Решението за учебната дейност на болницата отива на "поправителен"

Заради нарушаване на правилника за работа на Общинския съвет в Първомай, областният управител Здравко Димитров връща за ново разглеждане на решението на първомайските съветници за оценката на базовите възможности в общинската болница да се провежда обучение на специализанти и лекари.

Решението да бъде извършена проверка, която да даде възможност в Първомайската болница да се обучават лекари и специализанти е взето на базата на докладна от д-р Румяна Бойлова – управител на лечебното заведение, която уведомява местния парламент, че МЗ му е дало такава възможност. Оказва се, че ова е неправомерно, защото според правилника за работа на ОБС решения могат да бъдат вземани само по предложение на кмет, заместниците му, секретаря на общината, общински съветници, председатели на политически групи, но не и от шефове на общински фирми.

„Предложението МБАЛ- Първомай да бъде подложена на проверка и оценка за възможностите за такова обучение няма легитимен вносител и не е приложено предложение до общинския съвет от правоимащите да внасят такова“, се казва в писмото на областния управител. Това е причината да липсва и още един съществен атрибут – няма приложени мотиви. Те отразяват фактическите и правни основания въз основа на които се приема решението, а липсата им вече представлява самостоятелно основание за незаконосъобразност на административния акт.

На различно мнение са общинските съветници и ресорният заместник-кмет Николай Митков. Той се обосновава с Наредбата за управление на общинските дружества, в която е записано, че техните ръководители също могат да правят предложения. 

В приложената докладна записка на д-р Бойлова уведомява Общинския съвет, че ръководеното от нея лечебно заведение е получило отлична оценка за следващите 5 години и и му е разрешено осъществяването на учебна и научна дейност, даваща възможност за практическо обучение на специалисти и лекари, което да се зачита за трудов стаж. Това се счита за промяна в дейността на болницата, затова е нужно в срок от 3 месеца Управителят на МБАЛ да подаде заявка за откриване на процедура по акредитация. Тъй като Община Първомай е едноличен собственик на това дружество, трябва Общинският съвет да приеме решение, с което да се даде съгласие за провеждането на тази процедура. Общинският съвет може да обжалва решението на областния управител, но това би довело до забавяне. Ето защо същото проекторешението този път се внася от името на ресорния заместник-кмет Николай Митков, но ще бъде допълнено и с правни основания.

Общинският съвет ще го гласува на предстоящата редовна сесия на 23 декември от 17.30 часа в пленарна зала.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини