Три сделки на БДЖ отиват на прокурор

Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт подаде три сигнала в прокуратурата за предстоящи сделки с имущество на БДЖ.

Едната е за търга за продажба на 50 локомотива и електромотрисни влакове, който е насрочен за идния понеделник.

Според Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт част от подвижния състав е годен за експлоатация.

За продажба са пуснати и 2 теснопътни дизелови локомотиви като припомняме, че 10 такива локомотива вече са продадени и се експлоатират в далечна Аржентина като сделките започват още през 90-те години на миналия век. Същите модели електрически и дизелови локомотиви и мотриси като обявените за продан, продължават да се експлоатират в немските, чешките, словашките, румънските, латвийските и руските железници. За продан е обявен и последният чешки локомотив Шкода от серия 42, който уж трябваше да стане музеен, тъкмо в годината, когато трябваше да се чества 50 годишнината от първата му доставка в България, обясняват от организацията.

От неправителствената инициатива обясняват как през последните години „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД и „БДЖ - Товарни превози” ЕООД са отменили значителен обем превози заради липса на годен и технически изправен подвижен състав. Според тях продаваните влакове целенасочено са били оставени неподдържани, за да се продадат на безценица и да се облагодетелстват частни физически и юридически лица за сметка на държавното дружество.

Другият сигнал до прокуратурата е за предстояща продажба на имои на БДЖ – хижа Родина в близост до Златните мостове на Витоша, почивна станция в град Банкя и сградата на Транспортна полиция в непосредствена близост до Централна гара в София. 

Третият сигнал е по процедурата за оценка на неоперативни активи на "БДЖ-Товарни превози".

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини