пловдив предприема мерки и обявява епидемична обстановка, казаха оттам в отговор на въпроса има ли грипна епидемия в областта. Подготвено е писмо, което ще бъде разпратено до всички кметове, управители на лечебни заведения и заинтересовани лица.

Дали става дума за грип- все още не може да бъде казано със сигурност, докато не се изолира щама, но пациентите с остри респираторни заболявания са много повече през тази седмица, в сравнение с предходната. Тенденцията за повишаване на заболеваемостта е от последните дни преди празниците, а коридорите пред кабинетите на джипитата - препълнени.

В писмото, което ще бъде подписано от директора на здравната инспекция д-р Танчева, се препоръчва да бъдат преустановени плановите операции, свижданията в болниците и консултациите със здрави деца и бременни жени.

Кметът на общината е този, който трябва да вземе решение дали да бъде удължена ваканцията на учениците. Това е една от препоръките на РЗИ – Пловдив. Много е вероятно кметът Папазов да се съобрази с нея, тъй като за всички е видим високия брой заболели в общината. Така децата ще получат още два почивни дни – на 5 и 6 януари.

Обръща се внимание и на детските заведения – да не бъдат допускани деца, които имат симптомите на грипно или друго заболяване.

Особено важен е съветът на инспекторите болните да не посещавате на място своите джипита. Стоенето в коридорите и общите чакални само помага разпространението на грип. Препоръчва се на болните със своите лични лекари да правят консултации по телефона, да търсят медицинска помощ по домовете си и да ограничат до минимум социалните контакти.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Гл
    глупости
    7 0
    15:10, 28 дек 2016
    Г-жо Кирякова, може ли по-точно да обясните кой лекар ще назначи лечение по телефона?
    • Пъ
      Първомай
      1 -5
      19:17, 28 дек 2016
      Някъде съм написала да се провежда лечение по тел... Виж коментара
  • 2
    Ке
    Кемтрейлс
    1 0
    23:14, 28 дек 2016
    Пръскали са преди Коледа
Последни новини