23 °C

Решението за учебната дейност на болницата отива на "поправителен"

Заради нарушаване на правилника за работа на Общинския съвет в Първомай, областният управител Здравко Димитров връща за ново разглеждане на решението на първомайските съветници за оценката на базовите възможности в общинската болница да се провежда обучение на специализанти и лекари.

Решението да бъде извършена проверка, която да даде възможност в Първомайската болница да се обучават лекари и специализанти е взето на базата на докладна от д-р Румяна Бойлова – управител на лечебното заведение, която уведомява местния парламент, че МЗ му е дало такава възможност. Оказва се, че ова е неправомерно, защото според правилника за работа на ОБС решения могат да бъдат вземани само по предложение на кмет, заместниците му, секретаря на общината, общински съветници, председатели на политически групи, но не и от шефове на общински фирми.

„Предложението МБАЛ- Първомай да бъде подложена на проверка и оценка за възможностите за такова обучение няма легитимен вносител и не е приложено предложение до общинския съвет от правоимащите да внасят такова“, се казва в писмото на областния управител. Това е причината да липсва и още един съществен атрибут – няма приложени мотиви. Те отразяват фактическите и правни основания въз основа на които се приема решението, а липсата им вече представлява самостоятелно основание за незаконосъобразност на административния акт.

На различно мнение са общинските съветници и ресорният заместник-кмет Николай Митков. Той се обосновава с Наредбата за управление на общинските дружества, в която е записано, че техните ръководители също могат да правят предложения. 

В приложената докладна записка на д-р Бойлова уведомява Общинския съвет, че ръководеното от нея лечебно заведение е получило отлична оценка за следващите 5 години и и му е разрешено осъществяването на учебна и научна дейност, даваща възможност за практическо обучение на специалисти и лекари, което да се зачита за трудов стаж. Това се счита за промяна в дейността на болницата, затова е нужно в срок от 3 месеца Управителят на МБАЛ да подаде заявка за откриване на процедура по акредитация. Тъй като Община Първомай е едноличен собственик на това дружество, трябва Общинският съвет да приеме решение, с което да се даде съгласие за провеждането на тази процедура. Общинският съвет може да обжалва решението на областния управител, но това би довело до забавяне. Ето защо същото проекторешението този път се внася от името на ресорния заместник-кмет Николай Митков, но ще бъде допълнено и с правни основания.

Общинският съвет ще го гласува на предстоящата редовна сесия на 23 декември от 17.30 часа в пленарна зала.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Енергиите са така сложени, че могат да създадат проблеми в отношенията ви с колеги, партньори и семейството. По-малко се ангажирайте с чужди въпроси и се съсредоточете изцяло върху своята си работа. Ограничете разходите си и живейте по-спокойно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате възможност за избор на подход при решаването на професионалните си задачи през този ден. Преценете добре плюсовете и минусите и се опитайте да комбинирате до колкото можете полезността от всяко ваше действие. Ще трябва да приложите всичката си способност да убеждавате, за да подредите нещата според желанията си. Това ще е трудно, но не и невъзможно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес респектирате околните с невероятната си концентрация и усърдие на работното място. Ще чуете добри отзиви за доскорошната си работа и това ще се отрази благотворно на самочувствието ви. Опитайте се да отбягвате това, което ви носи напрежение, като се стремите само към най-доброто на което сте способни.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще научите много нови неща свързани както с работата, така и с личния ви живот. Внимателно се вслушвайте в това, което минава покрай ушите ви защото може да пропуснете много важна за вас новина, която ще е определяща за бъдещите ви планове. При късмета, който имате днес и който се очертава, в близките дни ще имате много поводи за радост.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Действайте внимателно днес, скъпи Лъвове, тъй като е възможно нещо дребно да обърка работата ви. Ентусиазмът ви е похвален, но не бива да прекалявате с преждевременни действия. Контактите ви с представител на земните зодии ще ви балансира.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В търсене на по-добри варианти, ще помислите за промяна и на работното място. Съдбата ще ви срещне с подходящия човек, с когото ще реализирате намеренията си. Прагматично ще подновите връзката си с личност, от която може да имате полза за бъдещи свои проекти. Дайте повече свода на близките си, не взимайте решенията вместо тях.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изясните отношенията си с човек от обкръжението ви и на душата ви ще олекне. Нещата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените от вас усилия. И правейки равносметка ще откриете, че сте могли много по-рано да решите проблема без да задълбочавате в него. Приятелска сбирка ще ви зареди с хубави емоции.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден ще ви накара доста да се позамислите относно бъдещата си работа. Оказва се че голяма част от проектите ви нямат резултатът, който сте очаквали, затова наистина ще трябва да промените подхода си. Нека обаче това става постепенно, тъй като така вие по-лесно ще свикнете. Дайте си необходимата почивка вечерта, имате нужда от релаксация.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предразполага към повече екстравагантност и емоционалност. Стремете се към по-високи цели, към промяна в себе си и около вас. Сега е момента да планирате пътуванията, за които мечтаете. Ще се справите без усилие с проблеми с юридически характер, финансов и селскостопански. Някои ще търсят духовно извисяване чрез отдаване на философски размисъл. Направете го умерено.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще покажете на практика професионалното си отношение към служебен, обществен или друг важен проблем, с което ще си спечелите привърженици. Работата ви ще се улесни, защото много хора ще пожелаят да станат част от екипа ви. Настроението ви ще се подобри и от вест, имаща отношение към семейството ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водени от интересите си, ще продължите да търсите най-доброто за себе си. Финансови придобивки ще удовлетворят някои от вас и мотивират за други. Каквото и да изживеете, бъдете коректни в отношенията си към заобикалящия ви свят и спазвайте договореностите. Това са условия, носещи предимства на последващ етап.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
23 сеп 2020
Последни новини